Dlaczego nie należy wyrzucać warzyw po zrobieniu bulionu warzywnego?

Dlaczego nie należy wyrzucać warzyw po zrobieniu bulionu warzywnego?

Dlaczego nie należy wyrzucać warzyw po zrobieniu bulionu warzywnego?

Olga Zacharowa 16 listopada 2023 r5.00(6)Dodaj do ulubionychUdział

Wspaniale jest mieć zawsze pod ręką bulion warzywny – do zupy i sosu, risotto i gulaszu. I bardzo słuszne jest, aby nie wyrzucać warzyw po przygotowaniu bulionu. Dla nich też jest co najmniej 5 udanych zastosowań.

Dlaczego nie należy wyrzucać warzyw po zrobieniu bulionu warzywnego?

Treść:

  • Jakie warzywa są potrzebne do bulionu?
  • Co ugotować z warzyw pozostałych po ugotowaniu bulionu
  • Klopsiki warzywne
  • Otwarte ciasto warzywne w stylu francuskiego quiche
  • Bruschetta z warzywami
  • Leniwe kluski z warzywami
  • Zapiekanka warzywna

Jakie warzywa są potrzebne do bulionu?

Do bulionu warzywnego potrzebne są przede wszystkim korzenie – tzw. korzenie zupy (pasternak, seler, pietruszka, marchewka), ale często bulion przygotowywany jest z najbardziej dostępnych i znanych warzyw, które są zawsze pod ręką. Marchew, cebula, ziemniaki to najczęstsza baza bulionu. Rozcieńczany selerem bulwiastym i ogonkowym, koprem włoskim, porem, cukinią, kapustą, szpinakiem, dynią, boćwiną, słodką papryką, pomidorami, w tym suszonymi – o bogatym smaku umami. Wszystko zależy od pory roku, preferencji smakowych i planów dalszego użytkowania. Jeśli przygotowujesz bulion „ogólnego przeznaczenia”, nie dodawaj papryki ani żadnej kapusty. Ich charakterystyczny smak i rozpoznawalny aromat potrafią przyćmić wszystkie inne.

Przygotowując rosół ważne jest, aby składniki w pełni ujawniły swój aromat i smak. Aby to zrobić, włóż warzywa do rondla z zimną wodą i ugotuj, dodając odrobinę soli. Jeśli wrzucisz warzywa do już wrzącej wody, znacznie chętniej będą oddawały wodzie swój aromat i smak.

Warzywa można najpierw podsmażyć na suchej patelni lub z odrobiną oleju roślinnego, a następnie wykorzystać do przygotowania bulionu, jednak one – zwłaszcza marchewka i cebula – po usmażeniu stają się słodkie, a to nie zawsze jest właściwe.

Przygotowaliśmy więc bulion warzywny, gotując warzywa przez około 30 minut. Rosół odcedzamy, a warzywa umieszczamy na sicie. Bulion wykorzystano lub schłodzono do temperatury pokojowej i wysłano do lodówki lub nawet zamrażarki. Co zrobić z warzywami? Oczywiście warzywa pozostałe z bulionu nie będą zbyt smaczne, ale można je wykorzystać do przygotowania innych świetnych dań.

Co ugotować z warzyw pozostałych po ugotowaniu bulionu

Klopsiki warzywne

Warzywa osusz ręcznikiem papierowym, aby usunąć nadmiar wilgoci. Drobno posiekaj i wymieszaj z domowym twarogiem lub ricottą, startym twardym serem, bułką tartą i szczyptą soli. Zagniatamy na gładką masę, formujemy kulki wielkości dużych orzechów włoskich, obtaczamy w bułce tartej, nadmiar strzepujemy. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20 minut.

Aby mieszanka lepiej się kleiła, możesz dodać jajko ubite na gładką masę. Pulpety można smażyć lub smażyć w głębokim tłuszczu.

Otwarte ciasto warzywne w stylu francuskiego quiche

Pyszny pomysł na wegetariańskie wypieki. Warzywa osusz papierowym ręcznikiem. Posiekać i wymieszać z mieszaniną jajek, śmietany, startego, twardego sera, soli i świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Ciasto kruche ułożone w żaroodpornej formie nakłuj widelcem i piecz na złoty kolor. Przygotowaną mieszanką napełnij „koszyk” ciasta i piecz w piekarniku nagrzanym do 180° przez 35-40 minut. lub do całkowitego ugotowania.

Zamiast jednego dużego ciasta można zrobić mini-quiche w porcjach, używając tych samych składników. Jeśli nadzienie jest dla Ciebie zbyt mdłe, dodaj curry, tymianek lub mieloną paprykę.

Bruschetta z warzywami

Z pozostałych warzyw możesz przygotować pyszną bruschettę. Warzywa osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój w duże kawałki i podsmaż na maśle. Opieczony chleb zbożowy natrzyj czosnkiem. Dodaj ciepłe warzywa, skrop oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia, drobno startym serem takim jak Pecorino i, jeśli chcesz, drobno posiekaną czerwoną papryczką chili (z nasionami lub bez).

Leniwe kluski z warzywami

Ten przepis pozwala na jednoczesne wykorzystanie warzyw pozostałych z bulionu i czerstwego chleba pszennego. Warzywa osusz papierowym ręcznikiem. Chleb namoczyć w ciepłym mleku lub wodzie i dobrze wycisnąć, aż zmieni się prawie w pastę. Wymieszaj z posiekanymi warzywami, jajkiem ubitym na gładką masę i niewielką ilością startego, twardego sera, solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i szczyptą startej gałki muszkatołowej. Z powstałej masy formuj małe kulki lub knedle i gotuj w bulionie. Leniwe knedle podawaj z warzywami z masłem lub kwaśną śmietaną. Lub odcedź ugotowane kluski na durszlaku, a następnie smaż na maśle na złoty kolor.

Zapiekanka warzywna

Warzywa z bulionu zmiksuj w misie blendera na gładką masę. Dodaj trochę ugotowanych ziemniaków, grubo rozgniecionych tłuczkiem, aby masa była gęstsza i bardziej zróżnicowana w konsystencji. Dopraw solą, świeżo zmielonym pieprzem i suszonym czosnkiem. Dodaj roztrzepane jajko, posiekany boczek lub kostki gotowanej szynki, kurczaka, a nawet mięsa. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym olejem roślinnym i posypać bułką tartą wymieszaną z posiekanymi orzechami laskowymi lub nerkowcami. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 25-30 minut. lub do całkowitego ugotowania. Podawać z ulubionym sosem i drobno posiekanymi ziołami.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #oszczędna gospodyni domowa #bulion warzywny #lifehacksPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość Olga ZacharowaOlga Zacharowa10 grudnia 2021 r

Galina, proszę! Jeśli przydadzą się w praktyce, będzie mi miło!

00OdpowiedźGalina KompancewaGalina Kompancewa10 grudnia 2021 r

Dziękuję za radę!

00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja