Nie ma znaczenia, o której porze roku i na jaką okazję gotujesz tę szynkę. Ten wyselekcjonowany kawałek mięsa pieczony jest w domowej kuchni z grubą, lepko-słodką polewą. Nasza szynka to doskonałe i efektowne połączenie smaków słodkiego i słonego. Podpowiadamy, jak przygotować takie super danie.
Jakiego mięsa najlepiej używać do produkcji szynki?
Najlepiej używać tyłka wieprzowego zamiast golonki, ponieważ jest ona gęstsza i twardsza. Poniższy przepis wymaga 4 kg kawałka mięsa z kością.
Jakich składników najlepiej użyć do glazury miodowej?
Do gotowania mięsa użyj:
- 2 litry mleka
- 1 mała cebula, pokrojona w cienkie plasterki
- 1 ząbek czosnku, posiekany
- 2 cm świeży korzeń imbiru
- 3 groszki ziele angielskie
- 10 ziaren czarnego pieprzu
- 2-3 gałązki świeżego tymianku
Aby przygotować glazurę, potrzebujesz:
- 3-4 ziarenka kardamonu, najlepiej czarnego
- 180 g miodu
- 110 g masła
- 30 ml sosu Worcestershire
- 15 ml octu jabłkowego
- 11 g musztardy Dijon
- 2,5 g ziaren białego pieprzu
- 1 szczypta zmielonych goździków
Jak gotować szynkę w glazurze miodowej?
- Aby ugotować mięso, weź duży rondel, zalej go zimną wodą, odcedź i zalej mlekiem. Dodać pokrojoną w cienkie plasterki cebulę, czosnek i imbir oraz wszystkie ziarna pieprzu i tymianku. Wymieszaj i dodaj szynkę.
- Doprowadzić mleko do wrzenia na średnim ogniu, mieszając. Nie dopuść do gwałtownego wrzenia mleka.
- Zmniejszyć ogień do minimum i dusić mięso przez 2 godziny. Od czasu do czasu ostrożnie obracać szynkę. Za pomocą termometru do mięsa sprawdź temperaturę w najgrubszej, najbardziej mięsistej części; termometr powinien wskazywać 71°C. Przygotowując glazurę, trzymaj szynkę w gorącym mleku.
- Aby przygotować glazurę, w moździerzu rozgniatamy nasiona kardamonu. Umieścić je wraz z pozostałymi składnikami glazury w małym rondlu o grubym dnie i podgrzewać, aż polewa zacznie bulgotać.
- Mięso wyjąć z mleka, osuszyć papierowym ręcznikiem i ułożyć na brzegowej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Szynkę ułożyć najgrubszą stroną do góry, usuwając wszystkie kawałki bulionu mlecznego, aby się nie przypaliły.
- Rozgrzej piekarnik do 190°C.
- Za pomocą ostrego noża natnij skórę na całym mięsie. Za pomocą silikonowej szczoteczki nałóż około 1/3 glazury na wierzch szynki. Rozpocznij malowanie od góry i poczekaj, aż glazura rozprzestrzeni się na szynce, a następnie nałóż odrobinę więcej glazury od dołu do góry, aby równomiernie pokryć całe mięso.
- Przenieś blachę do pieczenia do nagrzanego piekarnika. Piec przez 20 minut, aż polewa utworzy pierwszą skórkę.
- Wyjmij blachę do pieczenia i ostrożnie rozprowadź połowę pozostałej glazury.
- Piec kolejne 20 minut, ponownie zdjąć patelnię i po raz trzeci posmarować szynkę pozostałą glazurą. Piec kolejne 10 minut.
- Wyjmij patelnię z piekarnika i odstaw mięso na 45-60 minut. przed podaniem.
Jeśli przechowujesz szynkę w lodówce, pozostanie świeża i smaczna aż do 7-8 dni.
Szynka w glazurze miodowej
Jak najlepiej podawać szynkę glazurowaną miodem?
Podczas serwowania szynki glazurowanej miodem ważne jest, aby mięso było wilgotne i delikatne – niezależnie od tego, czy szynka jest podawana w temperaturze pokojowej (zalecane), czy na ciepło.
Jeśli włożysz szynkę do lodówki, wyjmij ją 30-45 minut wcześniej, aby uzyskać najlepszy smak. przed podaniem. A po jedzeniu pamiętaj, aby natychmiast go zwrócić, chyba że oczywiście coś z niego zostało.
Nie zalecamy podgrzewania całej szynki w glazurze miodowej – wystarczy duży kawałek. Jeśli chcesz podgrzać mięso, delikatnie podgrzej tylko plastry na małym ogniu. Podgrzane całe mięso może wyschnąć i utracić swój pierwotny smak.
Czy można zamrozić szynkę glazurowaną miodem?
Tak, możesz. Szynkę pieczoną można zamrażać do 6 tygodni. Aby zamrozić, nieużywane kawałki szynki zawiń w folię aluminiową i przechowuj w zamrażarce przez co najmniej 5 dni. Aby podać ten rodzaj mięsa, należy włożyć szynkę do lodówki na 24-48 godzin, aby przed podaniem rozmroziła się. Następnie szynka zachowa wszystkie swoje właściwości smakowe przez 2 dni.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #szynka #glazura #szynka #glazura miodowaPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGI Jesteś już zarejestrowany na ?
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy
Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych