Do przepisu
Ryba gotowana metodą sous vide, podobnie jak mięso, po przekrojeniu wygląda na surową. Dzieje się tak dlatego, że białko koaguluje stopniowo w niskich temperaturach i nie zmienia koloru. W rzeczywistości ryba jest gotowa.
Złożoność: łatwo Kalorie: 563,21 kcal/porcja Porcje: 4 Gotowanie: 50 minut Dodać. czas: 1 godzina Używany: 39,73 g/39,55 g/13,74MikserMulticookerOspałośćKolacjaDrugie danieDanie główneNa świątecznym stoleWielkanocSKŁADNIKI NA 4 PORCJI4 kawałki filetu z łososia ze skórą po 200 g każdy1,5 łyżki. l. brązowy cukier2,5 łyżki. l. niejodowana sól morska1 łyżeczka mieszanka groszku czarnego i ziela angielskiegooliwa z oliwekDo sosu:100 g koperku1 limonka150 ml śmietanki 30–38% tłuszczu0,5 łyżeczki niejodowana sól morska Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Ziarna pieprzu lekko rozgniatamy w moździerzu lub nożu. Włożyć do rondla, dodać sól i cukier, zalać 1 litrem zimnej wody, doprowadzić do wrzenia, gotować 3-4 minuty, ostudzić i przecedzić.
Krok 2
Usuń łuski ze skóry łososia, spłucz wodą i osusz papierowymi ręcznikami. Łososia w powstałej zalewie umieszczamy na 1 godzinę w temperaturze pokojowej lub do 3 godzin w lodówce.
Krok 3
Na sos drobno posiekać koperek, umieścić w wąskiej szklance blendera zanurzeniowego, dodać sól i wymieszać. Z dokładnie umytej i osuszonej limonki zetrzyj skórkę na drobnej tarce i wyciśnij sok z limonki. Do kopru dodać sok i skórkę. Pozostawić na 10 minut, następnie zmiksować na pastę za pomocą blendera zanurzeniowego. Dodać śmietanę i ponownie zmiksować na gładką masę.
Krok 4
Wyjmij łososia z solanki i osusz papierowymi ręcznikami. Posmaruj rybę oliwą z oliwek i włóż do torebki Ziploc. Wypuść powietrze najlepiej jak potrafisz.
Krok 5
Podgrzej wodę na patelni multicookera do temperatury 55°C. Włóż woreczek z łososiem do wody i dociśnij talerzem, aby nie wypłynął. Gotuj w tej temperaturze przez 30 minut.
Krok 6
Przed podaniem rybę przypal palnikiem lub piecz na rozgrzanej patelni wyłożonej pergaminem na dużym ogniu dosłownie 40 sekund. z każdej strony. Podawać z sosem koperkowym.