Dlaczego nie należy wyrzucać skórek czosnku

Dlaczego nie należy wyrzucać skórek czosnku

Dlaczego nie należy wyrzucać skórek czosnku

Olga Zacharowa 28 grudnia 2023 r5.00(5)Dodaj do ulubionychUdział

„Moja pasja do warzyw nie przemija z czasem. Teraz staram się je całkowicie ugotować i niczego nie wyrzucać. Tym razem postanowiłam znaleźć najciekawsze sposoby wykorzystania skórek czosnku. Z niektórych już korzystam, inne odkryłam na forach kulinarnych w Internecie i na pewno je sprawdzę” – Natalie Kosmacheva, szefowa kuchni ze Smoleńska, zaproponowała nam temat tego materiału i została jego współautorką.

Dlaczego nie należy wyrzucać skórek czosnku

Treść:

  • Jak obrać czosnek
  • Użyj noża, opcja nr 1
  • Użyj noża, opcja nr 2
  • Przetnij główkę czosnku na pół, a następnie użyj noża
  • Użyj wody
  • Użyj słoika
  • Użyj kuchenki mikrofalowej
  • Co zrobić ze skórkami po usunięciu z czosnku

Czosnek to jeden z tych składników, bez którego większość ludzi po prostu nie może się obejść. To sekretny składnik wielu najsmaczniejszych dań – od aioli po pieczeń, od klusek czosnkowych, przez barszcz, aż po kurczaka z 40 ząbkami czosnku. A jakie imponujące właściwości zdrowotne obdarzyła go natura… Jedyną wadą (zapach się nie liczy) jest cienka, kalkowa łuska, którą tak trudno usunąć. Ale będziesz zaskoczony, gdy dowiesz się, że nawet on ma rozsądne zastosowania.

Jak obrać czosnek

Obieranie czosnku jest trudne i często po takim zabiegu palce na długo zachowują zapach czosnku. Na szczęście istnieje kilka trików, które ułatwią tę pracę. Nie potrzebują nawet najnowocześniejszych gadżetów kuchennych.

Użyj noża, opcja nr 1

To może być najłatwiejszy sposób obierania czosnku. Połóż ząbek czosnku na desce do krojenia i delikatnie, ale mocno dociśnij płaską stroną szerokiego noża. Łuska pęknie i łatwiej będzie ją usunąć. Ta metoda działa dobrze, ale może zająć trochę czasu, jeśli masz dużo goździków do obrania.

Użyj noża, opcja nr 2

Odetnij dolną część „korzenia” każdego goździka, a następnie po prostu usuń łuskę. Ta opcja jest odpowiednia dla tych, którzy nie mogą obierać czosnku przy użyciu poprzedniej metody.

Przetnij główkę czosnku na pół, a następnie użyj noża

Ta metoda jest świetna, jeśli chcesz obrać małą główkę czosnku. Zasada posługiwania się nożem jest taka sama jak w pierwszym sposobie, jednak należy na niego wywierać znacznie większy nacisk. Najpierw przetnij główkę czosnku na pół, następnie weź szeroki nóż i mocno wciśnij w każdą połówkę.

Użyj wody

Ząbki czosnku włóż do miski i zalej bardzo gorącą, ale nie wrzącą wodą. Pozostawić na 1 minutę, następnie ostrożnie wyjąć goździki i ułożyć na talerzu. Gdy czosnek ostygnie, można go łatwo obrać. Niezły sposób na jedną główkę czosnku.

Użyj słoika

Innym łatwym sposobem na naruszenie integralności łuski jest umieszczenie ząbków czosnku w czystym słoiku, zamknięcie go hermetyczną pokrywką i energiczne wstrząśnięcie. Uderzenie w ściany działa jak nacisk noża i łuska pęka. Metoda ta jest odpowiednia do czyszczenia niewielkiej liczby goździków za jednym razem. Chociaż… W męskich rękach w słoiczku można obrać małą główkę czosnku. Umieść go w słoiczku, zamknij i potrząśnij. Zwykle najpierw odpada dolna część łuski wraz z resztkami korzeni, a główka rozpada się na goździki. Luźne łuski należy usunąć, a następnie potrząsać, aż goździki będą całkowicie czyste.

Użyj kuchenki mikrofalowej

Ta metoda częściowo powtarza metodę z wodą. Zawiń goździki w wilgotny ręcznik papierowy i włóż do kuchenki mikrofalowej, aż się rozgrzeją, 15 sekund. Pocieraj goździki, nie usuwając kartek papieru, łuska powinna łatwo odpaść.

Kontynuując temat świadomego spożycia żywności na , zobacz także: Dlaczego nie należy odcinać i wyrzucać skórek dyni

Co zrobić ze skórkami po usunięciu z czosnku

Po obraniu czosnku oprzyj się pokusie wyrzucenia skórek. Nadal mają trwały aromat czosnku, a także wiele składników odżywczych i związków prozdrowotnych znajdujących się w samej główce.

  • Łuski idealnie nadają się do dodania do bulionu. Można go przecedzić, gdy tylko łuska odda cały swój aromat cieczy.
  • Łuski można dodać do ziół, umieszczając odpowiednie składniki w torebce z gazy lub owinąć w liść laurowy/por. Smakuj zupy, sosy, gulasze i gulasze tym bukietem garni. Gdy danie będzie ugotowane, nie zapomnij wyjąć torby lub domowego opakowania.
  • Obrane łuski zebrać do pojemnika na żywność, przechowywać w zamrażarce i wykorzystać do bulionu warzywnego lub drobiowego. Łuski dodaję do gulaszu z fasoli lub soczewicy, aby dodać więcej smaku gorącemu daniu.
  • Niektórzy europejscy piekarze jako sekretny składnik wykorzystują lekko podsuszone skórki czosnku, rozcierając je w moździerzu na proszek i dodając do ciasta chlebowego. Przyprawa ta wzbogaca wypieki delikatnym aromatem czosnku.
  • Podczas pieczenia warzyw zawsze dodawaj 1-2 główki czosnku do ich skórek. Wystarczy najpierw odciąć ostrym nożem około 1 cm czubka głowy i ewentualnie skropić czosnek oliwą. Czosnek podsmaż do miękkości, następnie wyciśnij miąższ z każdego ząbka. Użyj słodkawej miazgi bez zwykłej ostrości czosnku do dowolnego puree warzywnego, w tym puree ziemniaczanego, sosów, past do smarowania, sałatek, bruschetty i kanapek. A łuski wykorzystuje się do bulionów i zup.
  • Wiadomo, że pilaw uzbecki często przyrządza się z czosnku w łusce. W ten sposób możesz ugotować nie tylko pilaw, ale dowolne danie z ryżu, po prostu dodając małą główkę czosnku na patelnię podczas gotowania ryżu. Nasyca gotowe danie przyjemnym aromatem czosnku. Pamiętaj, aby usunąć czosnek, gdy ryż będzie gotowy.
  • W Internecie popularne są rady szefowej kuchni Sophii Rowe z Nowego Jorku, która zaleca robienie chipsów z skórek czosnku. Sofia podsmaża na oliwie, doprawia solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem i piecze w piekarniku nagrzanym do 200-220°C przez około 10 minut, aż skórka zamieni się w chrupiące chipsy. Można je dodawać w celu nadania tekstury sałatkom, burgerom i kanapkom lub siekać i posypywać pieczonymi warzywami, zapiekankami, a nawet koktajlami warzywnymi.

Również skórki czosnku dobrze komponują się ze skórkami cebuli. Można je mieszać i stosować razem np. do przygotowania gotowanej wieprzowiny. Aby to zrobić, wystarczy dodać resztki warzyw do wody, w której będziesz gotować szynkę wieprzową.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #czosnek #oszczędna gospodyni domowaPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość Galina KompancewaGalina Kompancewa17 listopada 2021 r

Dziękuję za radę!

00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja