Dania szwedzkie, 8 znanych przepisów z dostępnych produktów
Roman Ryżow 27 października 2023 r5,00 (2)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz
W ostatnich latach przepisy kuchni szwedzkiej cieszą się coraz większą popularnością nie tylko w wyspecjalizowanych restauracjach, ale także w zwykłych kuchniach. Ten mały skandynawski kraj może poszczycić się naprawdę wyśmienitym jedzeniem – dania są proste, smaczne i domowej roboty. Takie tradycje kojarzą się przede wszystkim z położeniem geograficznym i surowym życiem Szwecji. Na przykład przez wiele stuleci długa, mroźna zima wymagała gęstego i raczej tłustego jedzenia – stąd setki przepisów na solenie i wędzenie ryb. A jeśli Twoja wiedza ogranicza się jeszcze do surströmmingu i klopsików w sosie jagodowym, chętnie przedstawimy Ci inne niesamowite dania tej skandynawskiej kultury kulinarnej.
Treść artykułu:
- Szwedzki marynowany śledź
- Sałatka szwedzka ze śledziem
- Szwedzka pittipanna
- Szwedzkie klopsiki
- Sos żurawinowy do mięsa
- Bułeczki „Oczy Saint Lucia”
- Szwedzki majonez
- Szwedzka sałatka ziemniaczana
- Szwedzka zupa rybna
- Kotlety Wallenberga
- Tost Skagen
Kuchnia szwedzka opiera się na tradycjach prostego chłopskiego jedzenia – chleba, serów, dziczyzny, różnorodnych ryb itp. Miejscowi mieszkańcy bardzo lubią jagody i wykorzystują je nie tylko do słodkich wypieków, ale także jako sosy do mięs czy drobiu. Do smażenia i duszenia często wykorzystuje się grzyby, ziemniaki, nabiał i fermentowane produkty mleczne. Istnieje duże zapotrzebowanie na wszelkiego rodzaju kiełbasy. Dania rybne są bardzo popularne; w Szwecji szczególnie popularny jest śledź. A na zakończenie każdego posiłku podawane jest słodkie ciasto, bułka Cinnabon lub ser.
Ze względu na dość duży zasięg Szwecji z północy na południe, kuchnie różnych regionów różnią się znacznie. Na północy za tradycyjne uważa się dania z mięsa jelenia i dziczyzny z sosem z borówek lub żurawiny, natomiast na południu bardzo lubią warzywa i przygotowują z nich sałatki, gulasze i różne przeciery. Zarówno mięso, jak i ryby często podaje się z ogórkami kiszonymi, burakami kiszonymi oraz kapustą białą lub czerwoną.
Jednym z najpopularniejszych i najsmaczniejszych tradycyjnych dań jest gulasz szwedzki. Przygotowuje się go z wołowiny lub cielęciny, a także dużej ilości warzyw i przypraw. Dzięki długiemu duszeniu uzyskuje się najdelikatniejszy przysmak, który następnie podaje się z piklami i puree ziemniaczanym. Pieczone ziemniaki Hasselback to kolejny lokalny przysmak. Duże bulwy kroi się w poprzek na cienkie plasterki w kształcie akordeonu, a pomiędzy plasterki umieszcza się ser, boczek, śmietanę lub pietruszkę. Po upieczeniu ziemniaki podawane są jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięs lub ryb.
W Szwecji nie zapomina się także o ulicznym jedzeniu – tosty Skagen i Swamptost cieszą się nie mniejszą popularnością niż na przykład klopsiki czy tradycyjna szwedzka zupa rybna.
W naszej ofercie znajdziesz sprawdzone przepisy kuchni szwedzkiej. 11 pysznych i łatwych w przygotowaniu dań, które idealnie nadają się na nasze mroźne zimowe dni.
Szwedzki śledź marynowany
Dla tych, którzy byli w Skandynawii lub po prostu interesują się kuchnią szwedzką, nie jest tajemnicą, że śledź jest jednym z głównych produktów północy. Gotują z niego wszystko – smażą, gotują, gotują na parze i oczywiście marynują. Dwa miesiące to za mało, aby wypróbować wszystkie istniejące marynaty.
Szwedzki śledź marynowany
Do przygotowania śledzia na 8 porcji potrzebne będą:
- śledź lekko solony – 2 szt.
- olej roślinny – 200 g
- musztarda – 4 łyżki. l.
- żółtka – 2 szt
- sok z cytryny – 2 łyżki. l.
- cukier – 1 łyżeczka.
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- Odetnij głowę od śledzia. Wykonaj nacięcie wzdłużne wzdłuż brzucha i wypatrosz rybę. Przesuń nożem wzdłuż grzbietu i usuń górną płetwę. Zaczynając od głowy, usuń cienką skórę. Śledzie podzielić na 2 filety. Usuń kręgosłup i kości żeber. Usuń małe kości. Mięso ryby pokroić na małe kawałki.
- Przygotuj sos musztardowy. W blenderze ubij żółtka z musztardą i cukrem, dodaj sok z cytryny. Kontynuując ubijanie, cienkim strumieniem wlewamy oliwę i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
- Sosem polej rybę i wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Uwaga dla właściciela: Śledź w tej marynacie można przechowywać przez ograniczony czas w lodówce. Spróbuj spożyć go w ciągu dwóch dni.
Przy okazji: Ten śledź najlepiej smakuje z marynowaną czerwoną cebulą. Cebulę marynujemy w occie winnym ze szczyptą soli i cukru.
Sałatka szwedzka ze śledziem
W Szwecji, podobnie jak w innych krajach skandynawskich, bazą sałatek są często ziemniaki, solona ryba, buraki i cebula. Aby uzyskać bardziej pikantny smak, weź pikantny solony śledź. Jeśli masz młode ziemniaki, musisz je dobrze umyć, pokroić w plasterki i szybko usmażyć z obu stron na patelni.
Sałatka szwedzka ze śledziem
Aby przygotować sałatkę na 6 porcji, potrzebujesz:
- lekko solony filet śledziowy – 2 szt.
- ziemniaki średnio ugotowane – 4 szt.
- buraki duże – 1 szt
- ogórek mały świeży – 2 szt.
- mała cebula – 1 szt.
- koperek – 3 gałązki
- świeżo zmielony czarny pieprz
Do tankowania:
- tłusta śmietana – 150 ml
- sok z cytryny – 1 łyżka. l.
- miód – 1 łyżeczka.
- sól
- Filet śledziowy pokroić na małe kawałki. Buraki, ziemniaki i ogórki – średnia kostka.
- Cebulę pokroić w cienkie półpierścienie. Posiekaj koperek.
- W salaterce wymieszaj śledzie, buraki, ziemniaki i ogórki. Sól i pieprz do smaku.
- Śmietanę ubić z sokiem z cytryny i miodem. Dopraw sałatkę i posyp koperkiem na wierzchu.
Uwaga dla właściciela: dla pikantnego smaku można dodać 1 łyżeczkę do kwaśnej śmietany. łagodna ziarnista musztarda.
Przy okazji: Buraków i ziemniaków do tej sałatki nie można gotować, ale piec w piekarniku w folii.
Szwedzka pittipanna
Pittipanna to dobrze znane szwedzkie danie, które dosłownie tłumaczy się jako „rzeczy”, „małe kawałki na patelni”. Do jego przygotowania nadają się kiełbasy, boczek, kiełbaski i inne skrawki mięsa. Wykorzystaj to, co masz pod ręką.
Szwedzka pittipanna
Do przygotowania 6 porcji potrzebujesz:
- kiełbaski – 400 g
- małe ziemniaki – 8 szt.
- jajko – 4 szt
- ogórek kiszony duży – 1 szt.
- buraki średniej wielkości – 1 szt.
- mała cebula – 1 szt
- ocet winny z czerwonego wina – 2 łyżki. l.
- Sos Worcestershire – 2 łyżki. l.
- masło – 2 łyżki. l.
- natka pietruszki – 3 gałązki
- sól
- Buraki zawiń w folię i piecz w piekarniku nagrzanym do 220°C. Około 1,5 godziny. Odstaw do ostygnięcia. Możesz to zrobić wcześniej.
- Schłodzone buraki pokroić w cienkie plasterki. Włóż do miski, dodaj sól, pieprz i ocet. Dokładnie wymieszaj. Pozostawić w ciepłym miejscu na około 40 minut. Buraki należy lekko zamarynować.
- Ziemniaki pokroić w kostkę o boku 2,5 cm, cebulę posiekać. Kiełbasę i ogórek kiszony pokroić w cienkie plasterki. Drobno posiekaj natkę pietruszki.
- W dużym rondlu rozgrzej olej. Dodać ziemniaki, cebulę i kiełbasę. Polać sosem Worcestershire, lekko doprawić solą i pieprzem. Mieszaj i gotuj, mieszając od czasu do czasu, aż ziemniaki będą miękkie, 20 minut.
- Dodać buraki i ogórek, wymieszać i zdjąć z ognia.
- Na osobnej patelni smaż jajka. Połóż pittipannę na talerzach i połóż na wierzchu 1 jajko. Posyp natką pietruszki. Podawaj natychmiast.
Uwaga dla właściciela: Sos Worcestershire ma niepowtarzalny smak, ale jeśli nie masz go pod ręką, możesz go zastąpić sosem ostrygowym lub balsamicznym.
Przy okazji: mrożoną gotową pittipannę można kupić w prawie każdym skandynawskim supermarkecie. Jeśli więc zostaną Ci jakieś resztki domowego jedzenia, możesz je bezpiecznie zamrozić i wykorzystać następnym razem.
Szwedzkie klopsiki
Szwedzkie klopsiki to danie kultowe nie tylko w Skandynawii, ale także poza jej granicami. Wielu z nas dowiedziało się o nim już we wczesnym dzieciństwie, kiedy poznaliśmy bajkę o Carlsonie mieszkającym na dachu. Jak wielokrotnie wspomina Astrid Lindgren, bohater uwielbiał nie tylko dżemy i wygłupy, ale także te same klopsiki. Zrób szwedzkie klopsiki na niedzielny rodzinny lunch lub kolację. Zobaczysz – zarówno dzieci, jak i dorośli będą zachwyceni.
Szwedzkie klopsiki
Do przygotowania klopsików na 6 porcji potrzebujesz:
- wołowina (mięso mielone) – 800 g
- rosół z kurczaka – 400 ml
- czerstwy biały chleb – 2 sztuki
- śmietana 35% tłuszczu – 4 łyżki. l.
- cebula – 1 szt.
- masło – 2,5 łyżki. l.
- jajko – 1 szt.
- mąka – 2 łyżki. l.
- olej roślinny – 2 łyżeczki.
- gałka muszkatołowa – 1 szczypta
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- Przygotuj mielone klopsiki. Drobno posiekaj cebulę i pokrusz chleb. Na patelni rozgrzej 1/2 łyżki. l. masło i smaż cebulę przez 7 minut. Wymieszać z mięsem mielonym, pieczywem, jajkiem, gałką muszkatołową, pieprzem i solą. Z mięsa mielonego uformuj małe kulki mięsne.
- Na patelni rozgrzej 1 łyżkę stołową. l. masło i wszystkie oleje roślinne. Smażyć klopsiki ze wszystkich stron na złoty kolor (może to zająć około 10 minut). Przełożyć do miski.
- Na patelnię wlej pozostały olej, dodaj mąkę i smaż przez 1 minutę. Stopniowo dodawaj bulion i śmietanę. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 5 minut. Włóż klopsiki z powrotem na patelnię, dodaj sos i smaż wszystko razem przez kolejne 2-3 minuty.
Pomocna wskazówka: mięso mielone na klopsiki szwedzkie będzie jeszcze bardziej delikatne, jeśli użyjesz dwóch rodzajów mięsa mielonego: wołowego i wieprzowego w równych proporcjach. Z kurczaka można zrobić klopsiki, ale to będzie zupełnie inna historia.
Przy okazji: Sugerujemy gotowanie szwedzkich klopsików w kremowym, czyli białym sosie. Ale można też zrobić pomidorową. Czasami klopsiki nie są duszone w sosie, a jedynie smażone i podawane z konfiturą żurawinową lub borówkową.
Sos żurawinowy do mięsa
Sos żurawinowy idealnie nadaje się do wszelkich czerwonych mięs, dziczyzny, drobiu, a także do słynnych szwedzkich klopsików. Jeśli masz możliwość zakupu świeżych jagód, świetnie; jeśli nie, wystarczą mrożone. Uwierz mi, okaże się nie mniej smaczne.
Sos żurawinowy do mięsa
Do przygotowania sosu na 10 porcji potrzebne będą:
- żurawina – 1 szklanka
- woda – 1 szklanka
- cukier – 2 łyżki. l.
- skrobia ziemniaczana – 2 łyżki. l.
- Wlać żurawinę do wrzącej wody i gotować na średnim ogniu przez 10 minut. Jeśli ugotujesz jagody na dużym ogniu, zaczną aktywnie pękać i rozpryskiwać ściany i ubrania. W tym samym czasie dodaj cukier. Smakuj po każdej łyżce, aby upewnić się, że nie jest zbyt słodka. Skoncentruj się na swoim smaku.
- Gdy cukier całkowicie się rozpuści, zdejmij z ognia i lekko ostudź. W tym czasie do osobnej miski wsypujemy 1/2 szklanki powstałego kompotu i mieszamy w nim skrobię, tak aby nie było grudek. Wlać z powrotem na patelnię. Kolor sosu stanie się jaśniejszy, zbliżony do różu.
- Ponownie podgrzej sos i gotuj na wolnym ogniu, aż zgęstnieje, 5 minut. Lekko ostudzić i podawać z mięsem, klopsikami, smażonym serem brie lub suluguni. Można go również stosować jako posypkę do naleśników lub naleśników, jednak wówczas należy dodać odrobinę więcej cukru.
Pomocna wskazówka: Zamiast skrobi można rozpuścić w wodzie zwykłą mąkę pszenną, ale potrzeba jej trochę więcej. Najważniejsze jest, aby dobrze go rozpuścić, aby nie było grudek.
Uwaga dla właściciela: cukier (2 łyżki) w sosie żurawinowym do mięsa można zastąpić miodem (1 łyżka).
Bułeczki „Oczy Saint Lucia”
W Szwecji istnieje bardzo piękny i romantyczny zwyczaj związany z bułeczkami. Legenda głosi, że dawno temu żyła piękna kobieta…