Dlaczego nie należy wyrzucać jadalnych skórek serów
Olga Zacharowa 26 stycznia 2024 r
Naprawdę nie chcemy niczego wyrzucać: skórki twardego sera, np. parmezanu, — cenny składnik. Można i należy ich używać, aby uniknąć marnotrawstwa, zaoszczędzić pieniądze i stworzyć pyszne przekąski godne dni powszednich i świąt.
Treść:
- Skórki sera w zupie
- Skórki serowe do włoskiego makaronu, risotto i puree ziemniaczanego
- Skórki serowe do wyrobu mięsa mielonego i ciasta
- Smażone skórki sera
- Grillowane skórki sera
- Skórki sera w kuchence mikrofalowej
Jeśli lubisz twarde sery, zapewne wiesz, jak smaczna jest ich skórka, jednak im ser jest starszy, tym jest on twardszy. Często skorupę trudno już po prostu odgryźć i wyrzucamy ją do kosza. Zatrzymywać się! Nasze 6 wskazówek pomoże.
Przede wszystkim należy oczyścić skórki sera. Należy je umyć, wytrzeć do sucha ręcznikiem, w razie potrzeby usunąć zewnętrzną warstwę na tarce lub zeskrobać nożem. — aby usunąć wszelkie napisy i wosk.
Skórki sera w zupie
Najbardziej klasyczny sposób wykorzystania skórek serowych — pokroić w kostkę i dodać do zup, bulionów, gulaszy i gulaszy. Po podgrzaniu ser zaczyna mięknąć i wydzielać apetyczny aromat, dzięki czemu smak całej potrawy jest jeszcze bardziej intensywny, niż gdyby dodano do niego po prostu tarty ser.
Skórki serowe do włoskiego makaronu, risotto i puree ziemniaczanego
Kolejny sposób na łatwe i inteligentne wykorzystanie skórek serowych — ugotuj z nimi makaron. Aby to zrobić, zmiękcz skórki, napełniając je mlekiem lub śmietaną o zawartości tłuszczu do 10%. Pozostaw na kilka godzin, pokrój i dodaj do gotowego gorącego dania. Miękkie skórki dodawaj także do risotto i dań z roślin strączkowych.
Jeśli chcesz, możesz zmielić skórki z niewielką ilością gorącego mleka/śmietanki w blenderze na gładką masę, a następnie powstałą masę dodać do gotowego puree ziemniaczanego, energicznie mieszając.
Skórki serowe do wyrobu mięsa mielonego i ciasta
Skórki sera rozmiękczone w mleku, a następnie rozdrobnione lub ubite w misie blendera, — Idealny składnik do przyrządzania klopsików mięsnych lub drobiowych. Wystarczy odcisnąć nadmiar mleka/śmietanki.
Zmiękczone skórki sera można wykorzystać do przygotowania focacci lub babeczek. Ponownie pamiętaj o wyciśnięciu nadmiaru płynu.
Smażone skórki sera
Wszyscy uwielbiamy grillowane sery, jednak nikomu nie przychodzi do głowy, że dojrzałe skórki sera można również doskonale usmażyć. Wszystko, czego potrzebujesz — na rozgrzaną patelnię z grubym dnem odrobiną oliwy extra virgin i skórką serową pokrojoną w kostkę lub batoniki. Gdy zaczną rosnąć i lekko zmiękną, skórki sera są gotowe. Ważne: należy je jeść świeżo usmażone, w przeciwnym razie skórka szybko ponownie stwardnieje!
Jeśli chcesz, do smażenia skórek serów użyj ciasta. Najpierw obtaczamy je w mące, następnie zanurzamy w roztrzepanym jajku i panierujemy w bułce tartej. Strząśnij nadmiar panierki i smaż na rozgrzanym oleju. Smażyć na złoty kolor, odsączyć skórki na ręcznikach kuchennych, odsączyć z nadmiaru oleju i podawać na gorąco z konfiturą żurawinową.
Grillowane skórki sera
Jeśli masz dostęp do otwartego ognia, najpewniejszą opcją jest użycie skórek serowych — usmaż je na grillu lub grillu, kładąc skórki na grillu twardą stroną do dołu.
Jeśli nie ma ognia, a jest piekarnik, skórki sera posmaruj oliwą i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 160°C do miękkości. Podawać od razu do pieczonych warzyw lub mięsa.
Skórki sera w kuchence mikrofalowej
Pieczenie skórek serowych w kuchence mikrofalowej może wydawać się dziwne, ale kuchenka mikrofalowa zapewni nieoczekiwanie chrupiące rezultaty. — skórki sera będą wyglądać jak chipsy serowe. Skórkę serową pokroić w niezbyt grube kawałki, ułożyć na odpowiednim talerzu i wstawić do mikrofalówki na ok. 1,5 godz–2 minuty z pełną mocą. Skórka powinna zacząć bulgotać. Jeśli skórka jest zbyt twarda, być może trzeba będzie powtórzyć proces kilka razy, aż zmięknie. Takie skórki serowe — wspaniały aperitif!
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #ser #parmezan #oszczędna gospodyni domowa #lifehacksPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość Olga Zacharowa27 stycznia 2024 r
maxmax, ser nie wygląda jak ser), więc nie można powiedzieć, że skórki 3-letnich serów nie nadają się do topienia. Grube skórki twardych serów, takich jak parmezan, należy stopić.
00OdpowiedźOlga Zacharowa12 stycznia 2022 r
Konstanto, dzięki za komentarz! Uwielbiam dojrzewające, twarde sery i jeśli skórka jest jadalna, zjadam je lub dodaję do zupy, trę na puree warzywne lub pieczę warzywa. Powinnaś spróbować je usmażyć)
00OdpowiedźKonstanca11 stycznia 2022 r
Dziękuję za pomocne wskazówki!
00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych