Dekoracja cebuli
gastronomia 18 marca 2015 r Do przepisu
Ogólnie rzecz biorąc, glazurowana cebula, jak ją nazywają Francuzi (oignons glacés), to klasyczny dodatek do kaczki. We Francji najczęściej przyrządza się ją ze słodkiej czerwonej cebuli. A ponieważ szczypta cukru dodana do tego dania ma dość dowolną wielkość, zjadacz nie zawsze może zrozumieć, z czego wykonany jest ten „dżem”. Ale pyszne!
Złożoność: łatwo Porcje: 4 Gotowanie: 30 minut Dodać. czas: 20 minutPrażenieDusząc się, marniejącKuchnia francuskaKolacjaKolacjaPustyDanie główneImpreza, bufetSKŁADNIKI NA 4 PORCJI6 dużych cebul 250–300 ml bulionu warzywnego lub wody 3–4 łyżki. l. masło szczypta cukru sól, świeżo zmielony czarny pieprz oliwa lub ghee do przechowywania Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Cebulę obierz i pokrój w cienkie plasterki.
Krok 2
Na ciężkiej patelni na średnim ogniu rozpuść masło i smaż cebulę, mieszając, aż lekko zmieni kolor, 10 do 12 minut.
Krok 3
Cebulę napełnij wodą lub bulionem, aż będzie całkowicie przykryta, a nawet lekko w niej pływająca.
Krok 4
Luźno przykryj patelnię pokrywką i pozostaw cebulę na średnim ogniu przez 20-30 minut.
Krok 5
Gdy bulion odparuje i nabierze konsystencji syropu, cebula jest gotowa. Pozostaje tylko dodać cukier i dobrze wymieszać. Podawać na gorąco.
Krok 6
Jeśli chcesz przechowywać ugotowaną cebulę, umieść ją w szklanym słoju i zalej oliwą lub oliwą ghee. W tej formie będzie przechowywany w lodówce przez 5-7 dni. Przed podaniem cebulę należy oczywiście podgrzać.
PRZYDATNE RADY
Jeśli dodałeś cukier, możesz dodać do cebuli kroplę octu winnego i odparować nad ogniem. Cebulę tę podaje się na ciepło lub na zimno. Można je stosować jako dodatek do pikantnych pasztetów, pieczonej wołowiny i duszonych ryb. Czasami podaje się go nawet z zupą jako dodatkowy dressing.