Latem pikniki i posiłki na świeżym powietrzu można organizować codziennie – wystarczy mieć czas na wymyślenie ciekawych przekąsek. Krewetki tygrysie w „futrze” z mielonej wieprzowiny aż proszą się o odbiór, szczególnie dobrze smakują z pikantnym sosem imbirowym
Krewetki w „skorupie” wieprzowej z sosem kolendrowym
Krewetki w „skorupie” wieprzowej z sosem kolendrowym
2 porcje
Czego potrzebujesz:
10 surowych krewetek tygrysich
300 g mielonej wieprzowiny
1 duże jajko
2 cm świeży korzeń imbiru
2 ząbki czosnku
4–5 gałązek kolendry
1,5 łyżeczki skrobia kukurydziana
1 łyżeczka sos rybny
świeżo zmielony biały pieprz
olej do głębokiego smażenia
Do sosu:
100 g kolendry
4 cm świeżego korzenia imbiru
pół czerwonego chili
sok i skórka z 1–2 limonek
0,5 łyżeczki sos rybny
sos sojowy
Co zrobić:
1. Na sos drobno posiekać kolendrę wraz z obranym imbirem i chili, wymieszać z sokiem i skórką z limonki oraz sosem rybnym, doprawić sosem sojowym do smaku i zmiksować w blenderze na gładką masę. Pozostaw w lodówce na czas przygotowywania pozostałych składników.
2. Na „skorupę” obierz imbir i czosnek i zetrzyj je. Posiekaj kolendrę bardzo drobno. Imbir, czosnek i kolendrę wymieszać z mięsem mielonym, dodać roztrzepane jajko, biały pieprz, sos rybny i skrobię wymieszaną z 1 łyżką. l. zimną wodą. Dokładnie zagnieść.
3. Obierz krewetki ze skorupy, pozostawiając ogon. Wykonaj podłużne nacięcia wzdłuż grzbietu i usuń żyłę jelitową.
4. Krewetki przykryj mielonym mięsem, zostawiając wystający ogon. Smażyć na oleju roślinnym podgrzanym do 160°C, na złoty kolor, około 5 minut. Układać na ręcznikach papierowych, aby odsączyć olej.
Podawać na gorąco z sosem.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #wieprzowina #krewetkiPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGI Jesteś już zarejestrowany na ?
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy
Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych