Dania noworoczne w formie wieńca: 10 przepisów na inspirację

Dania noworoczne w formie wieńca: 10 przepisów na inspirację

Dania noworoczne w formie wieńca: 10 przepisów na inspirację

Elżbieta Akinszyna 28 grudnia 2023 r5.00(2)Dodaj do ulubionychUdział

Naczynia w formie wianka to tradycyjna dekoracja stołu noworocznego. Ten rodzaj podania wygląda bardzo świątecznie. A najważniejsze, że w ten sposób można udekorować niemal każde danie: sałatki, przystawki, ciasta, a nawet pizzę! Co więcej, nawet najprostsza potrawa podana w formie wianku będzie wyglądać bardzo pięknie.

Dania noworoczne w formie wieńca

Treść artykułu:

  • Kiełbaski w cieście
  • Sałatka z wybranymi pomarańczami i burakami, udekorowana pestkami granatu
  • Sałatka Waldorf z winogronami
  • Wieniec z przekąskami
  • Albański wianek chlebowy z serem brie
  • Wieniec kanapkowy
  • Pizza „Wieniec Adwentowy”
  • Sałatka wiankowa caprese ze smażonym serem
  • Wieniec z szynką i serem
  • Austriacki kranz z makiem

Dziś serwowanie świątecznych dań w kształcie pierścionka (lub wianka) to bardzo popularny trend na portalach społecznościowych. Blogerzy prześcigali się w tym, jak skutecznie podać tę czy inną przystawkę. Specjalnie dla Ciebie wybraliśmy 10 dań z różnych kategorii. Skorzystaj z naszych przepisów i elegancko udekoruj swój sylwestrowy stół.

Kiełbaski w cieście

Co może być prostszego i smaczniejszego niż kiełbaski w cieście? To ciasto uwielbiają wszyscy, młodzi i starsi. Ale kiełbaski w cieście nie wyglądają tak elegancko, aby podawać je na świątecznym stole. Sugerujemy podanie ich w formie wianka. Wtedy codzienne jedzenie nabierze noworocznego charakteru i będzie odpowiednio wyglądać.

Kiełbaski w cieście
Kiełbaski w cieście

Aby przygotować, potrzebujesz:

  • Ciasto drożdżowe (mrożone) – 1 talerz
  • kiełbaski – 8 szt.
  • jajo kurze C2 – 1 szt.
  1. Rozmrozić ciasto. Lepiej robić to powoli, przenosząc talerz z zamrażarki na górną półkę lodówki. Gdy ciasto całkowicie się rozmrozi, połóż je na posypanym mąką stole, rozwałkuj wałkiem i pokrój w paski o długości około 23 cm szerokości.
  2. Każdą kiełbasę owiń szczelnie paskiem ciasta na całej długości, tak aby każdy nowy zwój wynosił 34 mm poszło do poprzedniego. Następnie kiełbaski przekrawamy w poprzek na pół. Dzięki temu wygodniej będzie zebrać je w pierścień. Palcami lekko dociśnij ciasto na naciętych brzegach, tak aby przylegało do kiełbasy.
  3. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Na blasze do pieczenia połóż papier do pieczenia i ułóż na nim połówki kiełbasek. Jajko rozbij do małej miski i wymieszaj widelcem, aby połączyć żółtko z białkiem. Następnie za pomocą silikonowej szczoteczki posmaruj ciasto jajkiem.
  4. Piecz kiełbaski w cieście przez około 20 minut. Wyjmij gotowe kiełbaski z blachy do pieczenia i ułóż je w pierścieniu na dużym okrągłym naczyniu. Umieść na środku małą miskę z wybranym sosem, na przykład majonezem. Do sosu można dodać gałązkę rozmarynu dla smaku.

Przy okazji: Jeśli chcesz, możesz dodać trochę soli lub pieprzu do gotowych kiełbasek w cieście. Lub dodaj suszone zioła do miski z sosem.

Uwaga dla właściciela: Do kiełbas w cieście można użyć zwykłego ciasta drożdżowego lub ciasta francuskiego. Okaże się nie mniej smaczne.

Sałatka z wybranymi pomarańczami i burakami, udekorowana pestkami granatu

Cytrusy w niecodziennej interpretacji. Smaczna i odważna sałatka z burakami i pomarańczami będzie ozdobą Twojego świątecznego stołu. Zaskocz swoich gości!

Sałatka z wybranymi pomarańczami i burakami, udekorowana pestkami granatu
Sałatka z wybranymi pomarańczami i burakami, udekorowana pestkami granatu

Do przygotowania sałatki potrzebujesz:

  • wybrane pomarańcze – 2 szt.
  • buraki gotowane lub pieczone – 2 szt.
  • mieszanka liści sałaty – 1 opakowanie.
  • ser twardy – 100 g
  • pestki granatu – 80 g
  • oliwa z oliwek 4 łyżki l.
  • ocet jabłkowy 1 łyżka. l.
  • świeża mięta 3–4 gałęzie
  • sól, mielony biały pieprz – do smaku
  1. Pomarańcze obrać, przełamać na pół i każdą połówkę pokroić w poprzek na 4 plasterkiGrubość 5 mm. Zbierz wypuszczony sok do małej filiżanki.
  2. Buraki pokroić w poprzek na cienkie plasterki. Weź małe foremki do ciastek i wytnij kształty z każdego kawałka. To samo zrób z plasterkami sera.
  3. Mieszankę liści sałaty opłucz w zimnej wodzie, poczekaj, aż odcieknie i ułóż na okrągłym naczyniu w kształcie pierścienia. Szczególnie duże liście można rozrywać ręcznie. Na sałacie ułóż figurki buraków, plasterki sera i pomarańczy.
  4. Połącz sok pomarańczowy, ocet i oliwę z oliwek i wymieszaj widelcem. Połowę sosu polej sałatkę, dodaj sól, pieprz i posyp pestkami granatu. Pozostały sos przelej do małego rondelka, włóż do niego łyżeczkę i połóż na środku naczynia. Następnie podawaj.

Pomocna wskazówka: Pestki granatu można zastąpić prażonymi pestkami dyni lub orzeszkami piniowymi. A do sałatki dodaj także fetę, ser feta lub ser pleśniowy.

Przy okazji: Sałatkę można również udekorować listkami mięty i małą, najlepiej młodą marchewką. Należy je obrać i pokroić w cienkie kółka.

Sałatka Waldorf z winogronami

Sałatka Waldorf to dekoracja każdego stołu. Jeśli jednak podacie go w formie noworocznego wianku, stanie się prawdziwą gwiazdą wieczoru. Bo będzie nie tylko pysznie, ale przede wszystkim bardzo stylowo.

Sałatka Waldorf z winogronami
Sałatka Waldorf z winogronami

Do przygotowania sałatki potrzebujesz:

  • 1 opakowanie selera naciowego
  • 1 średnia kiść różowych i białych winogron bez pestek
  • 80 g sera feta
  • 60 g orzechów włoskich lub pekan
  • 2 różowe jabłka
  • 2 małe główki sałaty rzymskiej
  • oliwa z oliwek
  • sól

Do tankowania:

  • 1 łyżka. l. drobno posiekany estragon
  • 200 g gęstego jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki l. oliwa z oliwek
  • 1 łyżka. l. Musztarda angielska
  • 1–2 łyżki. l. sok z cytryny
  • sól, pieprz – do smaku
  1. Na dressing wymieszaj wszystkie składniki trzepaczką. Umieścić w lodówce.
  2. Ułożyć winogrona i orzechy na wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia, skropić oliwą, solą i pieprzem i piec w temperaturze 180°C przez około 10 minut.
  3. Usuń twarde włókna zewnętrzne z łodyg selera. Nie wyrzucaj dolnej części – obierz ją ze wszystkich stron i pokrój nie w poprzek, ale wzdłuż, w cienkie paski. Ogonki pokroić w cienkie plasterki.
  4. To samo robimy z Romano – dolną część kroimy wzdłuż, a górną w poprzek w cienkie paski. Jabłka pokroić na 4 części, usunąć gniazdo nasienne, połowę pokroić w cienkie paski, a połowę w cienkie plasterki dla dekoracji. Nie obieraj.
  5. Wymieszaj seler, rzymską i jabłka, dodaj połowę upieczonych winogron. Ułóż je w pierścieniu na dużym okrągłym naczyniu. Dodać orzechy, częściowo rozgniatając je palcami. Posmaruj dressingiem.
  6. Fetę pokroić lub pokruszyć w dłoniach, udekorować nią sałatkę, na przemian ser, plasterki jabłka, orzechy i winogrona. Podawać do stołu.

Przy okazji: Do dekoracji sałatki możesz użyć małych listków szpinaku.

Wieniec z przekąskami

Wianek z przystawek podany na specjalnej okrągłej desce będzie wyglądał bardzo świątecznie. Wystarczy wybrać swoje ulubione mięso (kiełbasy, wędliny), sery, a może ryby. Aby ułatwić sobie zadanie, lepiej wziąć je już wycięte. Cienkie plasterki mięsa lub ryby składamy na ćwiartki lub zwijamy w rozetkę. Następnie umieść go na tablicy w kształcie koła. Zamiennie z serem, który (w zależności od odmiany) można kroić, łamać ręcznie lub wycinać foremkami do ciastek. Udekoruj kompozycję oliwkami, winogronami i mini papryczkami nadziewanymi serem; ułożyć kawałki uformowanego, pokrojonego w plasterki chleba. Całość udekoruj gałązkami rozmarynu. Swoim kształtem przypominają świerkowe łapki i tworzą noworoczny klimat.

Wieniec z przekąskami
Wieniec z przekąskami

Uwaga dla właściciela: Jeśli masz kilka rodzajów sera, możesz zrobić z niego osobny wianek serowy. Nie zapomnij umieścić na środku miski z płynnym miodem. Idealny jest miód kasztanowy.

Albański wianek chlebowy z serem brie

Wakacje na Bałkanach. Przygotujmy ser brie w wianku z albańskiego chleba – danie bardzo przytulne: każdy uwielbia połączenie świeżo upieczonego chleba z ciepłym, lepkim serem. A zrobienie takiego dania wcale nie jest trudne. Najważniejsze jest, aby położyć je na stole gorące i zjeść zanim ostygnie.

Albański wianek chlebowy z serem brie
Albański wianek chlebowy z serem brie

Aby przygotować wieniec, potrzebujesz:

  • 1 kg mąki
  • 200 ml mleka
  • 400 ml wody
  • 1 łyżka. suche drożdże
  • 1 łyżka. l. sól
  • olej roślinny
  • ser brie – 1 szt.
  1. Do dużej miski włóż mąkę. Dodać sól i suche drożdże, wymieszać. Wlać ciepłe mleko. Dodawaj stopniowo ciepłą wodę i zagniataj miękkie, lepkie ciasto. Kontynuuj wyrabianie ciasta ręcznie przez 10 minut, od czasu do czasu zeskrobując boki miski, aby usunąć przyklejone ciasto. Pod koniec wyrabiania ciasto powinno zacząć odchodzić od rąk, stać się miękkie i giętkie. Ciasto uformować w kulę, przykryć folią spożywczą i pozostawić w misce do wyrośnięcia na 2 godziny.
  2. Dużą blachę do pieczenia wysmaruj olejem. Wyrośnięte ciasto lekko zagnieść.
  3. Oddziel kawałki ciasta wielkości pięści i uformuj kulki. Ułożyć je na blasze w kształcie pierścienia, w niewielkiej odległości od siebie (bułeczki zejdą się podczas pieczenia). Można ustawić w 2 rzędach. Ale zostaw centrum wolne. Bułeczki przykryć ręcznikiem i odstawić do wyrośnięcia na 40 minut.
  4. Rozgrzej piekarnik do 250°C. Włóż blachę do pieczenia z chlebem do piekarnika i piecz przez 3540 minut
  5. Po upieczeniu chleba obniż temperaturę piekarnika do 180 st °C. Zawiń ser brie w papier pergaminowy i piecz przez 10 minut. Ostrożnie zdejmij gotowy ser z pergaminu i umieść go na środku albańskiego wieńca chlebowego. Podawać na gorąco.

Uwaga dla właściciela: Aby dokładnie odgadnąć, ile miejsca należy pozostawić na ser, rozwałkuj bajgiel z folii na wielkość główki sera. Połóż go na blasze i ułóż wokół niego kulki ciasta. Pamiętaj, aby trochę się wycofać, ponieważ chleb w trakcie pieczenia urośnie jeszcze bardziej. Pozostaw folię na blasze do czasu, aż chleb będzie gotowy. A następnie wyjmij i połóż upieczony ser na wolnej przestrzeni.

Przy okazji: Aby chleb nie przyklejał się do folii, należy go posmarować olejem roślinnym i posypać mąką.

Wieniec kanapkowy

Kanapki to chyba najbardziej ulubiony i na pewno najpopularniejszy rodzaj przekąski. Jedzenie na szaszłykach zawsze wygląda estetycznie, pomimo tego, że w jednym zestawie można zebrać jak najwięcej różnych produktów. Mięso, ryby, sery, pomidory, oliwki, ogórki kiszone i świeże, winogrona, awokado, pieczywo, cebula i wszystko, co tylko wymyśli Twoja wyobraźnia. Jednak nadal obowiązują tu pewne ograniczenia. Nie należy nakładać mięsa i ryb na ten sam szpikulec. Ogólnie rzecz biorąc, działa tutaj zasada kanapki. Oznacza to, że jeden kij powinien zawierać to, co ułożyłbyś na jednej kanapce.

Wieniec kanapkowy
Wieniec kanapkowy

Może to być na przykład: świeży ogórek, krążek cebuli, kawałek śledzia i czarny chleb. Lub winogrona, pół orzecha włoskiego i ser. Nawiasem mówiąc, możesz to zrobić bez chleba. Jeśli masz ochotę na coś bardziej wyrafinowanego, stwórz kanapki z miękkiego sera, truskawek i mięty. A może bierzesz wrapa z kurczakiem i dodajesz do niego kawałki ananasa i oliwkę. Nie bój się eksperymentować! I oczywiście najbardziej tradycyjna opcja: szaszłyki z mięsem, różnymi rodzajami serów i oliwek, czy czerwona ryba z awokado i świeżym ogórkiem – klasyka dobrego smaku. Cóż, kiedy wszystkie szaszłyki zostaną zebrane, ułóż je w pierścieniu na dużym naczyniu lub okrągłej drewnianej tacy. Całość można udekorować liśćmi sałaty lub rukoli – będzie bardzo świątecznie.

Pizza „Wieniec Adwentowy”

Jeśli chcesz stworzyć mały cud na Święta Bożego Narodzenia, ten przepis jest dla Ciebie. Uformowanie pizzy w świąteczny wianek z pewnością zaskoczy i zachwyci Twoich gości. Dodatkowo pizzę o tym kształcie bardzo wygodnie jest podzielić na…

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja