Deser kokosowy z rumem
gastronomia 06 lipca 2013 r Do przepisu Stopień trudności: przeciętny Porcje: 1 Gotowanie: 2 godziny 30 minutPustySKŁADNIKI NA 1 PORCJĘRozpocznij gotowanie na 3 godziny przed podaniem2 całe kokosy w łupinach1 duża cytryna5 szklanek cukrusok z 3 limonekduża garść złotych rodzynek1/2 szklanki rumu Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Kokosy rozdrobnij, umieszczając je w torbie, przykrywając kilkakrotnie złożonym ręcznikiem i mocno uderzając młotkiem lub innym ciężkim przedmiotem.
Krok 2
Delikatnie obierz popękane łupiny z orzecha kokosowego, a następnie za pomocą noża do obierania usuń twarde, brązowe łupiny. Miąższ pokroić w drobną kostkę, włożyć do rondelka, dodać 4 szklanki wody i drobno startą skórkę z cytryny. Pozostawić do zaparzenia na 30 minut.
Krok 3
Dodać cukier i sok z 1,5 limonki. Postaw na średnim ogniu i gotuj pod przykryciem przez 1 godzinę. Stopniowo dodawaj 1/2 szklanki wrzącej wody, pozostały sok z limonki i rum. Dusić na małym ogniu przez 1 minutę. Następnie dodaj rodzynki. Przelać do wysterylizowanego słoiczka i od razu szczelnie zamknąć. Deli tip Deser można podawać z herbatą (szczególnie dobrze komponuje się z czerwonymi herbatami z hibiskusem lub rooibosem), a także „doprawiać” nim lody i gęste koktajle. Bardzo smacznie jest dodawać ten kokos do sałatek owocowych.
UWAGA DO GOSPODARKI
Pomimo tego, że kokosy sprzedawane są obecnie nawet w najbardziej odległych od centrum sklepach warzywnych, ludzie kupują je dość rzadko – po prostu nie wiedzą, jak je wykorzystać. Ale można z nich zrobić tyle wspaniałych deserów! Na przykład ten jest skrzyżowaniem dżemu i suszonych owoców.