Dlaczego nie musisz się martwić, jeśli kupiłeś złe śliwki

Dlaczego nie musisz się martwić, jeśli kupiłeś złe śliwki

Dlaczego nie musisz się martwić, jeśli kupiłeś złe śliwki

Olga Zacharowa 15 sierpnia 2022 r5,00 (2)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz

Nasza skłonność do nadmiernego kupowania letnich owoców sezonowych pojawiła się ponownie w ubiegły weekend. Okazało się, że mamy w domu za dużo śliwek. Możliwość zjedzenia śliwki zanim się zepsuła okazała się przerastać nasze możliwości i trzeba było szukać sposobu na jej konserwację. Tutaj przypomnieliśmy sobie przepis na przyprawę z zaledwie 7 dostępnych składników, z której może powstać „nowy” ketchup. Uratowała nas!

Domowy chiński sos śliwkowy

Sos śliwkowy chiński to wybawienie dla tych, którzy chcą nie tylko zjeść świeże śliwki, ale także zakonserwować je w innej postaci.

Gotowy sos śliwkowy jest sprzedawany w supermarketach i kosztuje około 400 rubli. za 400 g Co więcej, jego konsystencja, kolor, aromat i smak są tak różne, że nigdy nie zgadniesz, jaki sos kupiłeś tym razem.

W Chinach istnieje kilkadziesiąt rodzajów sosów śliwkowych, a każda prowincja tego kraju wykorzystuje własne odmiany śliwek i własne receptury. Klasyczny sos śliwkowy znacie z najsłynniejszego chińskiego dania – kaczki po pekińsku. Ale to nie jedyne jego zastosowanie. Sos idealnie nadaje się do smażonych dań mięsnych, kurczaka, wieprzowiny, można go polewać ryżem i makaronem.

Sos przyrządza się ze słodkich śliwek z dodatkiem cukru, octu, soli, imbiru i papryczki chili. Czasami zamiast śliwek używa się brzoskwiń, ananasów lub moreli, zachowując pozostałe składniki potrawy, ale nie nazywając już sosu „śliwką”.

Liczni imigranci z Chin, którzy przenieśli się do Ameryki, stworzyli tam własną odmianę sosu śliwkowego. Można go znaleźć na terenie całego kraju, jednak jego popyt jest szczególnie skoncentrowany w chińskich restauracjach w Michigan. Nawet go tam wzywają „Sos śliwkowy w stylu Detroit”. Jest wodnisty i zawiera dużo więcej cukru i octu.

Znaleźliśmy przepis na domowy sos śliwkowy, który również tutaj można przygotować, korzystając z produktów zakupionych w najbliższym supermarkecie. Podzieliła się tym z nami Buriacka kobieta Alima Chenmieszkający w Chinach od ponad dwudziestu lat.

„Każdego roku pod koniec lata przyjeżdżam do Rosji, aby spotkać się z rodziną i jechać do Petersburga, aby odwiedzić szkolnego przyjaciela. Dla mnie takie wyjazdy to najdroższy i najszczerszy prezent, jaki daje mi mąż w dniu ślubu.

W Petersburgu dużo spaceruję, chodzę do muzeów, robię zdjęcia, oddycham Newą, rozmawiam o wszystkim i gotuję coś chińskiego. Moi przyjaciele ciągle oczekują ode mnie czegoś wyjątkowego, ale nie zawsze łatwo jest zrealizować moje plany – brakuje niezbędnych produktów i muszę się z tego wydostać. Tak powstał przepis na sos śliwkowy. Jest uniwersalny, a tego mi potrzeba. Gotuję w dużej emaliowanej misce. A potem tradycyjnie na starej daczy w Sestroretsku gotuję kurczaka z warzywami i sosem śliwkowym dla całej naszej hałaśliwej i dużej międzynarodowej firmy. Nigdy nie było nikogo niezadowolonego z poczęstunku!

Korzystając z podstawowego przepisu robię sosy o różnej konsystencji. Jedna z małych kawałków, którą zjada się w ciągu kilku dni, a gładsza i bardziej jednolita przetrwa do Nowego Roku. Aby go zakonserwować, pakujemy sos w przygotowane słoiki, zamykamy pokrywki, sterylizujemy, schładzamy do temperatury pokojowej i wysyłamy do piwnicy – tam przyprawę z pewnością można przechowywać przez sześć miesięcy lub nawet dłużej. Być może, ale nasza cierpliwość trwa tylko do Sylwestra. Spotykamy się z nią wspólnie za pomocą Internetu i czatu wideo. Wznosimy kieliszki szampana, wznosimy toast, rozmawiamy, wymieniamy wrażenia i zjadamy coś pysznego, przygotowanego z duszą i sosem śliwkowym. Są w Petersburgu, a moja rodzina i ja jesteśmy w Kantonie”.

Przepis na domowy chiński sos śliwkowy

Gdy tylko spróbowałam śliwek w połączeniu z czosnkiem, imbirem i anyżem gwiazdkowatym, od razu pomyślałam o delikatnej wieprzowinie, soczystym smażonym kurczaku, kanapkach z rostbefem, sajgonkach z krewetkami i mango, a nawet omletach i klopsikach z indyka. Wszystkie te pomysły zostały pomyślnie wdrożone i przetestowane. Szczególnie fajnie, że do przygotowania sosu śliwkowego po chińsku można użyć niezbyt soczystych śliwek – najważniejsze, że są słodkie, z przyjemną kwaskowatością.

Domowy chiński sos śliwkowy
Domowy chiński sos śliwkowy

Do przygotowania sosu śliwkowego potrzebujesz:

  • 1 kg śliwek, wypestkowanych i pokrojonych na kawałki
  • 100 ml octu jabłkowego
  • 90 g brązowego cukru
  • 50 ml wysokiej jakości sosu sojowego
  • 3 łyżki. l. świeżo starty imbir
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 gwiazdka anyżu
  1. W dużym, ciężkim, bezpiecznym dla octu rondlu (nie aluminiowym) postaw na średnim ogniu śliwki, ocet, cukier, sos sojowy, imbir, czosnek i anyż.
  2. Doprowadź zawartość patelni do wrzenia.
  3. Zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu, aż zgęstnieje, 20-25 minut. Usuń anyż gwiazdkowaty.
  4. Lekko ostudzić i zmiksować blenderem zanurzeniowym do pożądanej konsystencji.
  5. Sos śliwkowy rozlać do słoików. Ostudzić, szczelnie zamknąć i przechowywać w lodówce do 2 tygodni. Jeśli chcesz „doprowadzić do Nowego Roku”, zachowaj sos jak wszelkie przetwory warzywne/owocowe/jagodowe. Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.

Przepis na domowy sos śliwkowy z 6 przyprawami dla miłośników ostrego i pikantnego

Jeśli chcesz użyć więcej składników do sosu śliwkowego, śmiało! Są również dostępne. Wystarczy dodać 8 kolejnych produktów do 7 już znanych.

Pikantny, słodki i pikantny smak jest idealny, gdy jest dużo śliwek, ale nie potrzebujesz kolejnego słoika dżemu.

Domowy sos śliwkowy w 6 smakach
Domowy sos śliwkowy w 6 smakach

Do przygotowania sosu śliwkowego potrzebujesz:

  • 2 kg śliwek, wypestkowanych i pokrojonych na kawałki
  • 1 duża cebula, posiekana
  • 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 5-7 cm świeżego korzenia imbiru, obranego i pokrojonego na kawałki
  • 2-3 małe czerwone chilli (z nasionami lub bez), drobno posiekane
  • 200 ml wody do picia
  • 180 g brązowego cukru
  • 400 ml czerwonego wina lub octu jabłkowego
  • 70 ml wysokiej jakości sosu sojowego
  • 1 cała laska cynamonu
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 0,5-1 łyżeczka łyżeczka mieszanki ziela angielskiego i czarnego pieprzu
  • 0,5 łyżeczki całe nasiona kopru włoskiego
  • 2 pąki goździków
  • 3 ziarna czarnego pieprzu
  1. W dużym rondlu o grubym dnie i bezpiecznym dla octu (nie aluminiowym) zagotuj śliwki, cebulę, czosnek, imbir, chili i wodę na średnim ogniu.
  2. Gdy się zagotuje, do mieszanki śliwkowej dodaj cukier, ocet, sos sojowy i wszystkie sześć przypraw. Kontynuuj gotowanie na wolnym ogniu, aż śliwki zmiękną, a mieszanina będzie dość miękka, około 20 minut.
  3. Wyjmij laskę cynamonu i anyż gwiazdkowaty. W kilku dodatkach przesiać mieszaninę przez drobne sito do czystego rondla, rozcierając miąższ drewnianą łyżką lub silikonową szpatułką.
  4. Doprowadzić mieszaninę ponownie do wrzenia na średnim ogniu, mieszając. Zmniejsz ogień do małego i gotuj na wolnym ogniu, aż konsystencja stanie się gęsta („mięsna”).
  5. Sos rozłóż do słoików. Ostudzić, szczelnie zamknąć i przechowywać w lodówce do 2 tygodni. Jeśli chcesz przewieźć przyprawy aż do Nowego Roku, zachowaj sos tak, jak inne przetwory warzywne/owocowe/jagodowe. Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #Chiny #śliwka #sos śliwkowy #sos owocowyPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość

Nie ma jeszcze żadnych komentarzy

Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja