Dlaczego nie należy wyrzucać jadalnych skórek serów

Dlaczego nie należy wyrzucać jadalnych skórek serów

Dlaczego nie należy wyrzucać jadalnych skórek serów

Olga Zacharowa 26 stycznia 2024 r

Naprawdę nie chcemy niczego wyrzucać: skórki twardego sera, np. parmezanu, cenny składnik. Można i należy ich używać, aby uniknąć marnotrawstwa, zaoszczędzić pieniądze i stworzyć pyszne przekąski godne dni powszednich i świąt.

Dlaczego nie należy wyrzucać jadalnych skórek serów

Treść:

  • Skórki sera w zupie
  • Skórki serowe do włoskiego makaronu, risotto i puree ziemniaczanego
  • Skórki serowe do wyrobu mięsa mielonego i ciasta
  • Smażone skórki sera
  • Grillowane skórki sera
  • Skórki sera w kuchence mikrofalowej

Jeśli lubisz twarde sery, zapewne wiesz, jak smaczna jest ich skórka, jednak im ser jest starszy, tym jest on twardszy. Często skorupę trudno już po prostu odgryźć i wyrzucamy ją do kosza. Zatrzymywać się! Nasze 6 wskazówek pomoże.

Przede wszystkim należy oczyścić skórki sera. Należy je umyć, wytrzeć do sucha ręcznikiem, w razie potrzeby usunąć zewnętrzną warstwę na tarce lub zeskrobać nożem. aby usunąć wszelkie napisy i wosk.

Skórki sera w zupie

Najbardziej klasyczny sposób wykorzystania skórek serowych pokroić w kostkę i dodać do zup, bulionów, gulaszy i gulaszy. Po podgrzaniu ser zaczyna mięknąć i wydzielać apetyczny aromat, dzięki czemu smak całej potrawy jest jeszcze bardziej intensywny, niż gdyby dodano do niego po prostu tarty ser.

Skórki serowe do włoskiego makaronu, risotto i puree ziemniaczanego

Kolejny sposób na łatwe i inteligentne wykorzystanie skórek serowych ugotuj z nimi makaron. Aby to zrobić, zmiękcz skórki, napełniając je mlekiem lub śmietaną o zawartości tłuszczu do 10%. Pozostaw na kilka godzin, pokrój i dodaj do gotowego gorącego dania. Miękkie skórki dodawaj także do risotto i dań z roślin strączkowych.

Jeśli chcesz, możesz zmielić skórki z niewielką ilością gorącego mleka/śmietanki w blenderze na gładką masę, a następnie powstałą masę dodać do gotowego puree ziemniaczanego, energicznie mieszając.

Skórki serowe do wyrobu mięsa mielonego i ciasta

Skórki sera rozmiękczone w mleku, a następnie rozdrobnione lub ubite w misie blendera, Idealny składnik do przyrządzania klopsików mięsnych lub drobiowych. Wystarczy odcisnąć nadmiar mleka/śmietanki.

Zmiękczone skórki sera można wykorzystać do przygotowania focacci lub babeczek. Ponownie pamiętaj o wyciśnięciu nadmiaru płynu.

Smażone skórki sera

Wszyscy uwielbiamy grillowane sery, jednak nikomu nie przychodzi do głowy, że dojrzałe skórki sera można również doskonale usmażyć. Wszystko, czego potrzebujesz na rozgrzaną patelnię z grubym dnem odrobiną oliwy extra virgin i skórką serową pokrojoną w kostkę lub batoniki. Gdy zaczną rosnąć i lekko zmiękną, skórki sera są gotowe. Ważne: należy je jeść świeżo usmażone, w przeciwnym razie skórka szybko ponownie stwardnieje!

Jeśli chcesz, do smażenia skórek serów użyj ciasta. Najpierw obtaczamy je w mące, następnie zanurzamy w roztrzepanym jajku i panierujemy w bułce tartej. Strząśnij nadmiar panierki i smaż na rozgrzanym oleju. Smażyć na złoty kolor, odsączyć skórki na ręcznikach kuchennych, odsączyć z nadmiaru oleju i podawać na gorąco z konfiturą żurawinową.

Grillowane skórki sera

Jeśli masz dostęp do otwartego ognia, najpewniejszą opcją jest użycie skórek serowych usmaż je na grillu lub grillu, kładąc skórki na grillu twardą stroną do dołu.

Jeśli nie ma ognia, a jest piekarnik, skórki sera posmaruj oliwą i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 160°C do miękkości. Podawać od razu do pieczonych warzyw lub mięsa.

Skórki sera w kuchence mikrofalowej

Pieczenie skórek serowych w kuchence mikrofalowej może wydawać się dziwne, ale kuchenka mikrofalowa zapewni nieoczekiwanie chrupiące rezultaty. skórki sera będą wyglądać jak chipsy serowe. Skórkę serową pokroić w niezbyt grube kawałki, ułożyć na odpowiednim talerzu i wstawić do mikrofalówki na ok. 1,5 godz2 minuty z pełną mocą. Skórka powinna zacząć bulgotać. Jeśli skórka jest zbyt twarda, być może trzeba będzie powtórzyć proces kilka razy, aż zmięknie. Takie skórki serowe wspaniały aperitif!

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #ser #parmezan #oszczędna gospodyni domowa #lifehacksPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość Olga ZacharowaOlga Zacharowa27 stycznia 2024 r

maxmax, ser nie wygląda jak ser), więc nie można powiedzieć, że skórki 3-letnich serów nie nadają się do topienia. Grube skórki twardych serów, takich jak parmezan, należy stopić.

00OdpowiedźOlga ZacharowaOlga Zacharowa12 stycznia 2022 r

Konstanto, dzięki za komentarz! Uwielbiam dojrzewające, twarde sery i jeśli skórka jest jadalna, zjadam je lub dodaję do zupy, trę na puree warzywne lub pieczę warzywa. Powinnaś spróbować je usmażyć)

00OdpowiedźKonstancaKonstanca11 stycznia 2022 r

Dziękuję za pomocne wskazówki!

00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja