Desery 3-składnikowe
Roman Ryżow 23 lutego 2024 r
Kto powiedział, że desery muszą być skomplikowane i pracochłonne? Dla osoby samowystarczalnej każdy dzień może stać się Walentynkami – świętem miłości, czułości i słodkich wyznań. Oto nasze propozycje szybkich i prostych deserów, które wprawią Cię w wesoły nastrój i powolny taniec.
Treść artykułu:
- Najprostszy sorbet ze wszystkich owoców
- Beza
- „Lody” bananowo-czekoladowe
- Deser z pieczonych jagód z piankami marshmallow
- Najprostszy deser truskawkowy
- Galaretka Persimmonowa
- Deser zsiadłego mleka z miodem i wanilią
- Deser Tajga autorstwa Alexandry Karelin
- Pieczone jabłka z cynamonem
- Krem brulee
Aby przygotować piękny, oryginalny i smaczny deser, nie musisz stać cały dzień przy kuchence i wydawać połowy swojej pensji na artykuły spożywcze. Razem 3–Z 4 składników, które zapewne każdy ma w lodówce, można przygotować ciekawą przekąskę. Mrożone owoce i jagody będą doskonałymi pomocnikami. Stanowi bazę do sorbetów, zupę deserową oraz dekorację ciasta.
Ze zwykłych sezonowych jabłek, gruszek i pomarańczy, po prostu dodając ulubione przyprawy, takie jak cynamon i kardamon oraz kilka łyżek jogurtu lub kwaśnej śmietany, można otrzymać sałatkę owocową. Podawaj z gałką lodów, orzechami lub bitą śmietaną i masz pyszny deser na swoim stole.
Wielu kucharzy piecze biszkopty wcześniej, a następnie je zamraża. Jest to bardzo wygodne, ponieważ takie preparaty doskonale przechowują się przez kilka miesięcy. Wystarczy położyć biszkopt na górnej półce lodówki, poczekać, aż całkowicie się rozmrozi, następnie pokroić go w kształt serca i udekorować wierzch cukrem pudrem, jagodami lub czekoladą. Kolor miłości i symbol 14 lutego to odcienie czerwieni, dlatego truskawki czy maliny sprawdzają się tutaj idealnie.
Nawiasem mówiąc, w sklepach często można znaleźć gotowe biszkopty, które można przechowywać przez długi czas: mogą stać się Twoim wybawieniem. Nie ignorujcie także ciastek waflowych, ciasteczek, pity, granoli – to doskonała baza do szybkich i smacznych deserów. Do tego odrobina prostego kremu na przykład ze śmietanki i skondensowanego mleka, ananasy z puszki, starta czekolada lub karmelowe figurki w kształcie serca – i Twój popisowy deser gotowy!
W naszej ofercie znajdziesz 10 prostych i pysznych deserów przygotowanych z zaledwie 3 składników.
Najprostszy sorbet ze wszystkich owoców
Bardzo łatwy w przygotowaniu sorbet, który okazuje się pyszny z każdego owocu. A jeśli nie jest to sezon, śmiało możesz użyć przecieru z mrożonych jagód.
Najprostszy sorbet ze wszystkich owoców
Do przygotowania sorbetu na 10 porcji potrzebne będą:
- dowolne obrane owoce lub jagody – 750 g
- syrop cukrowy prosty – 250–350 gr
- jajka – 1 szt. (nie wchodzi w skład sorbetu)
1. Zmiel jagody lub owoce w blenderze na puree, dodaj 160 ml wody pitnej. Jeśli to konieczne, przecedź przez sito, aby usunąć małe pestki jagód.
2. Do puree dodać 250 ml syropu cukru prostego. Mieszaj, aż będzie gładkie. Weź dzbanek (miarowy lub z wodą) i wlej do niego mieszaninę.
3. Aby określić idealną gęstość mieszanki, będziesz potrzebować jajka. Można go zalać wrzątkiem lub dla bezpieczeństwa żywności przetrzymać 3 minuty w wodzie podgrzanej do 70°C. Umieść jajko w mieszance. Najprawdopodobniej utonie. Zacznij stopniowo dodawać syrop. Gdy jajko wypłynie na powierzchnię i pojawi się przekrój o średnicy rubla, oznacza to, że jajko uzyskało odpowiednią konsystencję i można je zamrozić. Usuń jajko.
4. Masę przełożyć do maszyny do lodów i zamrozić zgodnie z instrukcją. Jeśli nie masz maszyny, przenieś mieszaninę do pojemnika do zamrażania, szczelnie zamknij i włóż do zamrażarki. Sorbet zamarznie po około 4 godzinach. W tym czasie co 15–20 minut należy wyjąć go z zamrażarki i ubić blenderem zanurzeniowym. Dzięki temu sorbet będzie gładki i pozbawiony kryształków lodu.
Uwaga dla gospodyni
Część syropu cukrowego można zastąpić gotowym, o smaku. Na przykład z maliną lub truskawką.
Przy okazji
Aby przygotować prosty syrop cukrowy, wymieszaj cukier i wodę w stosunku 1:1, zagotuj i gotuj, aż cukier się rozpuści. Ostudzić i przechowywać w lodówce.
Beza
Pyszną bezę można przygotować z zaledwie dwóch składników – białka jaja i cukru. Słodycz ta będzie doskonałym dodatkiem do każdego innego deseru lub zastąpi ciasteczka na herbatę.
Beza
Do przygotowania bezy na 10 porcji potrzebne będą:
- drobny cukier – 1 szklanka
- białko – 4 szt.
- różowy barwnik spożywczy (opcjonalnie)
1. Dużą szklaną lub metalową miskę przetrzyj plasterkiem cytryny, aby usunąć wszelkie ślady tłuszczu. Umieść białka w misce i zacznij ubijać mikserem elektrycznym na średnich obrotach, aż utworzą się miękkie szczyty.
2. Kontynuując ubijanie, stopniowo dodawaj cukier. Jeśli używasz, dodaj kilka kropli barwnika spożywczego. Powinna powstać puszysta, błyszcząca masa ze sztywnymi szczytami na górze.
3. Przykryj blachę do pieczenia pergaminem i wyciśnij mieszaninę białek za pomocą rękawa cukierniczego lub dwóch łyżek. Uformuj okrągłe ciasteczka.
4. Rozgrzej piekarnik do 130°C, włóż do niego bezę i obniż temperaturę do 100°C. Piecz deser przez 2 godziny, następnie ostudź i podawaj.
Uwaga dla gospodyni
Deser najlepiej podawać z sosem czekoladowym, świeżymi jagodami, salsą owocową lub inną ulubioną polewą.
Przy okazji
Aby dodać smaku i aromatu bezie, podczas ubijania białek można dodać cukier waniliowy.
„Lody” bananowo-czekoladowe
Banany i czekolada wydają się być specjalnie dla siebie stworzone. Uzupełnij to połączenie orzechami, a będziesz zaskoczony tą gastronomiczną synergią.
„Lody” bananowo-czekoladowe
Do przygotowania deseru na 4 porcje potrzebne będą:
- banan (mały) – 4 szt.
- czekolada gorzka (60% kakao) – 100 g
- garść dowolnych orzechów
1. Grubo posiekaj orzechy. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej.
2. Obrane banany nałóż na drewniane patyczki do około 2/3 wysokości i włóż do zamrażarki na 10 minut.
3. Zanurz lekko zmrożone banany, jeden po drugim, w roztopionej czekoladzie i poczekaj, aż nadmiar ocieknie. Posypać orzechami. Gotowe banany w czekoladzie ułóż na metalowej kratce i włóż do zamrażarki na co najmniej 1 godzinę.
Uwaga dla gospodyni
Przed posypaniem lepiej lekko osuszyć okruchy orzechów na patelni bez oleju.
Przy okazji
Zamiast gorzkiej można użyć dowolnej czekolady: mlecznej lub białej. Pamiętaj jednak, że same banany są bardzo słodkie (zwłaszcza jeśli zrobisz te „lody” z czerwonych lub mini bananów, zwanych także „damskimi palcami”). A w połączeniu ze słodką czekoladą będzie to danie raczej na słodko.
Deser z pieczonych jagód z piankami marshmallow
Pieczone pianki marshmallow to oryginalny deser, który można przygotować bardzo szybko dla grupy lub dla dwojga. Bardzo miło zanurzyć się w sosie jagodowym!
Deser z pieczonych jagód z piankami marshmallow
Do przygotowania pianek marshmallow na 4 porcje potrzebujesz:
- mrożone jagody – 600 g
- pianka marshmallow – 300 g
- cukier puder – 100 g
1. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Rozłóż jagody w prostokątnym naczyniu ceramicznym i posyp cukrem pudrem. Piec na środku piekarnika przez 20 minut.
2. Zdjąć patelnię i zwiększyć temperaturę piekarnika do 200°C. Rozłóż piankę marshmallow na jagodach i włóż patelnię z powrotem do piekarnika. Piecz deser przez kolejne 4-5 minut. Podawać na ciepło, posypać kawałkami czekolady lub według uznania polać ulubionym syropem.
Przydatne rady
Lifehack dla zaawansowanych kucharzy. Jeśli masz maszynę do fondue, spróbuj zrobić pianki marshmallow z jagodami. Do fondue będziesz potrzebować trochę wody, aby zapobiec spaleniu mieszanki jagodowej.
Przy okazji
Marshmallow nie jest pianką marshmallow, bardziej przypomina piankę marshmallow. Chociaż w zasadzie ani jedno, ani drugie. W pierwotnej recepturze przygotowywano go z prawoślazu lub malwy prawoślazowej, którą później zastąpiono skrobią i żelatyną. Należy więc pamiętać, że ten deser nie jest obecnie odpowiedni dla wegetarian.
Najprostszy deser truskawkowy
Ten lekki i świeży deser wygląda, jakby pochodził z drogiej restauracji, choć wymaga minimalnego wysiłku i tylko 3 składników: truskawek, śmietanki i cukru.
Najprostszy deser truskawkowy
Do przygotowania deseru na 4 porcje potrzebne będą:
- truskawki – 500 g
- śmietanka 35% tłuszczu – 250 ml
- cukier – 1/2 szklanki
1. Przygotuj truskawki, odłóż około 100 g jagód, resztę pokrój na 2-4 części każda. Włóż do miski blendera, dodaj cukier i zmiksuj. Około pół szklanki przecieru truskawkowego rozłóż do 4 szerokich szklanek.
2. Ubić śmietanę na sztywną pianę. Delikatnie wymieszaj z pozostałym puree truskawkowym. Do szklanek nałóż drugą warstwę musu i wstaw do lodówki na godzinę.
3. Zachowane truskawki pokroić w drobną kostkę, ułożyć na bitej śmietanie i podawać.
Uwaga dla gospodyni
Kiedy nie ma sezonu na truskawki, te jagody są drogie i mogą być kwaśne. Puree truskawkowe można przygotować z mrożonych letnich jagód i udekorować świeżymi, które są sprzedawane w małych pojemnikach.
Przy okazji
Bitą śmietanę na ten deser można ostrożnie wymieszać z ubitym mascarpone. Okaże się jeszcze bardziej delikatny.
Galaretka Persimmonowa
Dojrzałe i soczyste persymony stanowią doskonałą bazę do różnorodnych deserów. Jednym z najprostszych i najsmaczniejszych jest galaretka. Można do niego dodać przyprawy do smaku lub kilka łyżek aromatycznego likieru.
Galaretka Persimmonowa
Do przygotowania galaretki na 2 porcje potrzebne będą:
- persymona – 2 szt.
- Miód – 2 łyżki l.
- żelatyna lub agar-agar – 20 g
1. Namoczyć żelatynę w ciepłej wodzie i mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia. Obierz persimmon i usuń nasiona.
2. Przykryj wnętrze małych miseczek folią spożywczą, tak aby brzegi lekko zwisały. W rondlu połącz miąższ persimmonowy z żelatyną i miodem, podpal i podgrzewaj przez minutę, ciągle mieszając.
3. Przelać masę do przygotowanych kubeczków, unieść brzegi folii i skręcić je w kulki. Włożyć do lodówki na 2 godziny.
4. Przed podaniem wyjąć galaretkę z miseczek, zdjąć folię i udekorować deser według własnych upodobań.
Uwaga dla gospodyni
Persymona dobrze komponuje się z pomarańczą, dlatego przygotowując deser, możesz dodać do puree odrobinę skórki.
Przy okazji
Na zdjęciu dekoracja liści wykonana jest ze skórki limonki, ale można ją zastąpić liśćmi mięty.
Deser zsiadłego mleka z miodem i wanilią
Ten deser jest idealny na romantyczne śniadanie.
Deser zsiadłego mleka z miodem i wanilią
Do przygotowania deseru na 4 porcje potrzebne będą:
- gęste zsiadłe mleko – 700–800 gr
- Miód – 2 łyżki l. + do podania do smaku
- cukier zmieszany z nasionami ćwiartki wanilii – 1–2 łyżki l.
- sezonowe jagody i owoce do podania
1. Wyłóż miskę dużym ręcznikiem kuchennym (najlepiej waflowym) lub 5-6 warstwami gazy.
2. Jogurt wymieszać z miodem i cukrem waniliowym na gładką masę, przełożyć do miski na ściereczce. Podnieś końce ręcznika/gazy i zwiąż je razem, aby utworzyć woreczek. Powiesić nad miską, aby odciekło i pozostawić na 3-8 godzin. Im dłużej będzie wisiał, tym gęstsze będzie zsiadłe mleko.
3. Zsiadłe mleko wlać do misek, zalać miodem i podawać z jagodami lub owocami. W razie potrzeby podawaj sos czekoladowy osobno.
Uwaga dla gospodyni
W…