Dietetyczny barszcz zielony na bazie szczawiu
gastronomia 13 czerwca 2023 r5,00 (2)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu
Dietetyczny barszcz zielony ze szczawiu to wybawienie dla tych, którzy dbają o swoją sylwetkę. Zupa ta przygotowana jest na bulionie z piersi kurczaka, dzięki czemu okazuje się lekka, ale jednocześnie bardzo pożywna, zdrowa i niesamowicie smaczna! Głównym składnikiem jest tutaj szczaw, który zawiera wiele witamin i nadaje barszczowi przyjemną kwaskowatość. Ziemniaki do tego dania są również pobierane młode, które nie zgromadziły jeszcze nadmiaru skrobi. A przygotowanie tego zielonego barszczu jest bardzo proste – postępuj zgodnie z naszymi instrukcjami krok po kroku, a odniesiesz sukces! Smacznego!
Złożoność: przeciętny Kalorie: 206,55 kcal/porcja Porcje: 6 Gotowanie: 1 godzina Używany: 24,92 g/4,47 g/16,72BarszczDanie pierwszeZupaSKŁADNIKI NA 6 PORCJIDo rosołuWoda – 2l.Pierś z kurczaka – 500 gr.Ziarna pieprzu – 5-7 szt.Liść laurowy – 2-3 szt.Do tankowaniaSzczaw – 200 gr.Ziemniaki średnie – 2 szt. (300-350 gr.)Cebula – 1 sztuka (100 gr.)Marchew – 2 szt. (120 gr.)Korzeń selera – 50 gr.Sól – 0,5 łyżeczki. (do smaku)Cukier trzcinowy – 0,5 łyżeczki (do smaku)Aby przesłaćJajka II kategorii – 2 szt.Koper – 30 gr.Pietruszka – 20 gr.Zielona bazylia – 15 gr.Niskokaloryczna śmietana (jogurt, kefir) Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj bulion. Umyj pierś z kurczaka. Umieścić w rondlu. Napełnij zimną wodą i postaw na średnim ogniu. Gdy woda się zagotuje, zmniejsz ogień, usuń pianę, dodaj liść laurowy i ziarna pieprzu.
Krok 2
Gotuj około 30 minut, okresowo usuwając pianę, wtedy bulion będzie klarowny. Gotową pierś zdejmujemy z patelni, usuwamy kości (jeśli występują) i kroimy na kawałki. Odłóż na chwilę.
Krok 3
Przygotuj dressing. Cebulę, seler i marchewkę obierz, pokrój w kostkę (marchew i seler można zetrzeć na grubej tarce). Do głębokiej patelni wlać pół szklanki bulionu (około 100 ml) i rozgrzać patelnię na średnim ogniu. Dodać cebulę i dusić przez 5 minut, ciągle mieszając. Dodać marchewkę i seler, wymieszać i dusić kolejne 7 minut. Dodaj trochę soli.
Krok 4
Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Bulion ponownie zagotuj i dodaj ziemniaki. Gotuj na małym ogniu przez około 10 minut. Następnie dodaj marchewkę i cebulę. Gotuj na małym ogniu przez kolejne 10 minut.
Krok 5
Szczaw myjemy, odcinamy łodygi, a liście kroimy w paski o szerokości około 1 cm. Dodaj na patelnię. Zwróć tam posiekaną pierś. Wszystko wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 3 minuty. Wyłącz palnik.
Krok 6
Zrównoważ smak: dodaj sól, cukier, kolendrę. Drobno posiekaj koperek i natkę pietruszki, dodaj bazylię na patelnię. Zamknij pokrywkę i pozostaw barszcz do zaparzenia na 10-20 minut. Jajka ugotuj na twardo i obierz. Dietetyczny barszcz ze szczawiu zielonego podawaj z połową jajka i niskokaloryczną kwaśną śmietaną. W razie potrzeby śmietanę można zastąpić niskotłuszczowym jogurtem lub kefirem.
UWAGA DO GOSPODARKI
W dietetycznym barszczu zielonym ziemniaki można zastąpić niepolerowanym ryżem brązowym. Jest neutralny w smaku, a jednocześnie doskonale wypełnia zupę. Ale pamiętaj: ryż bardzo się gotuje, więc trzeba go dodać bardzo mało, około 80 gramów. na 1 litr.
PRZY OKAZJI
Jeśli nie możesz zdobyć młodych ziemniaków, możesz zmniejszyć zawartość skrobi w dojrzałych jesiennych ziemniakach. Aby to zrobić, pokrój bulwę w kostkę i włóż do garnka z wodą na około 20 minut. Skrobia dostanie się do wody.