Dania z burratą

Dania z burratą

Dania z burratą

Roman Ryżow 16 marca 2024 r

Nie jest tajemnicą, że kuchnia włoska uważana jest za jedną z najlepszych na świecie. Włoskie restauracje często serwują dania z burratą – wyjątkowym, bardzo smacznym serem: torebką mozzarelli z delikatnym kremowym nadzieniem. Niewiele osób, próbując sałatki z soczystych południowych warzyw, ziół, oliwy z oliwek i burraty, może pozostać obojętnym. Ale w samych przepisach nie ma nic skomplikowanego, a jeśli masz pod ręką kilka kulek tego niesamowitego sera, pomyśl, że za pół godziny masz już wyśmienity obiad.

Dania z burratąO czym porozmawiamy w artykule:Jak zrobić burratęJak i z czym podawać burratęPrzepisyPrzepisyPrzekąska z persymonów, burraty i oliwy bazyliowejBurrata z pikantną persimmonąZapiekanka z makaronem bolońskim, warzywami i burratąSałatka z burratą, rukolą i pomidoramiBruschetta z pomidorami i burratąNaleśnik z serem burrata i pomidorowym capriccio

Jak zrobić buratę

Jak powstaje burrata, zdjęcie: Shutterstock
Jak powstaje burrata, zdjęcie: Shutterstock

Burrata to delikatny włoski ser składający się z torebek mozzarelli test» z miękkim, kremowym nadzieniem w środku. Po raz pierwszy został przygotowany w regionie Apulii około 100 lat temu i od tego czasu produkt ten uznawany jest za przysmak na całym świecie.

Burrata robiona jest z mleka krowiego lub bawolego, dlatego ser jest dość tłusty. Lekka mozzarella ciasto» rozciągane, tworząc woreczki, które następnie wypełnia się gęstą śmietaną. Następnie burratę zawija się w liście zielonego bananowca lub asfodelu, gdzie następuje proces dojrzewania.

Jak i z czym podawać burratę

Burrata uważana jest za produkt premium, który jest cudowny sam w sobie. Często podawane jest jako samodzielne danie na zielonej sałatce z oliwą, solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Zwykle nie stosuje się żadnych innych przypraw, aby nie przyćmić delikatnego i kremowego smaku.

We włoskich restauracjach burratę dodaje się także do sałatek ze świeżych warzyw. Pomidory, ogórki, słodka papryka itp. Dobrze komponują się z tym serem. Oliwki, kapary, bazylia, orzechy i dressing z sosu pesto lub octu balsamicznego pomogą uzupełnić smak potrawy i wzbogacić ją.

Burrata dobrze komponuje się także ze słodkimi owocami, zwłaszcza persimmonami, figami i brzoskwiniami. Wystarczy położyć ser na grubo pokrojonych kawałkach owoców i pokroić w taki sposób, aby wyszło kremowe nadzienie. Następnie posolić, skropić oliwą i podawać ze świeżym, domowym pieczywem, liśćmi rukoli i kieliszkiem zimnego białego wina.

Swoją drogą, burraty nigdy nie podaje się prosto z lodówki, koniecznie musi mieć temperaturę pokojową. Uważa się, że w ten sposób lepiej ujawni się jego smak. Czasami jednak gotuje się burratę – dodaje się ją do pizzy zamiast mozzarelli, zapieka z makaronem i warzywami, dodaje do zup puree i różnych sosów.

Przepisy

Przystawka z persymony, burraty i oleju bazyliowego

Łatwa w przygotowaniu przystawka z burraty z persymonami i oliwą bazyliową to prawdziwe danie restauracyjne. Podawać z zimnym szampanem.

Przystawka z persymony, burraty i oleju bazyliowego
Przystawka z persymony, burraty i oleju bazyliowego

Do przygotowania 4 porcji potrzebne będą:

  • burrata – 4 szt.
  • persymona – 440 g
  • oliwa z oliwek ekstra dziewica» – 40 gr
  • sól – 4 g

Na olejek bazyliowy:

  • świeża zielona bazylia – 100 g
  • dobra oliwa z oliwek ekstra dziewica» – 100 gr

1. Zmiel bazylię w blenderze. Zrób to w formie impulsów, aby warzywa nie nagrzały się i nie straciły smaku. Połączyć z oliwą z oliwek, dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na 1 godzinę.

2. Obierz persimmon i pokrój w dużą kostkę.

3. Połóż burratę na oleju bazyliowym, ułóż wokół niej kostki persimmon, lekko posol i dopraw oliwą z oliwek.

Uwaga dla gospodyni

W tym daniu świeżą bazylię można zastąpić miętą.

Przy okazji

Na tę przekąskę idealnie nadają się nie tylko persymony, ale także brzoskwinie, jabłka czy gruszki.

Burrata z pikantną persimmoną

Persimmon plus burrata to czysta miłość! A dressing w stylu azjatyckim i chrupiące orzechy tylko dodatkowo podkreślają to idealne połączenie.

Burrata z pikantną persimmoną
Burrata z pikantną persimmoną

Do przygotowania 4 porcji potrzebne będą:

  • burrata – 500 g
  • persymona – 360 g
  • Sos pekiński – 40 g
  • rukola – 32 g

Do sosu sałatkowego:

  • oliwa z oliwek – 150 g
  • sok z cytryny – 75 g
  • mirin – 75 g
  • miód – 20 g

Aby przesłać:

  • nerkowce – 28 g
  • chili – 16 g
  • kolendra – 12 g

1. Połóż burratę na talerzu. Grubo posiekaj persimmonę, dopraw sosem pekińskim i dodaj do burraty. Na wierzchu ułożyć rukolę.

2. Wszystkie składniki sosu wymieszać i obficie polać sałatkę.

3. Udekoruj danie kolendrą, drobno posiekanym chili i orzechami nerkowca.

Uwaga dla gospodyni

Pamiętaj, aby spróbować mirinu przed dodaniem go do potrawy: czasami może być dość słodki, co oznacza, że ​​będziesz potrzebować znacznie mniej miodu.

Przy okazji

Spróbuj zrobić tę przekąskę z pieczonymi burakami. Uzyskasz świetny wynik!

Zapiekanka z makaronem bolońskim, warzywami i burratą

Najbardziej demokratyczne danie! Odpowiednie są do tego dowolne warzywa i każde mięso. Najważniejsze, że ich gusta nie przeszkadzają, ale się uzupełniają.

Zapiekanka z makaronem bolońskim, warzywami i burratą
Zapiekanka z makaronem bolońskim, warzywami i burratą

Do przygotowania 5 porcji potrzebne będą:

  • suchy makaron (np. penne) – 200 g
  • mięso mielone – 200 g
  • kostki dyni – 200 g
  • sos pomidorowy – 200 ml
  • papryka czerwona – 1 szt.
  • pomidorki koktajlowe – 100 g
  • cebula – 1 szt.
  • burrata – 1 mała kulka
  • mleko – 50 ml
  • parmezan – 50 g
  • posiekany czosnek – 2 ząbki
  • koncentrat pomidorowy – 1 łyżeczka.
  • suszony tymianek – 1/2 łyżeczki.
  • suszona bazylia – 1/2 łyżeczki.
  • papryka – 1/2 łyżeczki.
  • suszony rozmaryn – 1/2 łyżeczki.
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • posiekana bazylia

1. Paprykę przekrój na pół, usuń nasiona, włóż do naczynia do pieczenia, dodaj kostki dyni, 3 łyżki. l. oliwa z oliwek, sól i pieprz. Mieszamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C na 30 minut.

2. Na patelni rozgrzej 2 łyżki. l. oliwę, dodać drobno posiekaną cebulę i czosnek. Smażyć, aż będzie przezroczyste, następnie dodać mięso mielone i smażyć, aż będzie gotowe, od czasu do czasu mieszając.

3. Zagotuj wodę w dużym rondlu. Dodać makaron i gotować aż będzie al dente.

4. Upieczone warzywa zmiel z dodatkiem sosu pomidorowego, koncentratu pomidorowego i mleka. Powstały sos wymieszaj z mięsem mielonym. Posypać tymiankiem, rozmarynem i papryką. Doprawić solą i pieprzem. Dodajemy makaron, mieszamy, posypujemy parmezanem, pomidorkami koktajlowymi, a na środku układamy burratę.

5. Piec 10-15 minut w temperaturze 180℃, aż ser się roztopi. Podczas serwowania posypujemy świeżą bazylią.

Uwaga dla gospodyni

Do tej zapiekanki idealne są różne rodzaje krótkiego makaronu: fusilli, gemelli, cavagganni itp.

Przy okazji

Przecier pomidorowy wraz z mlekiem w tym przepisie można zastąpić włoską passatą.

Sałatka z burratą, rukolą i pomidorami

Sałatka z burratą, rukolą i pomidorami to prawdziwe pozdrowienie ze słonecznych Włoch. Świeżość, kremowość i witaminy – to, czego potrzebujesz przez cały rok!

Sałatka z burratą, rukolą i pomidorami
Sałatka z burratą, rukolą i pomidorami

Do przygotowania 4 porcji potrzebne będą:

  • pomidory – 500 g
  • ogórki – 400 g
  • burrata – 300 g
  • słodka papryka – 100 g
  • oliwa z oliwek – 80 ml
  • mieszanka warzyw (rukola, pietruszka, bazylia) – 60 g
  • sałata liściasta – 60 g
  • cebula – 4 g
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz

1. Pomidory, ogórki i słodką paprykę pokroić grubo.

2. Zdejmij nasadkę z burraty.

3. Ułóż warzywa na talerzu i połóż burratę na środku. Doprawiamy oliwą, solą i pieprzem. Podczas serwowania udekoruj sałatkę rukolą i gałązką bazylii.

Uwaga dla gospodyni

W razie potrzeby do sałatki można dodać stracciatellę, mozzarellę, a nawet suluguni – w każdym razie będzie pysznie.

Przy okazji

Oprócz pomidorów i ogórków do tej sałatki można dodać pokrojone w cienkie plasterki rzodkiewki.

Bruschetta z pomidorami i burratą

Bruschetta z pomidorami i burratą to danie, które pasuje do każdego drinka w każdym towarzystwie. Danie to najlepiej smakuje z aromatycznymi pomidorami Baku.

Bruschetta z pomidorami i burratą
Bruschetta z pomidorami i burratą

Do przygotowania 1 porcji potrzebujesz:

  • pomidory – 80 g
  • ciabatta – 55 g
  • sos do pomidorów – 20 g
  • burrata lub burratina – 13 g
  • oliwa z oliwek ekstra dziewica» – 7 gr
  • sól morska – 3 g
  • bazylia – 2 g
  • oregano – 1 g
  • świeżo zmielony czarny pieprz

1. Zgrilluj ciabattę, następnie piecz w piekarniku przez 3 minuty. Powinno pozostać miękkie w środku.

2. Pomidory pokroić w drobną kostkę, dodać oregano, bazylię i polać dressingiem.

3. Na ciabatcie ułóż pomidory i burratę i udekoruj bazylią. Skropić oliwą z oliwek. Podawać.

Uwaga dla gospodyni

Do bruschetty można też użyć innych warzyw: awokado, rzodkiewki itp.

Przy okazji

Aby ta przekąska była bardziej sycąca, użyj szynki pokrojonej w cienkie plasterki. Najlepiej będzie smakować z jak najbardziej chudym mięsem drobiowym.

Naleśnik z serem burrata i capriccio pomidorowym

Ta wspaniała przystawka ozdobi każdy świąteczny stół. Zobaczysz – jako pierwszy zniknie z talerzy gości.

Naleśnik z serem burrata i capriccio pomidorowym
Naleśnik z serem burrata i capriccio pomidorowym

Do przygotowania 4 porcji potrzebne będą:

  • pomidory – 4–6 szt.
  • burrata – 400 g
  • rukola – 200 g
  • cebula biała – 1 szt.
  • kapary – 1 łyżka. l.
  • oregano – 4 g
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Do tankowania:

  • oliwa z oliwek – 4 łyżki. l.
  • krem balsamiczny – 4 łyżki. l.

Na naleśniki:

  • mąka – 120 g
  • mleko – 250 ml
  • jajka – 3 szt.
  • masło – 1 łyżka. l.
  • cukier – 1 łyżka. l.
  • sól
  • olej do smażenia naleśników

Aby przesłać:

  • zielona cebula

1. W misie blendera połącz jajka, cukier i sól. Dodać przesianą mąkę i ponownie dobrze ubić. Masło roztapiamy w kąpieli wodnej i dodajemy do ciasta razem z mlekiem. Zamieszaj ponownie.

2. Rozgrzej patelnię, posmaruj olejem, przygotuj naleśniki.

3. Pokrój pomidory w cienkie plasterki. Białą cebulę pokroić w cienkie pierścienie.

4. Na talerzu ułóż warstwę pomidorów, następnie cebulę i rukolę. Posypać oregano, solą i pieprzem.

5. Burratę zawiń w ostudzony naleśnik, uformuj „torbę”, przewiązując ją zieloną cebulką.

6. Torebkę z naleśnikami połóż na warzywach z rukolą. Skropić oliwą i balsamico.

Uwaga dla gospodyni

Tę przystawkę można urozmaicić pieczeniem kolorowych naleśników. Do zabarwienia ciasta użyj soku ze szpinaku i buraków.

Przy okazji

Sznurek do wiązania naleśnika można wykonać nie tylko z zielonej cebuli, ale także z cienkich wstążek sera Chechil.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #burrataPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość

Nie ma jeszcze żadnych komentarzy

Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja