Dla wtajemniczonych: jak zrobić pyszny sos amba z niedojrzałych mango
Olga Zacharowa 03 listopada 2023 r4,67 (6)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział1Komentarz
Nie zawsze mangokupione w sklepie można zjeść od razu lub nawet następnego dnia. Czasami egzotyczny owoc jest niedojrzały i twardy. Nie trzeba go wkładać do papierowej torby, zawijać w folię, czy kłaść na nim jabłka. Gotuj tego samego dnia sos ambadzięki któremu zwykła pita z nadzieniem zamieni się w pyszne danie, a majonez w sos szefa kuchni.
Treść artykułu:
- Czym jest amba i jakie jest jej „rodzynek”
- Jak zrobić odmianę sosu amba w domu
- Przepis na sos amba z niedojrzałego mango
Istnieje założenie, że sos amba po raz pierwszy pojawił się w Bombaju w XIX wieku. Tam przygotowała go rodzina irackich Żydów, imigrantów z Bagdadu. W latach 50. XX w. emigranci przywieźli ambę do Izraela, gdzie sos rozkwitł i zyskał sławę. Zasadniczo przypomina chutney z mango.
Czym jest amba i jakie jest jej „rodzynek”
Jedną z głównych różnic między izraelską ambą a jej oryginalnym źródłem jest to, że sos wytwarzany jest z zielonych mango. Owoce te są słodsze i pikantne w porównaniu do po prostu niedojrzałych owoców. Sos jest aktywnie dodawany do kanapek i hummusu, podawany z shawarmą i falafelem. Sos jest aktywnie dodawany do kanapek i hummusu, podawany z shawarmą i falafelem. Dla wielu Izraelczyków najlepszym sposobem na rozpoczęcie dnia jest sabih. Na śniadanie jedzą pitę z pieczonym lub smażonym bakłażanem, hummusem, świeżymi warzywami, jajkami na twardo i sosem amba. Podpłomyk z nadzieniem jest bardzo smaczny, sycący i bardzo oryginalny. Od niedawna szefowie kuchni zaczęli nawet łączyć sos ze stekami i serami, smarować nim chleb i nakładać na tosty z indykiem.
„Amba” to „mango”, tylko nieco zmodyfikowana wersja oryginalnego słowa w sanskrycie. Tradycyjnie mango musi zostać poddane fermentacji, aby uzyskać sos. Kawałki mango miesza się z solą i przyprawami, a następnie wystawia na słońce na około 1-2 tygodnie. W tym czasie sól i ciepło robią swoje, owoce miękną i „fermentują”. Rezultatem jest gęsty, kwaśny, słodko-pikantny sos o ostrym i bogatym aromacie. Jest tak wyjątkowy, że albo od razu nie lubisz sosu, albo popadasz w uzależnienie kulinarne.
Pita z sosem amba
Jak zrobić odmianę sosu amba w domu
Zgadzam się, że jeśli Twojego mango nie można zjeść na surowo, możesz spróbować raz i zrobić z niego ambu. Nagle jesteś tą samą osobą, która czekała na ten konkretny sos!
Nie ma potrzeby spędzać kilku dni na przygotowywaniu sosu w domu. Wielodniowa fermentacja zastąpi sos rybny.
Sposób przygotowania amby jest prosty: niedojrzałe, twarde mango należy obrać i zetrzeć na tarce, nie dotykając pestki.
- Powstałą masę wymieszaj z solą i przyprawami. Klasyczne przyprawy są nasiona gorczycy, kminek, sumak o wyraźnym smaku cytryny i lekko gorzka kozieradka. Do tego brązowy cukier, który równoważy ciepło chili i pieprzu cayenne i tworzy harmonię słodkich i pikantnych smaków.
- Przenieść mieszaninę na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oleju roślinnego i smażyć, mieszając, aż zgęstnieje.
- Powstałą masę przełożyć do miski blendera i zmiksować z niewielką ilością sosu rybnego. Doda oryginalnego sfermentowanego smaku sosowi mango.
Gotową ambę można wymieszać z majonezem lub tahini do przyprawiania kanapek i sałatek lub dodać do curry. Gotowy sos można przechowywać w lodówce nawet przez miesiąc, ale uwierz mi, jeśli pokochasz ambę, zjesz go znacznie szybciej.
Dla tych, którzy szanują precyzję i uwielbiają gotować według przepisów.
Przepis na sos amba z niedojrzałego mango
Sos Amba
Do przygotowania sosu amba z 5 mango potrzebujesz:
- 1 mała ostra papryczka chili
- 2 łyżki l. olej roślinny, najlepiej rzepakowy
- 1 łyżka. l. nasiona gorczycy
- 5 mocnych mango
- 1 łyżka. l. sok z cytryny
- 60 g brązowego cukru
- 200 ml wody do picia
- 2 łyżeczki mielony kminek
- 1 łyżeczka kozieradka
- 0,5 łyżeczki mielony sumak
- szczypta pieprzu cayenne
- curry w proszku, opcjonalnie
- 1 łyżeczka sól, najlepiej morska
- 1-2 łyżeczki sos rybny
- Papryczkę chili przekrój na pół. Usuń nasiona i błony. Pokrój w małe kostki.
- Rozgrzej olej w rondlu o grubym dnie na średnim ogniu. Dodaj nasiona gorczycy, a kiedy zaczną strzelać i wydzielać zapach, zmniejsz ogień i dodaj chili. Gotuj przez 1 minutę.
- Obierz mango i pokrój miąższ w drobną kostkę. Taka konsystencja sosu bardziej nam się podoba niż z mango startego na grubej tarce. Dodać na patelnię razem z sokiem z cytryny. Zamieszać.
- Mieszając, dodać brązowy cukier i około 40-50 g wody, aż cukier się rozpuści. Kontynuuj podgrzewanie, aż kawałki mango będą miękkie. Jeśli to konieczne, dodaj wodę!
- Dodać kminek, kozieradkę, sumak i pieprz cayenne. Możesz także dodać curry, aby dodać odrobinę koloru.
- Spróbuj sosu i dostosuj jego smak dodając sól.
- Zdjąć z ognia, lekko ostudzić i szybko zmiksować w blenderze. Nie jest konieczne wbijanie masy w puree; osiągnięcie pożądanej konsystencji. Dodaj sos rybny i natychmiast wymieszaj, aż składniki zostaną całkowicie wymieszane.
Sos jest gotowy. Najlepiej przelać go do słoiczka i wstawić do lodówki na 6-8 godzin dla podkreślenia smaku i aromatu.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #mango #sos #IzraelPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość Konstanca18 grudnia 2019 r
Ciekawy sos. W naszych sklepach mango najczęściej sprzedawane jest jako zielone lub już zgniłe.)
00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych