Dania z burratą
Roman Ryżow 16 marca 2024 r
Nie jest tajemnicą, że kuchnia włoska uważana jest za jedną z najlepszych na świecie. Włoskie restauracje często serwują dania z burratą – wyjątkowym, bardzo smacznym serem: torebką mozzarelli z delikatnym kremowym nadzieniem. Niewiele osób, próbując sałatki z soczystych południowych warzyw, ziół, oliwy z oliwek i burraty, może pozostać obojętnym. Ale w samych przepisach nie ma nic skomplikowanego, a jeśli masz pod ręką kilka kulek tego niesamowitego sera, pomyśl, że za pół godziny masz już wyśmienity obiad.
O czym porozmawiamy w artykule:Jak zrobić burratęJak i z czym podawać burratęPrzepisyPrzepisyPrzekąska z persymonów, burraty i oliwy bazyliowejBurrata z pikantną persimmonąZapiekanka z makaronem bolońskim, warzywami i burratąSałatka z burratą, rukolą i pomidoramiBruschetta z pomidorami i burratąNaleśnik z serem burrata i pomidorowym capriccio
Jak zrobić buratę
Jak powstaje burrata, zdjęcie: Shutterstock
Burrata to delikatny włoski ser składający się z torebek mozzarelli „test» z miękkim, kremowym nadzieniem w środku. Po raz pierwszy został przygotowany w regionie Apulii około 100 lat temu i od tego czasu produkt ten uznawany jest za przysmak na całym świecie.
Burrata robiona jest z mleka krowiego lub bawolego, dlatego ser jest dość tłusty. Lekka mozzarella „ciasto» rozciągane, tworząc woreczki, które następnie wypełnia się gęstą śmietaną. Następnie burratę zawija się w liście zielonego bananowca lub asfodelu, gdzie następuje proces dojrzewania.
Jak i z czym podawać burratę
Burrata uważana jest za produkt premium, który jest cudowny sam w sobie. Często podawane jest jako samodzielne danie na zielonej sałatce z oliwą, solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Zwykle nie stosuje się żadnych innych przypraw, aby nie przyćmić delikatnego i kremowego smaku.
We włoskich restauracjach burratę dodaje się także do sałatek ze świeżych warzyw. Pomidory, ogórki, słodka papryka itp. Dobrze komponują się z tym serem. Oliwki, kapary, bazylia, orzechy i dressing z sosu pesto lub octu balsamicznego pomogą uzupełnić smak potrawy i wzbogacić ją.
Burrata dobrze komponuje się także ze słodkimi owocami, zwłaszcza persimmonami, figami i brzoskwiniami. Wystarczy położyć ser na grubo pokrojonych kawałkach owoców i pokroić w taki sposób, aby wyszło kremowe nadzienie. Następnie posolić, skropić oliwą i podawać ze świeżym, domowym pieczywem, liśćmi rukoli i kieliszkiem zimnego białego wina.
Swoją drogą, burraty nigdy nie podaje się prosto z lodówki, koniecznie musi mieć temperaturę pokojową. Uważa się, że w ten sposób lepiej ujawni się jego smak. Czasami jednak gotuje się burratę – dodaje się ją do pizzy zamiast mozzarelli, zapieka z makaronem i warzywami, dodaje do zup puree i różnych sosów.
Przepisy
Przystawka z persymony, burraty i oleju bazyliowego
Łatwa w przygotowaniu przystawka z burraty z persymonami i oliwą bazyliową to prawdziwe danie restauracyjne. Podawać z zimnym szampanem.
Przystawka z persymony, burraty i oleju bazyliowego
Do przygotowania 4 porcji potrzebne będą:
- burrata – 4 szt.
- persymona – 440 g
- oliwa z oliwek „ekstra dziewica» – 40 gr
- sól – 4 g
Na olejek bazyliowy:
- świeża zielona bazylia – 100 g
- dobra oliwa z oliwek „ekstra dziewica» – 100 gr
1. Zmiel bazylię w blenderze. Zrób to w formie impulsów, aby warzywa nie nagrzały się i nie straciły smaku. Połączyć z oliwą z oliwek, dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na 1 godzinę.
2. Obierz persimmon i pokrój w dużą kostkę.
3. Połóż burratę na oleju bazyliowym, ułóż wokół niej kostki persimmon, lekko posol i dopraw oliwą z oliwek.
Uwaga dla gospodyni
W tym daniu świeżą bazylię można zastąpić miętą.
Przy okazji
Na tę przekąskę idealnie nadają się nie tylko persymony, ale także brzoskwinie, jabłka czy gruszki.
Burrata z pikantną persimmoną
Persimmon plus burrata to czysta miłość! A dressing w stylu azjatyckim i chrupiące orzechy tylko dodatkowo podkreślają to idealne połączenie.
Burrata z pikantną persimmoną
Do przygotowania 4 porcji potrzebne będą:
- burrata – 500 g
- persymona – 360 g
- Sos pekiński – 40 g
- rukola – 32 g
Do sosu sałatkowego:
- oliwa z oliwek – 150 g
- sok z cytryny – 75 g
- mirin – 75 g
- miód – 20 g
Aby przesłać:
- nerkowce – 28 g
- chili – 16 g
- kolendra – 12 g
1. Połóż burratę na talerzu. Grubo posiekaj persimmonę, dopraw sosem pekińskim i dodaj do burraty. Na wierzchu ułożyć rukolę.
2. Wszystkie składniki sosu wymieszać i obficie polać sałatkę.
3. Udekoruj danie kolendrą, drobno posiekanym chili i orzechami nerkowca.
Uwaga dla gospodyni
Pamiętaj, aby spróbować mirinu przed dodaniem go do potrawy: czasami może być dość słodki, co oznacza, że będziesz potrzebować znacznie mniej miodu.
Przy okazji
Spróbuj zrobić tę przekąskę z pieczonymi burakami. Uzyskasz świetny wynik!
Zapiekanka z makaronem bolońskim, warzywami i burratą
Najbardziej demokratyczne danie! Odpowiednie są do tego dowolne warzywa i każde mięso. Najważniejsze, że ich gusta nie przeszkadzają, ale się uzupełniają.
Zapiekanka z makaronem bolońskim, warzywami i burratą
Do przygotowania 5 porcji potrzebne będą:
- suchy makaron (np. penne) – 200 g
- mięso mielone – 200 g
- kostki dyni – 200 g
- sos pomidorowy – 200 ml
- papryka czerwona – 1 szt.
- pomidorki koktajlowe – 100 g
- cebula – 1 szt.
- burrata – 1 mała kulka
- mleko – 50 ml
- parmezan – 50 g
- posiekany czosnek – 2 ząbki
- koncentrat pomidorowy – 1 łyżeczka.
- suszony tymianek – 1/2 łyżeczki.
- suszona bazylia – 1/2 łyżeczki.
- papryka – 1/2 łyżeczki.
- suszony rozmaryn – 1/2 łyżeczki.
- oliwa z oliwek
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- posiekana bazylia
1. Paprykę przekrój na pół, usuń nasiona, włóż do naczynia do pieczenia, dodaj kostki dyni, 3 łyżki. l. oliwa z oliwek, sól i pieprz. Mieszamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C na 30 minut.
2. Na patelni rozgrzej 2 łyżki. l. oliwę, dodać drobno posiekaną cebulę i czosnek. Smażyć, aż będzie przezroczyste, następnie dodać mięso mielone i smażyć, aż będzie gotowe, od czasu do czasu mieszając.
3. Zagotuj wodę w dużym rondlu. Dodać makaron i gotować aż będzie al dente.
4. Upieczone warzywa zmiel z dodatkiem sosu pomidorowego, koncentratu pomidorowego i mleka. Powstały sos wymieszaj z mięsem mielonym. Posypać tymiankiem, rozmarynem i papryką. Doprawić solą i pieprzem. Dodajemy makaron, mieszamy, posypujemy parmezanem, pomidorkami koktajlowymi, a na środku układamy burratę.
5. Piec 10-15 minut w temperaturze 180℃, aż ser się roztopi. Podczas serwowania posypujemy świeżą bazylią.
Uwaga dla gospodyni
Do tej zapiekanki idealne są różne rodzaje krótkiego makaronu: fusilli, gemelli, cavagganni itp.
Przy okazji
Przecier pomidorowy wraz z mlekiem w tym przepisie można zastąpić włoską passatą.
Sałatka z burratą, rukolą i pomidorami
Sałatka z burratą, rukolą i pomidorami to prawdziwe pozdrowienie ze słonecznych Włoch. Świeżość, kremowość i witaminy – to, czego potrzebujesz przez cały rok!
Sałatka z burratą, rukolą i pomidorami
Do przygotowania 4 porcji potrzebne będą:
- pomidory – 500 g
- ogórki – 400 g
- burrata – 300 g
- słodka papryka – 100 g
- oliwa z oliwek – 80 ml
- mieszanka warzyw (rukola, pietruszka, bazylia) – 60 g
- sałata liściasta – 60 g
- cebula – 4 g
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
1. Pomidory, ogórki i słodką paprykę pokroić grubo.
2. Zdejmij nasadkę z burraty.
3. Ułóż warzywa na talerzu i połóż burratę na środku. Doprawiamy oliwą, solą i pieprzem. Podczas serwowania udekoruj sałatkę rukolą i gałązką bazylii.
Uwaga dla gospodyni
W razie potrzeby do sałatki można dodać stracciatellę, mozzarellę, a nawet suluguni – w każdym razie będzie pysznie.
Przy okazji
Oprócz pomidorów i ogórków do tej sałatki można dodać pokrojone w cienkie plasterki rzodkiewki.
Bruschetta z pomidorami i burratą
Bruschetta z pomidorami i burratą to danie, które pasuje do każdego drinka w każdym towarzystwie. Danie to najlepiej smakuje z aromatycznymi pomidorami Baku.
Bruschetta z pomidorami i burratą
Do przygotowania 1 porcji potrzebujesz:
- pomidory – 80 g
- ciabatta – 55 g
- sos do pomidorów – 20 g
- burrata lub burratina – 13 g
- oliwa z oliwek „ekstra dziewica» – 7 gr
- sól morska – 3 g
- bazylia – 2 g
- oregano – 1 g
- świeżo zmielony czarny pieprz
1. Zgrilluj ciabattę, następnie piecz w piekarniku przez 3 minuty. Powinno pozostać miękkie w środku.
2. Pomidory pokroić w drobną kostkę, dodać oregano, bazylię i polać dressingiem.
3. Na ciabatcie ułóż pomidory i burratę i udekoruj bazylią. Skropić oliwą z oliwek. Podawać.
Uwaga dla gospodyni
Do bruschetty można też użyć innych warzyw: awokado, rzodkiewki itp.
Przy okazji
Aby ta przekąska była bardziej sycąca, użyj szynki pokrojonej w cienkie plasterki. Najlepiej będzie smakować z jak najbardziej chudym mięsem drobiowym.
Naleśnik z serem burrata i capriccio pomidorowym
Ta wspaniała przystawka ozdobi każdy świąteczny stół. Zobaczysz – jako pierwszy zniknie z talerzy gości.
Naleśnik z serem burrata i capriccio pomidorowym
Do przygotowania 4 porcji potrzebne będą:
- pomidory – 4–6 szt.
- burrata – 400 g
- rukola – 200 g
- cebula biała – 1 szt.
- kapary – 1 łyżka. l.
- oregano – 4 g
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
Do tankowania:
- oliwa z oliwek – 4 łyżki. l.
- krem balsamiczny – 4 łyżki. l.
Na naleśniki:
- mąka – 120 g
- mleko – 250 ml
- jajka – 3 szt.
- masło – 1 łyżka. l.
- cukier – 1 łyżka. l.
- sól
- olej do smażenia naleśników
Aby przesłać:
- zielona cebula
1. W misie blendera połącz jajka, cukier i sól. Dodać przesianą mąkę i ponownie dobrze ubić. Masło roztapiamy w kąpieli wodnej i dodajemy do ciasta razem z mlekiem. Zamieszaj ponownie.
2. Rozgrzej patelnię, posmaruj olejem, przygotuj naleśniki.
3. Pokrój pomidory w cienkie plasterki. Białą cebulę pokroić w cienkie pierścienie.
4. Na talerzu ułóż warstwę pomidorów, następnie cebulę i rukolę. Posypać oregano, solą i pieprzem.
5. Burratę zawiń w ostudzony naleśnik, uformuj „torbę”, przewiązując ją zieloną cebulką.
6. Torebkę z naleśnikami połóż na warzywach z rukolą. Skropić oliwą i balsamico.
Uwaga dla gospodyni
Tę przystawkę można urozmaicić pieczeniem kolorowych naleśników. Do zabarwienia ciasta użyj soku ze szpinaku i buraków.
Przy okazji
Sznurek do wiązania naleśnika można wykonać nie tylko z zielonej cebuli, ale także z cienkich wstążek sera Chechil.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #burrataPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy
Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych