Dla wtajemniczonych: jak zrobić pyszny sos amba z niedojrzałych mango

Dla wtajemniczonych: jak zrobić pyszny sos amba z niedojrzałych mango

Dla wtajemniczonych: jak zrobić pyszny sos amba z niedojrzałych mango

Olga Zacharowa 03 listopada 2023 r4,67 (6)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział1Komentarz

Nie zawsze mangokupione w sklepie można zjeść od razu lub nawet następnego dnia. Czasami egzotyczny owoc jest niedojrzały i twardy. Nie trzeba go wkładać do papierowej torby, zawijać w folię, czy kłaść na nim jabłka. Gotuj tego samego dnia sos ambadzięki któremu zwykła pita z nadzieniem zamieni się w pyszne danie, a majonez w sos szefa kuchni.

Jak zrobić pyszny sos amba z niedojrzałych mango

Treść artykułu:

  • Czym jest amba i jakie jest jej „rodzynek”
  • Jak zrobić odmianę sosu amba w domu
  • Przepis na sos amba z niedojrzałego mango

Istnieje założenie, że sos amba po raz pierwszy pojawił się w Bombaju w XIX wieku. Tam przygotowała go rodzina irackich Żydów, imigrantów z Bagdadu. W latach 50. XX w. emigranci przywieźli ambę do Izraela, gdzie sos rozkwitł i zyskał sławę. Zasadniczo przypomina chutney z mango.

Czym jest amba i jakie jest jej „rodzynek”

Jedną z głównych różnic między izraelską ambą a jej oryginalnym źródłem jest to, że sos wytwarzany jest z zielonych mango. Owoce te są słodsze i pikantne w porównaniu do po prostu niedojrzałych owoców. Sos jest aktywnie dodawany do kanapek i hummusu, podawany z shawarmą i falafelem. Sos jest aktywnie dodawany do kanapek i hummusu, podawany z shawarmą i falafelem. Dla wielu Izraelczyków najlepszym sposobem na rozpoczęcie dnia jest sabih. Na śniadanie jedzą pitę z pieczonym lub smażonym bakłażanem, hummusem, świeżymi warzywami, jajkami na twardo i sosem amba. Podpłomyk z nadzieniem jest bardzo smaczny, sycący i bardzo oryginalny. Od niedawna szefowie kuchni zaczęli nawet łączyć sos ze stekami i serami, smarować nim chleb i nakładać na tosty z indykiem.

„Amba” to „mango”, tylko nieco zmodyfikowana wersja oryginalnego słowa w sanskrycie. Tradycyjnie mango musi zostać poddane fermentacji, aby uzyskać sos. Kawałki mango miesza się z solą i przyprawami, a następnie wystawia na słońce na około 1-2 tygodnie. W tym czasie sól i ciepło robią swoje, owoce miękną i „fermentują”. Rezultatem jest gęsty, kwaśny, słodko-pikantny sos o ostrym i bogatym aromacie. Jest tak wyjątkowy, że albo od razu nie lubisz sosu, albo popadasz w uzależnienie kulinarne.

Pita z sosem amba

Jak zrobić odmianę sosu amba w domu

Zgadzam się, że jeśli Twojego mango nie można zjeść na surowo, możesz spróbować raz i zrobić z niego ambu. Nagle jesteś tą samą osobą, która czekała na ten konkretny sos!

Nie ma potrzeby spędzać kilku dni na przygotowywaniu sosu w domu. Wielodniowa fermentacja zastąpi sos rybny.

Sposób przygotowania amby jest prosty: niedojrzałe, twarde mango należy obrać i zetrzeć na tarce, nie dotykając pestki.

  1. Powstałą masę wymieszaj z solą i przyprawami. Klasyczne przyprawy są nasiona gorczycy, kminek, sumak o wyraźnym smaku cytryny i lekko gorzka kozieradka. Do tego brązowy cukier, który równoważy ciepło chili i pieprzu cayenne i tworzy harmonię słodkich i pikantnych smaków.
  2. Przenieść mieszaninę na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oleju roślinnego i smażyć, mieszając, aż zgęstnieje.
  3. Powstałą masę przełożyć do miski blendera i zmiksować z niewielką ilością sosu rybnego. Doda oryginalnego sfermentowanego smaku sosowi mango.

Gotową ambę można wymieszać z majonezem lub tahini do przyprawiania kanapek i sałatek lub dodać do curry. Gotowy sos można przechowywać w lodówce nawet przez miesiąc, ale uwierz mi, jeśli pokochasz ambę, zjesz go znacznie szybciej.

Dla tych, którzy szanują precyzję i uwielbiają gotować według przepisów.

Przepis na sos amba z niedojrzałego mango

Sos Amba

Do przygotowania sosu amba z 5 mango potrzebujesz:

  • 1 mała ostra papryczka chili
  • 2 łyżki l. olej roślinny, najlepiej rzepakowy
  • 1 łyżka. l. nasiona gorczycy
  • 5 mocnych mango
  • 1 łyżka. l. sok z cytryny
  • 60 g brązowego cukru
  • 200 ml wody do picia
  • 2 łyżeczki mielony kminek
  • 1 łyżeczka kozieradka
  • 0,5 łyżeczki mielony sumak
  • szczypta pieprzu cayenne
  • curry w proszku, opcjonalnie
  • 1 łyżeczka sól, najlepiej morska
  • 1-2 łyżeczki sos rybny
  1. Papryczkę chili przekrój na pół. Usuń nasiona i błony. Pokrój w małe kostki.
  2. Rozgrzej olej w rondlu o grubym dnie na średnim ogniu. Dodaj nasiona gorczycy, a kiedy zaczną strzelać i wydzielać zapach, zmniejsz ogień i dodaj chili. Gotuj przez 1 minutę.
  3. Obierz mango i pokrój miąższ w drobną kostkę. Taka konsystencja sosu bardziej nam się podoba niż z mango startego na grubej tarce. Dodać na patelnię razem z sokiem z cytryny. Zamieszać.
  4. Mieszając, dodać brązowy cukier i około 40-50 g wody, aż cukier się rozpuści. Kontynuuj podgrzewanie, aż kawałki mango będą miękkie. Jeśli to konieczne, dodaj wodę!
  5. Dodać kminek, kozieradkę, sumak i pieprz cayenne. Możesz także dodać curry, aby dodać odrobinę koloru.
  6. Spróbuj sosu i dostosuj jego smak dodając sól.
  7. Zdjąć z ognia, lekko ostudzić i szybko zmiksować w blenderze. Nie jest konieczne wbijanie masy w puree; osiągnięcie pożądanej konsystencji. Dodaj sos rybny i natychmiast wymieszaj, aż składniki zostaną całkowicie wymieszane.

Sos jest gotowy. Najlepiej przelać go do słoiczka i wstawić do lodówki na 6-8 godzin dla podkreślenia smaku i aromatu.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #mango #sos #IzraelPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość KonstancaKonstanca18 grudnia 2019 r

Ciekawy sos. W naszych sklepach mango najczęściej sprzedawane jest jako zielone lub już zgniłe.)

00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja