Diabelskie jajka Oko smoka

Diabelskie jajka Oko smoka

gastronomia 11 grudnia 2023 r5,00 (5)WskaźnikDodaj do ulubionychUdziałnieokreślonyKomentarzJajka faszerowane „Oko smoka” Do przepisu

Jajka faszerowane „Smocze Oko” to łatwa w przygotowaniu, ale bardzo smaczna przystawka na świąteczny stół. Można je podawać jako samodzielne danie lub ozdobić sałatki, kanapki, tartaletki, galaretkę itp. Do farszu można rozetrzeć żółtko widelcem i wymieszać z majonezem lub dodać odrobinę sera.

Złożoność: przeciętny Kalorie: 80,13 kcal/porcja Porcje: 16 Gotowanie: 30 minut Używany: 5,12 g/6,84 g/1,31SałatkaSKŁADNIKI NA 16 PORCJIjaja C0 – 8 szttwardy ser – 100 gmajonez – 2-3 łyżki. l.świeżo zmielony czarny pieprzsólliście sałatyoliwkiogórek Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i przekroić wzdłuż na pół. Zetrzyj ser na drobnej tarce. Ostrożnie wyjąć żółtko i wymieszać z serem, majonezem, solą i pieprzem.

Krok 2

Nafaszeruj połówki białek masą serową. Ogórka pokroić w cienkie koła, 16 kawałków za pomocą noża do warzyw, wyciąć cały miąższ, pozostawiając jedynie pierścień skórki. Każdy krążek ułóż na nadziewanym jajku i delikatnie wygładź nadzienie tak, aby dobrze przylegało do skórki ogórka.

Krok 3

Z oliwek wycinamy „źrenice” i delikatnie wciskamy je w środek każdego jajka. Na dużym płaskim naczyniu ułóż liście sałaty, na wierzch połóż faszerowane jajka i udekoruj pozostałymi pokrojonymi w plasterki ogórkami, kroplami majonezu i kawałkami oliwek.

UWAGA DO GOSPODARKI

Dla urozmaicenia smaku, oprócz sera, do farszu jajecznego można dodać odrobinę zielonej cebuli (tylko białą część) i kilka szczypt skórki z cytryny. Dla miłośników pikantnego smaku – posiekany ząbek czosnku.

PRZY OKAZJI

Do nadzienia można użyć dowolnej konserwy rybnej we własnym soku: łososia różowego, łososia sockeye, tuńczyka i wielu, wielu innych. Podczas gotowania należy usunąć kości, skórę i jaskrawe części, które mogą zepsuć kolor „tęczówki”.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja