Dania śledziowe na święta i święta noworoczne
gastronomia 27 grudnia 2021 r4,73 (11)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział6Komentarz
Śledź to nasze wszystko! Kochana jak żadna inna ryba. Bo nie jest trudne w przygotowaniu, nie jest drogie, a przepisów ze śledziem jest mnóstwo. W święta gotujemy mięso mielone, tatar i bułki.
Śledź to nasza ryba, a mali Holendrzy niech nawet nie udają! Hit kuchni rosyjsko-radzieckiej, którym równie chętnie podjadali zarówno zwykli ludzie, jak i intelektualiści w filcowych beretach.
Fenomen gastronomicznego sukcesu śledzia potwierdzili Brytyjczycy dwa, trzy wieki temu. To oni jako pierwsi skorzystali czasopisma papierowe o pieczeniu śledzi. Wygląda na to, że gazeta wchłania ducha ryby, pozostawiając jedynie soczystość i wspaniały aromat.
Forszmak
6 porcji
Czego potrzebujesz:
300 g lekko solonego filetu śledziowego 200 g wędzonego filetu śledziowego 10 jaj przepiórczych 2 ziemniaki 2 czerwone cebule 50 ml śmietany (23% tłuszczu) 3 łyżki. chrzan stołowy 3 łyżki. musztarda
Co zrobić:
Ziemniaki umyj, zawiń w folię i piecz w piekarniku. Obierz ze skóry. Ugotuj jajka, obierz.
Obydwa rodzaje śledzi z cebulą zmiel w maszynce do mięsa. Jajka i ziemniaki zetrzeć na średniej tarce.
Wszystkie składniki wymieszać, dodać śmietanę, doprawić musztardą i chrzanem.
Tatar z wędzonego śledzia
4 porcje
Czego potrzebujesz:
300 g wędzonego filetu śledziowego 2 jabłka Granny Smith 1 cytryna 1 szalotka pęczek świeżej mięty
Co zrobić:
Usuń skórkę z cytryny i wyciśnij sok. Jabłka, szalotkę i filety śledziowe pokroić w drobną kostkę i doprawić sokiem z cytryny. Drobno posiekaj miętę.
Wszystko wymieszaj, przelej do szklanek i udekoruj listkami świeżej mięty.
Roladki śledziowe
4 porcje
Czego potrzebujesz:
2 lekko solone śledzie 2 jajka 8 korniszonów 2 łyżki. Musztarda Dijon mały pęczek szczypiorku
Co zrobić:
Śledzia pokroić od głowy do ogona na 4 filety. Usuń kręgosłup i kości. Ostrożnie odetnij miąższ ostrym nożem i posiekaj.
Jajka ugotuj i zetrzyj na średniej tarce. Drobno posiekaj szczypiorek i 4 korniszony.
Wymieszaj śledź, jajko, cebulę i ogórki, dopraw musztardą Dijon. Na skórce śledzia ułożyć cały ogórek i przygotowaną masę, zwinąć.
Przechowywać w lodówce do momentu podania.
Ilustracje: Elena Moskalenko
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #śledź #śledź #forshmak #Elena Moskalenko #tatar #RuletyPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość Konstancja1 lutego 2020 r
Świetne przepisy i zdjęcia! Dziękuję!
00OdpowiedźMiłosz Banochka24 listopada 2014
Cudowne przepisy! Dziękuję, Eleno!
00Odpowiedź
22 listopada 2014
Niestety, nie tylko w Rosji ludzie jedzą (i jedzą od wieków) śledzie. Na przykład, czy wiesz, że co roku w Holandii odbywa się aukcja Hollandse Nieuwe – pierwszego śledzia w sezonie, którego mała beczka została w tym roku sprzedana za 56 tysięcy euro firmie „Makro” (w Rosji – „ Metro”). Nazywanie Hollandse Nieuwe przysługuje śledziom złowionym od końca maja do początku lipca, kiedy jego zawartość tłuszczu jest najwyższa i zanim pojawi się w nim mleko/kawior. Połowy śledzia oczywiście trwają także po tym okresie, dlatego śledzia holenderskiego można spróbować o każdej porze roku, także w wyspecjalizowanych lokalach, gdzie podaje się go w postaci drobnej, bez jednej kości, najczęściej z cebulą. Jeśli jesteś zainteresowany, wpisz haring eten w Google, a zobaczysz, jak zwykle jest spożywany w Holandii. Nawiasem mówiąc, Holendrzy już w średniowieczu wymyślili własny, specjalny przepis na marynowanie śledzia. Oto holenderska historia „rosyjskiego” śledzia.
00Odpowiedź
22 listopada 2014
Nawet wiadomość o holenderskim produkcie jest bardzo rozczarowująca. Krótka pamięć jest bardzo zła. Na półkach sowieckich sklepów stały ogromne słoje śledziowe, a śledź sprzedawano na wagę. Obywatele przynosili go i kroili rękami (słoik, beczka). Robiliśmy sałatki, futra i olej śledziowy. Tak, zrobili dużo. Dlaczego teraz wszędzie mówimy o Krymie? Przepisy są dobre. Prezentacja jest bardzo piękna. Dziękuję!
00Odpowiedź
22 listopada 2014
NIESTETY NIC MI NIE PODOBAŁO… PRZEPRASZAM, FORSHMAK TO SMACZNE DANIE. BURAK, BURAK, ŚMIETANA Z CHRZANEM, ROLMOPS I TYLKO CZARNY SUSZONY CHLEB (MOŻESZ MASŁO), CEBULA I ITP – PASUJE IDEALNIE.. . A SOLONY I WĘDZONY ŚLEDŹ TO NADAL PRODUKT HOLENDERSKI…
00Odpowiedź
22 listopada 2014
„Niech mały Holender nie udaje”, „śledź to nasza ryba”? Co, nasi Krymczycy już zajęli się gotowaniem?
00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych