Dlaczego mięta jest przydatna, jak i co z nią gotować teraz, a potem przez całą zimę

Dlaczego mięta jest przydatna, jak i co z nią gotować teraz, a potem przez całą zimę

Dlaczego mięta jest przydatna, jak i co z nią gotować teraz, a potem przez całą zimę

Ksenia Woroncowa 11 sierpnia 2023 r5,00 (2)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz

Co najczęściej gotujesz z miętą? Prawdopodobnie nie pomylimy się, jeśli założymy, że napoje gorące. Oczywiście czarna herbata z miętą (i miodem w zimie) jest cudowna. Jest to również przydatne: uspokoi Cię, zapewni spokojny sen i wzmocni układ odpornościowy. Dziś proponujemy poszerzyć naszą wiedzę na temat mięty. Powiemy Ci, jak jeszcze się przydaje, jak suszyć na zimę i co gotować przez cały rok.

Świeża mięta, zdrowe zioła

O czym porozmawiamy w artykule:

  • Jakie są zalety mięty?
  • Popularne odmiany mięty
  • Jak przygotować miętę na zimę
  • Co ugotować z miętą w sezonie
  • Co ugotować z suszoną miętą

Jakie są zalety mięty?

Mięta to jedna z najbardziej pachnących roślin letnich. Jej smak i aromat fantastycznie ujawnia się w czarnej herbacie. Mięta pomaga się zrelaksować i rozładować napięcie, wprowadzić w nastrój do snu i czerpać znacznie więcej przyjemności z picia herbaty niż zwykle. Jednak to nie wszystko, co może dać naszemu organizmowi. Nie bez powodu roślina jest aktywnie wykorzystywana nie tylko w kuchni, ale także w tradycyjnej medycynie i kosmetologii. Będziemy jednak mówić tylko o sprawdzonych właściwościach.

Mięta pomaga na bóle głowy i migreny. Działa jak naturalny środek rozkurczający, dlatego nie tylko odpręża, ale i uśmierza ból. To prawda, że ​​uczestnicy prawdziwych badań nie tylko pili herbatę miętową, ale używali olejku eterycznego – smarowali nim skronie i kapali do nosa. Skuteczność mięty była porównywalna z popularnymi lekami przeciwbólowymi. Podobna właściwość herbaty miętowej nie została jeszcze naukowo udowodniona.

Mięta poprawia trawienie. Pomaga także radzić sobie z wzdęciami, nudnościami i zwiększonym tworzeniem się gazów. Badania na zwierzętach wykazały, że mięta pieprzowa jest skuteczna w leczeniu skurczów. W eksperymentach brały także udział osoby – w 2014 roku jedna z grup kontrolnych przez dłuższy czas przyjmowała olejek miętowy. Respondenci zauważyli zmniejszenie nieprzyjemnych objawów. Podobne właściwości ma herbata miętowa, jednak należy ją pić regularnie.

Mięta jest kluczem do świeżego oddechu. Właściwie dlatego jest jednym z głównych składników past i gum do żucia. Najlepiej pomaga ekstrakt z mięty pieprzowej, ale herbata również częściowo rozwiązuje problem, choć zauważalnie gorzej.

Poprawia sen, wzmacnia układ odpornościowy, odświeża oddech - wszystko o herbacie miętowej
Poprawia sen, wzmacnia układ odpornościowy, odświeża oddech – wszystko o herbacie miętowej

Mięta ułatwia oddychanie. Oczywiście tylko odpowiednio dobrana przez lekarza terapia może szybko i skutecznie wyleczyć chorobę, jednak nie ma nic złego w tym, by choć trochę jej pomóc. Mięta ma właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe. Najlepiej pić ciepłą herbatę ziołową i wdychać jej parę – taki przyjemny rytuał złagodzi objawy choroby i zmniejszy uczucie zatkanego nosa.

Mięta poprawia jakość snu. Wszystko dzięki swoim właściwościom relaksującym, a także brakowi kofeiny w składzie. Jeśli więc w ciągu dnia cierpisz na bezsenność lub stany lękowe, wieczorem warto parzyć mieszanki ziołowe z miętą. Czarną herbatę zostaw na poranną lub lunchową przerwę w pracy.

Herbata miętowa pomaga kontrolować wagę. Ponieważ jest niskokaloryczna, tłumi apetyt i ochotę na słodycze. Tylko nie zapominaj, że kilka łyżek cukru do kubka herbaty lub deseru zniweczy te magiczne właściwości.

Popularne odmiany mięty

Jeśli masz własny ogródek warzywny, uważaj się za szczęściarza. Mięta jest łatwa w uprawie, szybko rośnie i cieszy się prawie przez całe lato. Już w maju-czerwcu można zrywać pierwsze delikatne liście na herbatę, a w środku lata można zbierać całe gałązki i suszyć je do wykorzystania w przyszłości.

Mięta ma wiele udanych gatunków, wiele z nich łatwo zimuje i chętnie rośnie nawet na parapecie w mieszkaniu. Najpopularniejsze to mięta pieprzowa i mięta mentolowa, a ciekawymi odmianami są afrykańska, truskawkowa, „iced latte” i jabłkowa.

Jak przygotować miętę na zimę

Najlepiej po prostu wysuszyć – znacznie wydłuża to trwałość produktu i pozwala zachować jego smak. Bardzo wygodnie jest to zrobić w suszarce, a jeśli jej nie masz, wystarczy piekarnik.

W suszarce elektrycznej gałązki mięty należy ułożyć w jednej warstwie na tacach, ustawić temperaturę na 45 stopni i pozostawić na trzy do pięciu godzin. Co pół godziny lub godzinę warto zmieniać tace, aby mięta wyschła równomiernie.

Suszenie to delikatny sposób na zachowanie smaku i dobroczynnych właściwości mięty
Suszenie to delikatny sposób na zachowanie smaku i dobroczynnych właściwości mięty

W przypadku piekarnika zasada jest podobna. Miętę ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem. Rozgrzej piekarnik do 50-60 stopni, następnie włóż do niego blachę do pieczenia i pozostaw uchylone drzwiczki. Cały proces zajmie około 20 minut, ale lepiej regularnie sprawdzać, aby przypadkowo nie wysuszyć mięty. Niestety metoda ta jest dość agresywna – smak najprawdopodobniej stanie się mniej wyraźny.

Miętę można suszyć także bez użycia jakichkolwiek urządzeń. Wystarczy znaleźć najbardziej suche miejsce w domu, przykryć papierem odpowiednią wielkość tacy i położyć na niej liście. Susz przez jeden do dwóch tygodni i okresowo bij je rękami.

Co ugotować z miętą w sezonie

Świeża mięta idealnie nadaje się do orzeźwiających koktajli (można po prostu dodać gałązkę do szklanki napoju gazowanego z lodem), sałatek i lekkich przystawek. Mięta nie tylko zdobi danie, ale także dodaje mentolowego akcentu do palety smaków.

Jeśli latem nie lubisz spędzać zbyt dużo czasu przy kuchence i szukasz przepisów prostych pod każdym względem, spróbuj tej sałatki. Przygotuj kuskus zgodnie z instrukcją na opakowaniu płatków, dodaj mieszankę soku z cytryny, oliwy z oliwek i soli, a następnie ostudź. Drobno posiekaj czosnek niedźwiedzi i liście mięty (w tym przepisie nie są potrzebne łodygi, ale możesz je zostawić do naparu) i wymieszaj z kuskusem. Dodać skórkę z cytryny i pieprz, w razie potrzeby doprawić. Podawać z lekko słodką, chłodną lemoniadą. Szczegółowy wykaz składników ze wskazaniem wymaganej ilości znajdziesz pod linkiem.

Co ugotować z suszoną miętą

Wielkim błędem jest myślenie, że suszona mięta nadaje się tylko do herbaty. Choć nie będziemy się spierać – spora szczypta klasycznej indyjskiej czarnej herbaty znacząco poprawia smak napoju. Można podawać z miodem – i idealny (i co najważniejsze – smaczny) środek na silną odporność gotowy.

Suszona mięta nadaje się także do mięs, zwłaszcza wołowych i jagnięcych – niewielką ilość dodajemy do marynat.

Bardziej uniwersalną opcją jest pikantny dressing. Aby go przygotować, rozpuść 2 łyżki w rondlu. l. masło, dodaj 1 łyżkę. l. oliwa z oliwek, 2 łyżeczki. suszone płatki chili, 1 łyżeczka. suszoną miętę i szczyptę soli i podgrzewaj na małym ogniu przez 20 sekund. Gotowy sos przelej do małej miski i podawaj z ulubionym, gorącym daniem. Na przykład gorące pierogi!

Suszona mięta odkryje także smak domowego tkemali, ugryzionego jabłka, sałatki z ciecierzycy i jagnięciny, cukinii z soczewicą i ryżem oraz wielu innych dań.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #mięta #pachnące zioła #jak gotować #zdrowe ziołaPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość

Nie ma jeszcze żadnych komentarzy

Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja