Dlaczego nie należy wyrzucać żółtek pozostałych po bezie

Dlaczego nie należy wyrzucać żółtek pozostałych po bezie

Dlaczego nie należy wyrzucać żółtek pozostałych po bezie

Olga Zacharowa 25 sierpnia 2022 r5,00 (2)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział7Komentarz

Czy zdarzyło Ci się, że po zrobieniu bezy/bezy lub domowych pianek piankowych została Ci miska żółtek? Jak je wszystkie wykorzystać? Gotowanie jajecznicy i omletów jest banalne, a wyrzucanie ich to szkoda. Podpowiemy Ci, co zrobić z tym bogactwem – dla Ciebie jest 8 możliwości skutecznego wykorzystania żółtek.

Oddziel żółtka i białka

Na szczęście istnieje wiele sposobów wykorzystania żółtek. Dodają wspaniałej, jedwabistej konsystencji do wszystkiego, do czego są używane, od włoskich sosów do makaronów po ciasta na ciasteczka, więc niezależnie od tego, czy masz ochotę na słodko czy na słono, zawsze znajdziesz coś dla siebie. Docelowo żółtka można wykorzystać jako domową odżywkę do włosów. Pamiętaj tylko, aby po dobroczynnym zabiegu dokładnie umyć włosy pod bieżącą wodą.

Konserwowanie świeżych żółtek

Jeśli dzisiaj nie masz ochoty na gotowanie, możesz przechowywać żółtka w szczelnym pojemniku w lodówce przez 2-3 dni. Staraj się tylko ostrożnie oddzielać białka i żółtka, aby żółtka pozostały nienaruszone. Najprostszym sposobem na rozdzielenie jajka jest przełamanie skorupki na pół i ostrożne przelanie żółtka z jednej połowy skorupki na drugą, pozwalając, aby białko spłynęło do miski.

Oddziel żółtka i białka, aby przygotować bezę
Oddziel żółtka i białka, aby przygotować bezę

Przygotowanie solonych żółtek

Jeśli chcesz spróbować czegoś nowego, oferujemy świetny lifehack! Posolić żółtka za pomocą mieszaniny soli i cukru. Aby uzyskać idealną przekąskę, musisz uzbroić się w cierpliwość: żółtka będą musiały „odpocząć” w lodówce przez cały tydzień. Można zastosować prostszą metodę, utrzymując żółtko w mieszance soli i cukru przez około 5 godzin. W tym czasie sól i cukier „wyciągają” z niego wilgoć, aby żółtko miało dobrą konsystencję. Do gotowania Na 12 żółtek potrzeba 800 g soli morskiej i 300 g cukru. Szczegółowe informacje na temat przygotowania można znaleźć w pkt Tutaj.

Powstałe żółtka sprawiają wrażenie „ugotowanych” o ostrym i słonym smaku, które będą pysznym dodatkiem do sałatek, włoskich makaronów i tostów z awokado.

Jeśli wolisz rzadszą konsystencję, żółtka można przygotować w zaledwie 80-90 minut. A zostawiając je na miesiąc, otrzymasz całkowicie stwardniałe żółtko, które podobnie jak ser świetnie się tnie. Można go stosować jako przyprawę do sałatek, przystawek, tostów, kanapek, gęstych zup i gorących dań głównych takich jak włoski makaron czy ryż.

Solone żółtka
Solone żółtka

Przygotowanie sosów z żółtkami

Sos holenderski

Być może najbardziej znanym przepisem na żółtka jest sos śniadaniowy holenderski. Bez tego nie da się zrobić jajek po benedyktyńsku. Gofry belgijskie często podawane są z sosem holenderskim, uzupełnione plasterkami lekko solonego łososia lub jajkiem w koszulce.

Sos holenderski powstaje z pysznej mieszanki żółtka jaja, masła i soku z cytryny, zmieszanych razem w celu uzyskania jedwabistej emulsji. Zobacz Jak zrobić sos holenderski. Tutaj.

Sos holenderski przygotowuje się tuż przed podaniem. Jednym z najlepszych „partnerów” takiego sosu są gotowane szparagi. Ale bardzo dobrze smakuje także w towarzystwie kapusty (m.in. smażonego lub pieczonego kalafiora i grillowanej kapusty pekińskiej), cykorii i cukinii oraz duszonej ryby.

Jajka po benedyktyńsku z sosem holenderskim, przepis znajdziesz tutaj
Jajka po benedyktyńsku z sosem holenderskim, przepis znajdziesz tutaj

Domowy majonez i aioli

Oczywiście żółtka można i należy używać do domowego majonezu. Jak to ugotować w 1, 5 i 10 minut. powiedzieliśmy ci szczegółowo Tutaj.

Przygotuj z żółtkami i aioli. Ostra, aromatyczna przyprawa stosowana w kuchni śródziemnomorskiej, kojarzona z francuską Prowansją i hiszpańską Katalonią. Emulsja na bazie czosnku, oliwy, żółtek i soku z cytryny, podawana na zimno do dań rybnych i warzywnych, sałatek z ziemniakami, mięsem, rybami i owocami morza.

Przystawka z bakłażana z aioli i kremem z oliwek, przepis, zaw. i aioli, zobacz tutaj
Przystawka z bakłażana z aioli i kremem z oliwek, przepis, zaw. i aioli, zobacz tutaj

Sos do makaronu Carbonara

Jeśli zastanawiasz się, dlaczego Włosi denerwują się, gdy ludzie robią carbonarę ze śmietanką, spróbuj zrobić apenińską klasykę w staromodny sposób, a poczujesz różnicę.

Do carbonary wystarczy sos składający się z surowego żółtka, pikantnego, twardego sera, najlepiej z owczego mleka i niewielkiej ilości wody pozostałej po ugotowaniu makaronu. To właśnie tę mieszankę w Lacjum lub Abruzji, skąd podobno wzięło się to popularne danie, miesza się ją ze spaghetti i kawałkami guanciale, czyli suszonych na sucho policzków wieprzowych. Bez guanciale, ugotuj carbonarę z wysokiej jakości i smacznym boczkiem.

Przeczytaj więcej na : Dlaczego po ugotowaniu makaronu nie trzeba wylewać wody z patelni

Przepis na włoski makaron carbonara zob Tutaj.

Makaron carbonara przygotowuje się z żółtek, a nie śmietanki.
Makaron carbonara przygotowuje się z żółtek, a nie śmietanki.

Sos do sałatki Cezar

Słynna sałatka Cezar nie może obejść się bez wyjątkowego sosu. Wierzymy, że to ona uczyniła to danie kultowym. To wyjątkowa mieszanka o niezapomnianym smaku, przygotowana według receptury z początku XX wieku. Tutaj Sos podzieliliśmy na części, aby je odpowiednio połączyć.

Prawdziwy sos sałatkowy Cezar składa się z surowego żółtka, czosnku, musztardy, anchois, sosu Worcestershire, soku z cytryny, oliwy z oliwek z dużą porcją parmezanu.

Właściwy sos do sałatki Cezar jest kremowy, bogaty w smak, z równowagą słonych, pikantnych i kwaśnych smaków, które sprawiają, że sałatka jest „prawdziwym Cezarem”. Jego konsystencja jest kremowa, nie tłusta i lejąca.

Sos Cezar jest tak dobry, że można go podawać także ze smażonym kurczakiem, krewetkami czy boczkiem.

Ubieranie sałatki Cezar odpowiednim dressingiem
Ubieranie sałatki Cezar odpowiednim dressingiem

Kierujemy się radami azjatyckich szefów kuchni

Japończycy marynują żółtka w sosie sojowym przez 48 godzin, następnie wrzucają je do miski z ryżem, warzywami, wodorostami i tuńczykiem i po wymieszaniu otrzymują pyszny, ciemnopomarańczowy sos. Lub ugotuj żółtka metodą sous vide w temperaturze 62-65 ° C – 1-3 godziny, w zależności od pożądanej tekstury. Następnie żółtka można panierować i smażyć tak, aby powstała złocista skórka, wewnątrz której znajduje się lepki, słony nadzienie.

Żółtka marynowane w sosie sojowym
Żółtka marynowane w sosie sojowym

Nie zapomnij o lemon curdzie

Dla osób lubiących słodycze jedną z najlepszych potraw z żółtkami jest lemon curd. Pikantny, kremowy, słodko-kwaśny Kurd podawany jest z bułkami, naleśnikami, goframi i lodami oraz ozdabia ciasta i wypieki. Można zrobić większą ilość na raz i zamrozić do wykorzystania w przyszłości. Po rozmrożeniu nie straci aromatu, konsystencji ani smaku.

Aby użyć całych jaj (białka i żółtka), naszym zdaniem najlepszą opcją jest zrobienie ciast w stylu Pavlova z twarogiem cytrynowym, tak jak zrobiła to Elena Nekrasova, nasza ukochana czytelniczka.

Ciasto Pavlova z lemon curdem, przepis znajdziesz tutaj
Ciasto Pavlova z lemon curdem, przepis znajdziesz tutaj
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #jajka #oszczędna gospodyni domowa #lifehacks #żółtkaPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość Ty3 listopada 2022 r

Zwykle mam odwrotny problem – gdzie umieścić białka. Żółtka są zawsze potrzebne. Bezy są zbyt słodkie i monotonne.

00OdpowiedźOlga ZacharowaOlga Zacharowa27 sierpnia 2022 r

Aleksandra, dzięki za komentarz! Masz rację.

00Odpowiedź

Aleksandra (gość)

27 sierpnia 2022 r

Do lodów potrzebne są żółtka

00OdpowiedźOlga ZacharowaOlga Zacharowa30 sierpnia 2021 r

Konstanta, ugh!) Najwyraźniej bezę przygotowali, tylko z ostrożnością! W przeciwnym razie już się martwiłem, że nie przygotowałeś tak popularnego słodkiego dania.

00OdpowiedźKonstancaKonstanca29 sierpnia 2021 r

Olga jednak nie gotowała.) Piekła ciasta z bezą: żółtka na ciasto, białka na bezę; W ciastach wielkanocnych część żółtek i jajek znajduje się także w cieście, białka służą do posmarowania.

00OdpowiedźOlga ZacharowaOlga Zacharowa29 sierpnia 2021 r

Konstanta, robiłaś kiedyś bezę? Nie uwierzę!

00OdpowiedźKonstancaKonstanca28 sierpnia 2021 r

Nigdy nie gotowałam takich potraw, w których używa się białka lub żółtek. ) Wolę gotować dania, które wymagają całych jaj.)

00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja