Danie, które uczyni każdy dzień świętem – szynka w glazurze miodowej

Danie, które uczyni każdy dzień świętem – szynka w glazurze miodowej

Nie ma znaczenia, o której porze roku i na jaką okazję gotujesz tę szynkę. Ten wyselekcjonowany kawałek mięsa pieczony jest w domowej kuchni z grubą, lepko-słodką polewą. Nasza szynka to doskonałe i efektowne połączenie smaków słodkiego i słonego. Podpowiadamy, jak przygotować takie super danie.

Szynka w miodowej glazurze na świątecznym wiosennym stoleSzynka w glazurze miodowejSzynka w miodowej glazurze na świątecznym wiosennym stole

Jakiego mięsa najlepiej używać do produkcji szynki?

Najlepiej używać tyłka wieprzowego zamiast golonki, ponieważ jest ona gęstsza i twardsza. Poniższy przepis wymaga 4 kg kawałka mięsa z kością.

Jakich składników najlepiej użyć do glazury miodowej?

Do gotowania mięsa użyj:

  • 2 litry mleka
  • 1 mała cebula, pokrojona w cienkie plasterki
  • 1 ząbek czosnku, posiekany
  • 2 cm świeży korzeń imbiru
  • 3 groszki ziele angielskie
  • 10 ziaren czarnego pieprzu
  • 2-3 gałązki świeżego tymianku

Aby przygotować glazurę, potrzebujesz:

  • 3-4 ziarenka kardamonu, najlepiej czarnego
  • 180 g miodu
  • 110 g masła
  • 30 ml sosu Worcestershire
  • 15 ml octu jabłkowego
  • 11 g musztardy Dijon
  • 2,5 g ziaren białego pieprzu
  • 1 szczypta zmielonych goździków

Jak gotować szynkę w glazurze miodowej?

  1. Aby ugotować mięso, weź duży rondel, zalej go zimną wodą, odcedź i zalej mlekiem. Dodać pokrojoną w cienkie plasterki cebulę, czosnek i imbir oraz wszystkie ziarna pieprzu i tymianku. Wymieszaj i dodaj szynkę.
  2. Doprowadzić mleko do wrzenia na średnim ogniu, mieszając. Nie dopuść do gwałtownego wrzenia mleka.
  3. Zmniejszyć ogień do minimum i dusić mięso przez 2 godziny. Od czasu do czasu ostrożnie obracać szynkę. Za pomocą termometru do mięsa sprawdź temperaturę w najgrubszej, najbardziej mięsistej części; termometr powinien wskazywać 71°C. Przygotowując glazurę, trzymaj szynkę w gorącym mleku.
  4. Aby przygotować glazurę, w moździerzu rozgniatamy nasiona kardamonu. Umieścić je wraz z pozostałymi składnikami glazury w małym rondlu o grubym dnie i podgrzewać, aż polewa zacznie bulgotać.
  5. Mięso wyjąć z mleka, osuszyć papierowym ręcznikiem i ułożyć na brzegowej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Szynkę ułożyć najgrubszą stroną do góry, usuwając wszystkie kawałki bulionu mlecznego, aby się nie przypaliły.
  6. Rozgrzej piekarnik do 190°C.
  7. Za pomocą ostrego noża natnij skórę na całym mięsie. Za pomocą silikonowej szczoteczki nałóż około 1/3 glazury na wierzch szynki. Rozpocznij malowanie od góry i poczekaj, aż glazura rozprzestrzeni się na szynce, a następnie nałóż odrobinę więcej glazury od dołu do góry, aby równomiernie pokryć całe mięso.
  8. Przenieś blachę do pieczenia do nagrzanego piekarnika. Piec przez 20 minut, aż polewa utworzy pierwszą skórkę.
  9. Wyjmij blachę do pieczenia i ostrożnie rozprowadź połowę pozostałej glazury.
  10. Piec kolejne 20 minut, ponownie zdjąć patelnię i po raz trzeci posmarować szynkę pozostałą glazurą. Piec kolejne 10 minut.
  11. Wyjmij patelnię z piekarnika i odstaw mięso na 45-60 minut. przed podaniem.

Jeśli przechowujesz szynkę w lodówce, pozostanie świeża i smaczna aż do 7-8 dni.

Szynka w glazurze miodowej
Szynka w glazurze miodowej

Jak najlepiej podawać szynkę glazurowaną miodem?

Podczas serwowania szynki glazurowanej miodem ważne jest, aby mięso było wilgotne i delikatne – niezależnie od tego, czy szynka jest podawana w temperaturze pokojowej (zalecane), czy na ciepło.

Jeśli włożysz szynkę do lodówki, wyjmij ją 30-45 minut wcześniej, aby uzyskać najlepszy smak. przed podaniem. A po jedzeniu pamiętaj, aby natychmiast go zwrócić, chyba że oczywiście coś z niego zostało.

Nie zalecamy podgrzewania całej szynki w glazurze miodowej – wystarczy duży kawałek. Jeśli chcesz podgrzać mięso, delikatnie podgrzej tylko plastry na małym ogniu. Podgrzane całe mięso może wyschnąć i utracić swój pierwotny smak.

Czy można zamrozić szynkę glazurowaną miodem?

Tak, możesz. Szynkę pieczoną można zamrażać do 6 tygodni. Aby zamrozić, nieużywane kawałki szynki zawiń w folię aluminiową i przechowuj w zamrażarce przez co najmniej 5 dni. Aby podać ten rodzaj mięsa, należy włożyć szynkę do lodówki na 24-48 godzin, aby przed podaniem rozmroziła się. Następnie szynka zachowa wszystkie swoje właściwości smakowe przez 2 dni.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #szynka #glazura #szynka #glazura miodowaPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGI Jesteś już zarejestrowany na ?

Nie ma jeszcze żadnych komentarzy

Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja