Dlaczego musisz gotować dania z jagnięciny w kwietniu. Wskazówki i przepisy
gastronomia 20 kwietnia 2021 r4,80 (5)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział1Komentarz
Jagnięcina – jeden z symboli wiosny oraz podróży i wycieczek kojarzących się z wiosennymi świętami. Oto kilka pomysłów na pierwsze pikniki lub rodzinne obiady świąteczne.
Gdy baranek skończy rok, staje się baranem. Taki jest jego los. Jagnięta mleczne, 3-4 tygodniowe o masie 5-10 kg sprzedawane są w całości lub w półtusze. Kiedyś głównym daniem wielkanocnego stołu były jagnięciny pieczone na rożnie lub duszone w piekarniku. Przepis na Sałatkę z Udziem Jagnięcym i Orzechami Laskowymi znajdziesz tutaj.
Sałatka z udziem jagnięcym i orzechami laskowymi
Jednak zdaniem ekspertów znacznie smaczniejsza jest jagnięcina w wieku 3–5 miesięcy – jadła już trawę i przybrała na wadze, ważąc nawet 25 kg. Takie jagnięta nazywane są zwykle jagniętami wiosennymi, niezależnie od czasu urodzenia. Jest już co pokroić w kawałki i można pomyśleć o tym, jak je ugotować.
Stojaki uważane są za najcenniejsze – pod każdym względem – kawałki jagnięciny. Mięso z kością można smażyć na patelni lub na węglach. Najważniejsze, aby nie suszyć mięsa, zachować soczystość i delikatność, a reszta jest kwestią wyobraźni. Na przykład Brytyjka Ashley Palmer-Watts serwuje grillowaną na węglu drzewnym polędwicę jagnięcą z ogórkiem, fasolką szparagową i miętą. Prawdziwa „wiosna w talerzu”! Przepis na sajgonki z jagnięciną znajdziesz tutaj.
Roladki z jagnięciną
We Francji navarin printanier („wiosenny napar”) przyrządza się z łopatki i kawałków karkówki jagnięcej – prosty gulasz z dodatkiem wiosennych warzyw: młodych ziemniaków, fasolki szparagowej i groszku (zielonego lub łuskanego), młodej marchewki i rzepy z dodatkiem zielone ogony. Warzywa gotuje się lub glazuruje oddzielnie, dzięki czemu zachowują radosny kolor i elastyczność.
Oczywiście krój, który uwielbiają wszyscy miłośnicy jagnięciny, to tył, czyli nogawka. Wytrzyma wszystko: pieczenie w piekarniku i na otwartym ogniu w całości, z kością lub bez, krojenie na grilla, duszenie. Blumenthal sugeruje najpierw usmażenie udka na oliwie z oliwek, a następnie pieczenie przez co najmniej 3 godziny w temperaturze 80°C lub do momentu, aż temperatura wewnętrzna osiągnie 55°C. Po 30 minutach „odpoczywania” mięso w grubej foliowej skorupce lekko podrośnie. Miąższ w środku pozostanie różowy, co jest świetne! Kombinacja przypraw znana z Prowansji: rozmaryn, anchois i czosnek. Ponadczasowa klasyka, niczym sos miętowy w tradycyjnej angielskiej porcji jagnięciny. Przepis na kebab jagnięcy lula znajdziesz tutaj.
Kebab jagnięcy lula
Pieczona przednia noga i łopatka są nie mniej smaczne. Jest w nim mniej mięsa, ale gotuje się szybciej. Choć ten kawałek najczęściej kupuje się do mięsa mielonego, lula kebaba i kofty.
Nie szukaj mięsa ze smugami tłuszczu:
nie są wyznacznikiem dobrej jakości i miękkości. Młoda jagnięcina ma różowe kości, w miarę dojrzewania stają się białe, a mięso zmienia kolor z brązowawo-różowego na wiśniowo-czerwony. Mięso powinno być wilgotne i jasne, nie lepkie ani oślizgłe.
Pamiętaj, aby usunąć cienką białą warstwę pokrywającą duże kawałki jagnięciny:
Jest nie tylko niejadalny, ale nie przenikają przez niego przyprawy ani żar ognia. Nie usuwaj jednak całkowicie tłuszczu znajdującego się pod spodem, aby mięso pozostało soczyste.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #jagnięcina #jagnięcina #jak gotować #lulakebab #sajgonkiPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość aleks5555xz20 kwietnia 2021 r
Mój mąż jest wielkim miłośnikiem jagnięciny! Szaszłyk, shurpa i smażone ziemniaki z grubym ogonem, na ogniu w kotle, mówi, że pachnie tak samo, jak McDonald’s)))) Ale ja tego nie jem od słowa „w ogóle”), zapach sama wywołuje u mnie nieprzyjemne uczucie) )) Ale trzeba to znieść, męża nie można wyrzucić)))) Jestem wielką fanką kurczaka, indyka, ryby… a czasami lubię wieprzowinę, to nie tłuszczowy)
00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych