Dania, które możesz ugotować z całą rodziną podczas świąt noworocznych

Dania, które możesz ugotować z całą rodziną podczas świąt noworocznych

Dania, które możesz ugotować z całą rodziną podczas świąt noworocznych

Roman Ryżow 02 stycznia 2024 r4,50(2)Dodaj do ulubionychUdział

Święta sylwestrowe są doskonałą okazją do spędzenia czasu z rodziną lub przyjaciółmi. Rozmawiajcie, grajcie w gry planszowe i wspólnie gotujcie coś pysznego. Wcale nie jest konieczne, aby robiła to tylko gospodyni – zapraszaj przyjaciół, rozdawaj zadania, na przykład krojenie warzyw i ziół, mieszanie sosów. Zachęcamy do zaangażowania dzieci, ponieważ są one w stanie wykonać wiele prostych operacji. Możesz nawet wymyślić zabawną, zespołową grę szybkościową lub dać każdemu kreatywne zadanie – stworzyć własne, oryginalne danie. A na koniec degustacja.

Dania, które możesz ugotować z całą rodziną podczas świąt noworocznych

Treść artykułu:

  • Zespół Solanki Moskwa
  • Czebureks prawie według GOST
  • Tajskie sajgonki
  • Wielokolorowe pierogi z mięsem
  • Pikantne tacos z wołowiną
  • Pierogi Z Kapustą Kiszoną I Grzybami
  • Sushi-mochi
  • Klasyczna shawarma
  • Sprzedawca ryb z Wołgi z karpiem i sandaczem
  • Fajitas z wołowiną
  • Pizza z szynką i grzybami

Dlaczego nie ugotować czegoś niezwykłego z całą rodziną? Na przykład meksykańskie fajitas, japońskie bułki, gruzińskie chaczapuri. Zwykle nie robimy tego w dni powszednie, ale w święta sylwestrowe jest na to czas. Wymyśl własne wariacje, dostosowując klasyczne przepisy do gustów swojej rodziny i przyjaciół. Daj każdemu członkowi rodziny możliwość wyrażenia siebie i przyczynienia się do stworzenia czegoś wspólnego.

Potrawę przygotuj według tradycyjnego, rodzinnego przepisu. Wybierz coś, co na pewno każdemu przypadnie do gustu, na przykład solankę, kluski lub duży placek rybny. Mało prawdopodobne, że ktokolwiek odmówi udziału w tworzeniu czegoś naprawdę pysznego. Pozwól dzieciom lepić pierogi o różnych kształtach i samodzielnie zagniatać ciasto. Pokaż, jak buraki, czerwona kapusta i szpinak można wykorzystać do wzbogacenia żywności o różne kolory. Niech mężczyźni zajmą się mięsem, każdy znajdzie coś do roboty.

Jeśli Twój dom uwielbia uliczne jedzenie, zróbcie to razem. Przygotuj shawarmę, paszteciki, pizzę czy tacos, wymyśl różne opcje nadzienia – w ten sposób każdy uczestnik wybierze to, co lubi.

W naszym wyborze znajdziesz 11 ciekawych przepisów, które możesz przygotować z rodziną lub przyjaciółmi. Na każdy gust.

Zespół Solanki Moskwa

Moskiewska Solanka to doskonała okazja nie tylko do zgromadzenia różnych mięsnych przysmaków na jednej patelni, ale także do integracji całej rodziny. A Twoje ulubione klasyczne danie wypełni Twój dom wyjątkową atmosferą ciepła i komfortu. Koniecznie spróbuj!

Zespół Solanki Moskwa
Zespół Solanki Moskwa

Aby przygotować hodgepodge na 8 porcji potrzebujesz:

  • mostek gotowany wędzony – 200 g
  • ogórki kiszone – 200 g
  • kiełbaski myśliwskie – 4 szt.
  • ogórek kiszony – 120 ml
  • kiełbaski – 2 szt.
  • pasta pomidorowa – 100 g
  • cebula – 1 szt.
  • oliwki – 50 g
  • oliwki – 50 g
  • masło – 40 g
  • kapary – 30 g
  • oliwa z oliwek – 2 łyżki. l.
  • czosnek – 2 ząbki
  • cukier – 1 łyżeczka.
  • liść laurowy – 2 szt.
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Aby przesłać:

  • śmietana – 200 g
  • cytryna – 1 szt.
  • pietruszka – 23 gałęzie
  1. Mostek pokroić w paski. Pokrój kiełbaski myśliwskie i kiełbaski w koła. Ogórki pokroić w cienkie paski. Cebulę pokroić w małe kostki. Posiekaj czosnek.
  2. Ogórki włóż do małego rondla, dodaj masło, zalej 200 ml wody i zagotuj na dużym ogniu. Zmniejsz ogień do małego i gotuj przez 10 minut. Przygotowane ogórki zdejmij z ognia.
  3. Umieść mostek na dużej patelni i smaż na małym ogniu, często mieszając, 710 minut Z mostka należy wytopić jak najwięcej tłuszczu. Dodaj kiełbaski myśliwskie i kiełbaski i kontynuuj smażenie przez kolejne 5 minut.
  4. Przygotowane mięso przełożyć do dużego rondla. Na tę samą patelnię dodaj oliwę z oliwek. Dodaj cebulę i smaż, aż będzie przezroczysta, 57 minut Często mieszaj cebulę szpatułką. Dodajemy przecier czosnkowo-pomidorowy, doprawiamy cukrem i pieprzem i smażymy kolejne 5 minut często mieszając.
  5. Na patelnię z kiełbasą i mostkiem włóż warzywa i koncentrat pomidorowy. Do rondla wlać 2,5 litra gorącej wody i doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu. Zmniejsz ogień do niskiego.
  6. Dodać przygotowane ogórki, oliwki, oliwki i kapary. Ułożyć liść laurowy i zalać solanką. Ponownie zagotuj, zmniejsz ogień do małego i gotuj mieszankę przez 10 minut.
  7. Spróbuj mieszanki, aby uzyskać równowagę soli i dodaj sól, jeśli to konieczne. Jeśli chcesz, wlej 1 łyżkę na patelnię. l. sok z cytryny. Pozostaw pod przykryciem na 1015 minut Usuń liść laurowy.
  8. Podczas gdy zupa się gotuje, usuń łodygi i drobno posiekaj liście pietruszki. Cytrynę pokroić w cienkie plasterki. Mieszankę rozlewamy do talerzy, do każdego wkładamy po 1 łyżce. l. śmietanę i plasterek cytryny, doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem i posypać natką pietruszki.

Pomocna wskazówka: Solanka może zawierać szeroką gamę produktów mięsnych. Do mieszanki można pokroić gotowaną wędzoną kiełbasę, na przykład cervelat lub salami, dodać kiełbaski z indyka lub dobrą gotowaną kiełbasę, drobno posiekaną gotowaną wołowinę lub nawet grillowanego kurczaka. Wraz z ogórkami kiszonymi na patelnię można dodać kilka cienko pokrojonych marynowanych grzybów mlecznych.

Przy okazji: zupę solimy bardzo ostrożnie – ze względu na oliwki, kapary, pikle i zalewę ogórkową bulion może być już dość słony, być może nie trzeba w ogóle solić patelni.

Czebureks prawie według GOST

Właściwe czebureki są smaczne, przewiewne, zrobione z cienkiego ciasta, z chrupiącymi brzegami i dużą ilością nadzienia w środku. Tak, danie jest dość pracochłonne, dlatego polecamy przygotować je w ramach kontraktu rodzinnego. Uwierz mi, dla każdego jest zadanie.

Czebureks prawie według GOST
Czebureks prawie według GOST

Aby przygotować czeburek na 10 porcji, potrzebujesz:

Do testu:

  • mąka – 450 g
  • mleko – 247 g
  • sól – 5 g

W przypadku mięsa mielonego:

  • pulpa jagnięca – 500 g
  • cebula – 75 g
  • czosnek – 2 ząbki
  • sól – 7,5 g
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Do smażenia:

  • rafinowany olej roślinny – 500 ml
  1. Posiekaj jagnięcinę lub przepuść ją przez maszynę do mięsa. Drobno posiekaj cebulę i posiekaj czosnek.
  2. Posolić cebulę, używając rąk. Mięso połączyć z cebulą, czosnkiem i czarnym pieprzem, wymieszać. Odłożyć na bok na czas przygotowania ciasta.
  3. Powyższe produkty zagnieść na mocne ciasto, przykryć odwróconą miską i odstawić na 30 minut.
  4. Ciasto podzielić na porcje o masie około 60 g, uformować kulki, przykryć folią i odstawić na 10 minut.
  5. Rozwałkuj kulki na cienkie koła o średnicy 12–15 cm. Na jedną połowę koła ułóż 50 g mięsa mielonego.
  6. Brzegi koła zwilżyć wodą, drugą połówką przykryć mięso mielone i lekko docisnąć wokół nadzienia, spuszczając powietrze.
  7. Palcami dobrze dociśnij ciasto do krawędzi. Przytnij brzeg ciasta wałkiem lub dociśnij widelcem.
  8. Do rondla wlać olej i postawić na umiarkowanym ogniu. Smażyć placki na rozgrzanym oleju z obu stron, po dwa na raz.
  9. Gotowe paszteciki układamy na blaszce wyłożonej papierowymi ręcznikami.

Pomocna wskazówka: Olej do smażenia jest wystarczająco gorący, gdy z włożonego w niego suchego drewnianego szpikulca unosi się duża liczba małych pęcherzyków powietrza. Nie sprawdzaj temperatury oleju kroplą wody – może to spowodować poważne oparzenia.

Uwaga dla właściciela: Obecnie w restauracjach dużą popularnością cieszą się małe, przekąskowe odmiany czebureków na jeden kęs. Spróbuj przygotować je na swoją imprezę, zmniejszając 3-4 razy wielkość ciasta i porcji mięsa mielonego.

Tajskie sajgonki

Koniecznie spróbuj zrobić tajskie sajgonki! Obok tych wspaniałych chrupiących naleśników z różnymi nadzieniami nie sposób przejść obojętnie – potwierdzi to każdy turysta powracający z Tajlandii. Nawiasem mówiąc, możesz przygotować kilka sosów na raz.

T
T

Tajskie sajgonki

Do przygotowania sajgonek na 8 porcji potrzebne będą:

  • gotowe ciasto na sajgonki – 1 opakowanie (40 arkuszy)
  • mięso mielone z kurczaka – 200 g
  • mięso kraba lub obrane surowe krewetki – 100 g
  • funchoza – 100 g
  • marchewka (mała) – 1 szt.
  • Kapusta pekińska – 2 liście
  • jajko – 1 szt.
  • mąka – 2 łyżki. l.
  • cienkie suszone drzewiaste grzyby chińskie – 6 szt.
  • czosnek – 3 ząbki
  • jasny sos sojowy – 1 łyżka. l.
  • olej roślinny do głębokiego smażenia

Do sosu:

  • cukier – 1/2 szklanki
  • duża, niezbyt ostra papryczka chili – 1 szt.
  • ocet ryżowy – 3-4 łyżki. l.
  • pasta chili – 1 łyżeczka.
  • skrobia kukurydziana – 1 łyżeczka.
  1. Aby przygotować sos, przekrój chili na pół i usuń nasiona. Miąższ posiekaj bardzo drobno. Wymieszaj skrobię z 2 łyżkami. l. zimna woda.
  2. Umieść chili w małym rondlu, dodaj ocet i 1/4 szklanki zimnej wody, cukier i pastę chili. Doprowadź prawie do wrzenia i dodaj wodę skrobiową. Gotuj na średnim ogniu, mieszając, 20 sekund. Zdjąć z ognia i ostudzić.
  3. Namoczyć suszone grzyby w ciepłej wodzie na 20 minut. Z napęczniałych grzybów usuń twarde łodygi, a kapelusze pokrój w cienkie paski.
  4. Wermiszel namoczyć w ciepłej wodzie przez 15 minut, następnie pokroić nożyczkami na kawałki o długości około 4 cm.
  5. Kapustę pokroić w bardzo cienkie plasterki, marchewkę zetrzeć na grubej tarce, a czosnek posiekać.
  6. Lekko ubij jajko. Mięso kraba lub posiekane krewetki wymieszaj z mielonym kurczakiem, dodaj kapustę, marchewkę, grzyby, jajko i sos sojowy, dobrze wymieszaj. Dodać wermiszel i ponownie wymieszać.
  7. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę stołową. l. oliwę, dodać czosnek, smażyć na średnim ogniu przez 20 sekund. Dodaj mielone mięso, dokładnie wymieszaj i gotuj, aż mielone mięso będzie suche, około 3 minut. Zdjąć z ognia i ostudzić przez 30 minut.
  8. W małym rondlu wymieszaj mąkę z 1/4 szklanki zimnej wody. Postaw na małym ogniu i cały czas mieszając gotuj, aż masa będzie przezroczysta. Zdjąć z ognia i lekko ostudzić.
  9. Wyjmij ciasto na sajgonki z opakowania i przykryj mokrym ręcznikiem. Połóż 1 arkusz przed sobą i umieść 2 łyżki na krawędzi najbliżej siebie. l. mięso mielone w formie podłużnej kiełbasy, przykryć bokami i zwinąć w ciasny rulon. Przed ostatnim wałkiem posmaruj brzeg płynnym ciastem pszennym, aby dobrze uszczelnić bułkę.
  10. W woku rozgrzej olej do smażenia do temperatury 160°C. Smażymy bułki partiami (najlepiej w trakcie wałkowania) na złoty kolor. Gotowe bułeczki układamy na zmiętych ręcznikach papierowych, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Podawać na gorąco z sosem.

Uwaga dla właściciela: Gotowe bułki kładź nie na desce, ale na wilgotnym ręczniku – w przeciwnym razie istnieje duże prawdopodobieństwo, że ciasto przyklei się do deski. Nie ma potrzeby zakrywania wierzchu bułek.

Przy okazji: Tańszą wersję sajgonek można przygotować z paluszków krabowych.

Wielokolorowe pierogi z mięsem

Wielokolorowe pierogi z mięsem są smaczne, piękne i ekscytujące, zwłaszcza jeśli gotujesz je z dziećmi. Używaj naturalnych barwników spożywczych – kurkumy, buraków, soku ze szpinaku i pozwól, aby prawdziwa kuchenna magia (czyli chemia organiczna) pomogła stworzyć wyjątkowy komfort w rodzinie i w kuchni.

Wielokolorowe pierogi z mięsem
Wielokolorowe pierogi z mięsem

Do przygotowania pierogów na 5 porcji potrzebne będą:

  • mięso mielone – 600 g
  • cebula – 1 szt.
  • papryka mielona – 1 łyżka. l.
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Do testu:

  • mąka – 600 g
  • buraki – 1 szt.
  • szpinak – 150 g
  • jajko – 1 szt.
  • kurkuma – 1 łyżka. l.
  1. Buraki zetrzeć na drobnej tarce, wycisnąć 60 ml soku i przelać do miski. Szpinak zalać wrzątkiem, włożyć do szklanki blendera zanurzeniowego, zmielić aż…
Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja