Dietetyczny barszcz zielony na bazie szczawiu

Dietetyczny barszcz zielony na bazie szczawiu

gastronomia 13 czerwca 2023 r5,00 (2)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0KomentarzGarmażeria Do przepisu

Dietetyczny barszcz zielony ze szczawiu to wybawienie dla tych, którzy dbają o swoją sylwetkę. Zupa ta przygotowana jest na bulionie z piersi kurczaka, dzięki czemu okazuje się lekka, ale jednocześnie bardzo pożywna, zdrowa i niesamowicie smaczna! Głównym składnikiem jest tutaj szczaw, który zawiera wiele witamin i nadaje barszczowi przyjemną kwaskowatość. Ziemniaki do tego dania są również pobierane młode, które nie zgromadziły jeszcze nadmiaru skrobi. A przygotowanie tego zielonego barszczu jest bardzo proste – postępuj zgodnie z naszymi instrukcjami krok po kroku, a odniesiesz sukces! Smacznego!

Złożoność: przeciętny Kalorie: 206,55 kcal/porcja Porcje: 6 Gotowanie: 1 godzina Używany: 24,92 g/4,47 g/16,72BarszczDanie pierwszeZupaSKŁADNIKI NA 6 PORCJIDo rosołuWoda – 2l.Pierś z kurczaka – 500 gr.Ziarna pieprzu – 5-7 szt.Liść laurowy – 2-3 szt.Do tankowaniaSzczaw – 200 gr.Ziemniaki średnie – 2 szt. (300-350 gr.)Cebula – 1 sztuka (100 gr.)Marchew – 2 szt. (120 gr.)Korzeń selera – 50 gr.Sól – 0,5 łyżeczki. (do smaku)Cukier trzcinowy – 0,5 łyżeczki (do smaku)Aby przesłaćJajka II kategorii – 2 szt.Koper – 30 gr.Pietruszka – 20 gr.Zielona bazylia – 15 gr.Niskokaloryczna śmietana (jogurt, kefir) Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Przygotuj bulion. Umyj pierś z kurczaka. Umieścić w rondlu. Napełnij zimną wodą i postaw na średnim ogniu. Gdy woda się zagotuje, zmniejsz ogień, usuń pianę, dodaj liść laurowy i ziarna pieprzu.

Krok 2

Gotuj około 30 minut, okresowo usuwając pianę, wtedy bulion będzie klarowny. Gotową pierś zdejmujemy z patelni, usuwamy kości (jeśli występują) i kroimy na kawałki. Odłóż na chwilę.

Krok 3

Przygotuj dressing. Cebulę, seler i marchewkę obierz, pokrój w kostkę (marchew i seler można zetrzeć na grubej tarce). Do głębokiej patelni wlać pół szklanki bulionu (około 100 ml) i rozgrzać patelnię na średnim ogniu. Dodać cebulę i dusić przez 5 minut, ciągle mieszając. Dodać marchewkę i seler, wymieszać i dusić kolejne 7 minut. Dodaj trochę soli.

Krok 4

Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Bulion ponownie zagotuj i dodaj ziemniaki. Gotuj na małym ogniu przez około 10 minut. Następnie dodaj marchewkę i cebulę. Gotuj na małym ogniu przez kolejne 10 minut.

Krok 5

Szczaw myjemy, odcinamy łodygi, a liście kroimy w paski o szerokości około 1 cm. Dodaj na patelnię. Zwróć tam posiekaną pierś. Wszystko wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 3 minuty. Wyłącz palnik.

Krok 6

Zrównoważ smak: dodaj sól, cukier, kolendrę. Drobno posiekaj koperek i natkę pietruszki, dodaj bazylię na patelnię. Zamknij pokrywkę i pozostaw barszcz do zaparzenia na 10-20 minut. Jajka ugotuj na twardo i obierz. Dietetyczny barszcz ze szczawiu zielonego podawaj z połową jajka i niskokaloryczną kwaśną śmietaną. W razie potrzeby śmietanę można zastąpić niskotłuszczowym jogurtem lub kefirem.

UWAGA DO GOSPODARKI

W dietetycznym barszczu zielonym ziemniaki można zastąpić niepolerowanym ryżem brązowym. Jest neutralny w smaku, a jednocześnie doskonale wypełnia zupę. Ale pamiętaj: ryż bardzo się gotuje, więc trzeba go dodać bardzo mało, około 80 gramów. na 1 litr.

PRZY OKAZJI

Jeśli nie możesz zdobyć młodych ziemniaków, możesz zmniejszyć zawartość skrobi w dojrzałych jesiennych ziemniakach. Aby to zrobić, pokrój bulwę w kostkę i włóż do garnka z wodą na około 20 minut. Skrobia dostanie się do wody.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja