Dekoracja konfitury wiśniowej „Hrabiny-wiśnie”
svet63lana 24 sierpnia 2018 r5,00 (3)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu
Sezon na wiśnie wkrótce się skończy, ale zanim się obejrzymy, nadejdzie nowy! Przepis ten powstał z pomysłu, który utkwił mi w głowie: przygotować wiśniowy preparat na zimę, którym można będzie ozdobić przyszłe wyroby cukiernicze, aby było zarówno smaczne, jak i piękne. Rezultat, moim zdaniem, jest ciekawy pod względem kształtu i smaku, bardzo pachnąca i ładna wiśnia!
Złożoność: łatwo Porcje: 10 Gotowanie: 1 godzina Dodać. czas: 30 minutGotowaniePustySKŁADNIKI NA 10 PORCJIwiśnia (na łodydze, z liściem) 1 kgcukier 600 grwoda 200ml Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Zbierz wiśnie, ostrożnie je odrywając wraz z ogonkami i liśćmi. Umyj i pozwól wodzie spłynąć. Nie usuwaj nasion z jagód (pierwsza partia, którą przygotowałem bez nasion, nie podobała mi się z wyglądu i została odrzucona).
Krok 2
Do miski do robienia dżemu wlać wodę (ja mam patelnię ze stali nierdzewnej), dodać cukier, zagotować syrop cukrowy, doprowadzając wodę do wrzenia. Ilość cukru można zmniejszyć lub zwiększyć w zależności od słodkości wiśni (moje były dość kwaśne). Do wrzącego syropu wlać wiśnie i ponownie zagotować na małym ogniu. Nie mieszaj dżemu, po prostu potrząśnij patelnią! Po zagotowaniu odstawić na 8-10 godzin np. od rana do wieczora. Wieczorem ponownie zagotować.
Krok 3
Można powtórzyć procedurę leżakowania w syropie i gotowania po raz trzeci, ale po drugim gotowaniu byłem już w pełni usatysfakcjonowany smakiem i wyglądem wiśni. Weź czyste, wysterylizowane małe słoiczki (250 ml) z szeroką szyjką, aby ułatwić umieszczenie jagód. Ostrożnie wyjmij jagody z syropu i przełóż je do słoików. Następnie zalać gorącym syropem i zwinąć. Wszystko!
UWAGA DO GOSPODARKI
Nie zaleca się przechowywania takiego preparatu dłużej niż rok!