Deser Smażone mleko

Deser Smażone mleko

Chena Yongjiana 04 grudnia 2023 r4.00(2)Dodaj do ulubionychUdziałDeser Smażone mleko Do przepisu

Smażone mleko to oryginalny chiński deser, który nie pozostawi obojętnym nikogo, kto ma ochotę na słodycze. Na pierwszy rzut oka może się wydawać, że przygotowanie deseru jest bardzo trudne, ale po przeczytaniu przepisu przekonasz się, że jest to całkiem możliwe! Dużym plusem dania jest to, że potrzebujesz jedynie niedrogich produktów, które są prawie zawsze pod ręką. Jedyną trudnością będzie pocięcie zamrożonej masy mlecznej na równe prostokąty. Aby to zrobić, będziesz potrzebować pewnych umiejętności. Zrób to ostrym, długim nożem z cienkim ostrzem lub użyj szpatułki do ciasta. Deser jest często podawany ze słodkim, kremowym sosem i udekorowany plasterkami ananasa lub brzoskwiń z puszki oraz liśćmi mięty, ale po prostu świeże jagody mogą być doskonałym dodatkiem.

Złożoność: przeciętny Kalorie: 1262,04 kcal/porcję Porcje: 4 Gotowanie: 30 minut Dodać. czas: 3 godziny 20 minut Używany: 12,50 g/84,90 g/113,60GotowaniePrażenieKuchnia chińskaDeserWegetarianizm: laktoWegetarianizmMenu dla dzieciŚwięto dzieciSKŁADNIKI NA 4 PORCJEmleko – 600 mlskrobia kukurydziana – 100 gcukier – 120 gbułka tarta – 100 gmasło – 20 gDo smażeniamąka – 200 gproszek do pieczenia ciasta – 1 łyżeczka.olej roślinny do głębokiego smażenia – 300 ml Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Prostokątną formę o wymiarach 15×20 cm wysmaruj masłem. Dokładnie natłuść patelnię w rogach i dokładnie natłuść boki i spód. Do przygotowania deseru nadają się formy metalowe, ceramiczne, szklane lub silikonowe.

Krok 2

Wlać mleko na patelnię. Dodać 100 g cukru, dodać skrobię kukurydzianą i wymieszać trzepaczką. W mleku nie powinny pozostać niezmieszane grudki skrobi.

Krok 3

Postaw rondelek z mieszanką mleka na kuchence, ustaw ogień na średni i zagotuj, ciągle mieszając. Zmniejsz ogień do niskiego poziomu i kontynuuj gotowanie i mieszanie, aż mieszanina zgęstnieje, około 5 do 7 minut.

Krok 4

Zdejmij patelnię z pieca. Wlać mieszaninę do przygotowanej formy i wygładzić szpatułką. Odetnij kawałek folii spożywczej i przykryj stykającą się masę mleczną tak, aby podczas utwardzania nie utworzyła się na niej skórka.

Krok 5

Formę z masą mleczną wstawić do lodówki i pozostawić na co najmniej 3 godziny. Można go przygotować poprzedniego wieczoru i włożyć na noc do lodówki. W tym czasie masa mleczna zgęstnieje i ustabilizuje się.

Krok 6

Wyjmij patelnię z lodówki i usuń folię spożywczą. Przeciągnij czubkiem noża po bokach patelni. Przykryj formę deską do krojenia i ostrożnie ją odwróć – na desce pojawi się masa mleczna.

Krok 7

Za pomocą ostrego, długiego noża pokrój zamrożoną masę na małe prostokąty. Optymalny rozmiar prostokątów to 2-2,5 cm szerokości i 4-5 cm długości, ale można je powiększyć lub nieco zmniejszyć.

Krok 8

Przygotuj ciasto. Do małej miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaj 20 g cukru i zalej 120 ml chłodnej, przegotowanej wody. Ciasto energicznie mieszaj trzepaczką, aż będzie gładkie, w cieście nie powinno pozostać grudek mąki.

Krok 9

W osobnej misce umieść bułkę tartą. Bułkę tartą można kupić w postaci gotowej lub pokruszonej w kromki suszonego białego chleba. Jeśli masz tylko świeże pieczywo, wysusz je w tosterze lub piekarniku, a następnie zetrzyj lub zmiel w blenderze.

Krok 10

Wlać 300 ml oleju roślinnego do rondla. Do głębokiego smażenia stosuje się rafinowany olej roślinny o neutralnym smaku. Świetnie sprawdzają się oleje słonecznikowy, arachidowy, rzepakowy czy kokosowy.

Krok 11

Rozgrzej frytownicę na średnim ogniu. Gotowość do głębokiego smażenia możesz sprawdzić w prosty sposób – do rondla włóż mały kawałek chleba. W odpowiednio rozgrzanym oleju chleb będzie powoli opadał na dno, wokół niego utworzą się pęcherzyki powietrza, po czym chleb szybko wypłynie na powierzchnię.

Krok 12

Kawałki mieszanki mlecznej zanurzaj w cieście, obtaczaj w bułce tartej i ostrożnie włóż do gorącej frytownicy. Smażyć deser w małych porcjach, po 3-4 kawałki, aż będzie chrupiący i złocistobrązowy. Kontynuuj, aż wszystkie kawałki mleka zostaną usmażone.

Krok 13

Wyłóż talerz papierowymi ręcznikami, aby wchłonęły nadmiar tłuszczu. Rozsmaruj na nim smażone mleko w jednej warstwie i podawaj ciepłe lub całkowicie wystudzone.

PRZYDATNE RADY

Deser można przygotować z alternatywnym mlekiem, np. kokosowym, migdałowym lub ryżowym. Można też zmieszać kilka rodzajów mleka na bazę lub przygotować deser z niskotłuszczową śmietaną.

PRZY OKAZJI

Podobny deser jest bardzo popularny w Hiszpanii. Główną różnicą w stosunku do chińskiej receptury jest to, że Hiszpanie obficie posypują gotowe smażone mleko mielonym cynamonem, a do bazy mlecznej dodają wanilię i skórkę cytrynową.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja