Delikatne żeberka wołowe w powolnej kuchence: bez kłopotów i w ciągu zaledwie godziny

Delikatne żeberka wołowe w powolnej kuchence: bez kłopotów i w ciągu zaledwie godziny

Delikatne żeberka wołowe w powolnej kuchence: bez kłopotów i w ciągu zaledwie godziny

gastronomia 10 czerwca 2022 r4,00 (2)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz

Czy nadal jesteś przekonany, że żeberka wołowe są za twarde i żeby jakoś złagodzić ich ostry charakter, trzeba będzie stać godzinami przy kuchence? Czas pożegnać się z uprzedzeniami: w rzeczywistości wysokiej jakości marmurkowa wołowina nie wymaga długiego gotowania i strojenia. A jeśli ugotujesz żeberka w powolnej kuchence, wykona ona za Ciebie prawie całą rutynową pracę.

Miratorg

Żeberka wołowe nie są najdelikatniejszą częścią tuszy i nie ma co do tego wątpliwości. Ale pod względem soczystości i delikatności dobrze ugotowane żeberka mogą z łatwością konkurować nawet ze stekiem. Mięso duszone ma swoje istotne zalety: można go ugotować w dużej ilości na raz i do wykorzystania w przyszłości, zyska jedynie na kilka dni zanurzenia w sosie i co ważne, nawet po odgrzaniu nie straci swoich właściwości. właściwości smakowe.

Sztuczka polega na tym, że jedynym sposobem na wydobycie soczystości żeberek jest powolne gotowanie w niskiej temperaturze. To właśnie najbardziej przeraża niedoświadczonych kucharzy: sama myśl, że będą musieli stać przy kuchence trzy, cztery godziny w oczekiwaniu na obiad, sprawia, że ​​unikają żeberek wołowych.

Druga obawa polega na tym, że przed ugotowaniem żeberka trzeba będzie sprytnie pokroić, oczyścić i przygotować, co również wymaga czasu i dużej zręczności kulinarnej.

Tak, będziesz musiał, jeśli kupiłeś żeberka wołowe na rynku, gdzie rzeźnicy nie trzymają się jednego schematu rozbioru i siekają tuszę według własnego uznania. Ale dziś w wyspecjalizowanych sklepach można znaleźć produkt nienagannie przetworzony, całkowicie gotowy do użytku kulinarnego.

Ale nawet jeśli kupiłeś żeberka na surowo, jakość marmurkowej wołowiny Black Angus pozwoli Ci osiągnąć maksymalny smak bez większych kłopotów: tłuste żyłki znajdujące się na grubości kawałka nasycą mięso sokiem podczas całego spokojnego gotowania. A multicooker rozwiąże problem czasu – bez dostępu powietrza żeberka gotują się znacznie szybciej niż w piekarniku lub patelni. Ponadto za pomocą multicookera możesz symulować pieczenie żeberek w rosyjskim piekarniku, a co może być smaczniejszego niż mięso z piekarnika?

Jeśli chcesz nauczyć się gotować pyszne żeberka wołowe, czytaj dalej:

Przygotowanie żeberek

Przydadzą Ci się żeberka wołowe z mięsem, które w klasyfikacji mięs nazywane są często krótkim żeberkiem lub stekiem asado.

Jeśli używasz całej blachy żeberkowej, to najpierw podważ ją nożem i ostrożnie usuń twardą membranę, aby nie dostały się do naczynia żadne kawałki gumy.

Zdecyduj, jak przyprawiasz żeberka

Wiele osób lubi gotować żeberka w sosie barbecue, sosie sojowym lub kwaśnej śmietanie i marynować je wcześniej (wystarczy kilka godzin w lodówce). Ale marmurkowa wołowina jest dobra sama w sobie; nie należy zagłuszać jej wykwintnego smaku zbyt agresywnymi przyprawami. Wystarczy posypać żeberka z obu stron solą i pieprzem i pozostawić na 10 minut.

Szybko podsmaż żeberka, zamykając sok wewnątrz karmelowej skórki

Włącz multicooker w trybie „smażenia” i ustaw timer na 20 minut. Na dno miski wlewamy odrobinę oleju, nie ma potrzeby przesadzać – w trakcie smażenia żeberka puszczą tłuszcz i sok. Poczekaj, aż olej się rozgrzeje, a następnie włóż żeberka do miski. Od czasu do czasu obracaj żeberka. Gdy się zarumienią, dodaj do miski 1 łyżkę. l. kochanie, wymieszaj i kontynuuj smażenie mięsa, aż uzyskasz piękną karmelową skórkę i upłynie określony czas.

Ważne jest, aby mięso ułożyć w jednej warstwie – jeśli żeberek jest za dużo, smaż je partiami i przekładaj na talerz.

Przygotuj dressing musztardowy

Pomysł na sos, w którym będziemy dusić żeberka, to połączenie kwaśnych nut pomidorowych z miodową słodyczą i lekką pikantnością musztardy, która w najbardziej spektakularny sposób ujawnia szlachetny smak marmurkowej wołowiny po ugotowaniu.

Stwórz warunki, aby żeberka dusiły się we własnym sosie

Gdy żeberka się zarumienią, do miski dodajemy sos pomidorowo-musztardowy. Dokładnie wymieszaj – bardzo ważne, aby aromatyczna mieszanina dosłownie otoczyła mięso. Następnie zalać wodą tak, aby zakryła mięso: potrzebujemy wody, aby żeberka dusiły się we własnym sosie, nasyconym aromatem bulionu i przypraw. Ponadto sos mięsny jest bodaj najsmaczniejszym dodatkiem do żeberek.

Ustaw tryb duszenia i ustaw timer na 1 godzinę. Po 20 minutach otwórz pokrywkę i dodaj 1 posiekaną cebulę i posiekany ząbek czosnku do miski multicooker. Jeśli chcesz, możesz dodać kilka ziemniaków pokrojonych w plasterki i od razu będziesz miał gotowe mięso, sos i dodatek (możesz to zrobić na samym początku gotowania, ale potem pokrój ziemniaki w większe kawałki).

W ciągu godziny spokojnego duszenia w powolnej kuchence otrzymasz bulion idealnie bogaty w soczystość, a wołowina z kością nabierze potrzebnej nam tekstury: łatwo zsuwa się z kości, można ją nawet kroić łyżką , ale jednocześnie zachowuje kształt i konsystencję normalnego mięsa, nie zamieniając się w gulasz.

Co więcej, jeśli natychmiast nie wyjmiesz mięsa z multicookera, gadżet przejdzie w tryb utrzymywania temperatury: to znaczy, jeśli po włożeniu żeberek do duszenia poszedłeś do pracy, na Ciebie będzie czekał ciepły lunch lub kolacja ty wieczorem.

Pokonaj serwis

Żeberka wołowe tradycyjnie łączy się z puree ziemniaczanym, duszonymi ziemniakami i kapustą lub po prostu z zieloną sałatą.

Jeśli chcesz skomplikować historię, przygotuj do żeberek sałatkę ziemniaczaną inspirowaną kuchnią niemiecką: z kaparami, białą cebulą i dressingiem musztardowo-miodowym, który będzie współgrał z musztardową nutą gulaszu.

I na koniec – koronna liczba: jeśli na samym końcu ciepłe mięso posypiecie łyżeczką proszku z suszonych borowików zmielonych w blenderze lub startych pieczarek, to aromat mięsa będzie tak odurzający, że od razu zgromadzi wszystkich domownicy przy stole.

Oto film, w którym można zobaczyć szczegółowo przepis:

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #wołowina #mięso #wolnowar #żeberkaPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość

Nie ma jeszcze żadnych komentarzy

Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja