Dania budżetowe na stół noworoczny

Dania budżetowe na stół noworoczny

Dania budżetowe na stół noworoczny

Roman Ryżow 17 grudnia 2023 r5.00(3)Dodaj do ulubionychUdział

Dla wielu z nas Nowy Rok jest najbardziej ukochanym i długo oczekiwanym świętem. Zgodnie z tradycją stół w tym dniu powinien po prostu zapełnić się smakołykami, a to z reguły wymaga znacznych wydatków. Przed nami jeszcze cały tydzień wakacji wypełniony rodzinnymi biesiadami, grillami na łonie natury i przyjacielskimi spotkaniami. I nikt nie odwołał prezentów dla rodziny i przyjaciół. Krótko mówiąc, przyszłe koszty będą znaczne. Co zrobić, jeśli budżet jest ograniczony? Jak nakryć pyszny, jasny i urozmaicony stół, zachwycając w ten sposób rodzinę i gości? Rozwiążmy to.

Dania budżetowe na stół noworoczny

O czym porozmawiamy w artykule:

  • Zasady budżetowego stołu noworocznego
    • Decydowanie o formacie wakacji

    • Wybieramy produkty z długim terminem przydatności do spożycia

    • Unikaj przetworzonej żywności

    • Preferujemy produkty budżetowe

    • Tworzenie świątecznego nastroju

  • Niedrogie dania na stół noworoczny
    • Przekąski

    • Sałatki

    • Niesłodzone wypieki

    • Danie główne

    • Desery

Zasady budżetowego stołu noworocznego

Decydowanie o formacie wakacji

Być może pierwszą rzeczą do zrobienia jest określenie formatu wakacji i liczby gości. Jeśli podejdziesz do problemu racjonalnie, możesz uzyskać doskonały stół noworoczny nawet przy najbardziej skromnym budżecie. Wystarczy wziąć notatnik i długopis, sporządzić menu i szczegółową listę niezbędnych produktów. Dzięki temu możesz kupić tylko to, czego naprawdę potrzebujesz, nie wpadając w przedświąteczną gorączkę i nie zamiatając ze sklepu wszystkiego, co napotkasz. Ponadto kupując produkty stopniowo i z wyprzedzeniem, możesz znacznie zaoszczędzić dzięki promocjom i ofertom specjalnym, a jeśli zgromadziłeś punkty bonusowe na kartach rabatowych, teraz jest czas na ich wydanie.

Wybieramy produkty z długim terminem przydatności do spożycia

Drugą ważną zasadą jest preferowanie produktów o długim terminie przydatności do spożycia. Kup pakowany próżniowo krążek sera lub kiełbasy.

Kiełbasę w próżni lepiej kupić wcześniej, gdy jest sprzedawana w ofertach specjalnych
Kiełbasę w próżni lepiej kupić wcześniej, gdy jest sprzedawana w ofertach specjalnych

Można je długo przechowywać w lodówce lub na balkonie. Ułatwi Ci to zadanie, zaopatrując się z wyprzedzeniem i wybierając najtańszą opcję.

Unikaj przetworzonej żywności

Kolejną zasadą, która pozwala dużo zaoszczędzić, jest brak półproduktów! Na przykład kupując całego kurczaka, a nie pokrojonego, możesz przygotować kilka dań na raz. Filet z piersi będzie pasował do dań na ciepło (cordon bleu, kurczak po kijowsku, brezol itp.). Oddzielone od nóg mięso będzie doskonałym nadzieniem do naleśników czy świątecznych bułeczek z kurczakiem, a z grzbietu i skrzydełek powstanie wspaniały rosół, z którego można przygotować galaretkę. Jeśli spodziewana jest duża liczba gości, tuszkę kurczaka można nadziewać ryżem z garścią rodzynek lub suszonych moreli i upiec w całości. Okaże się pięknie, świątecznie i bardzo satysfakcjonująco. Ta sama zasada dotyczy ryb – filety wysyłamy do posolenia, a następnego ranka gotujemy zupę rybną z głowy i kręgosłupa.

Preferujemy produkty budżetowe

Oszczędzaj pieniądze, zastępując drogie produkty tańszymi. Na przykład zamiast czerwonej ryby można podać śledź lub makrelę w ciekawej marynacie.

Paluszki krabowe
Paluszki krabowe

budżetowa alternatywa dla krewetek

Zamiast świeżych pomidorów i ogórków na świątecznym stole świetnie będą wyglądać kiszone, a krewetki w sałatce z powodzeniem można zastąpić paluszkami krabowymi.

Tworzenie świątecznego nastroju

Kolejną ważną zasadą jest świąteczna dekoracja stołu noworocznego. Nie bez powodu mówi się, że najpierw jemy oczami! Menu może być niedrogie, ale resztę powiedzą szczegóły – jasne serwetki i słomki koktajlowe, symbole roku na talerzach, świece i wiele, wiele więcej.

Niedrogie dania na stół noworoczny

Zwracamy uwagę na wybór niedrogich dań, które docenią wszyscy zgromadzeni przy świątecznym stole.

Przekąski

Każda uczta, zwłaszcza noworoczna, zaczyna się od przystawek. Naprawdę potrzeba ich dużo, bo goście, którzy przychodzą, są głodni i gotowi zjeść słonia. Na ratunek przyjdą tu wszelkiego rodzaju kanapki – z twarogiem i warzywami, szprotkami i ziołami, domowy pasztet itp. Stosuj domowe przetwory, np. kawior warzywny, warzywa solone lub marynowane. Niezmiennie popularne są tartaletki z julienne lub faszerowanymi pieczarkami.

Naleśniki nadziewane podawane w formie torebki wyglądają bardzo pięknie i niecodziennie. A jeśli z poprzedniego przepisu zostały Ci smażone udka pieczarek, możesz je również wykorzystać.

Solenie ryb wcale nie jest trudne, najważniejsze jest, aby zrobić to z wyprzedzeniem, co najmniej 2 dni wcześniej. Makrela przygotowana według naszego przepisu okazuje się dużo smaczniejsza od sklepowej, a do tego jest prawie o połowę tańsza.

Nie mniej smaczne i efektowne są kanapki z prostych produktów.
Nie mniej smaczne i efektowne są kanapki z prostych produktów.

Kanapki nie muszą być wykonane z drogich składników, odpowiednia jest niedroga kiełbasa i prosty ser. O wiele ważniejsza jest piękna prezentacja i świąteczne dekoracje.

Z resztek tuszek kurczaka przygotować bulion i galaretkę. Jako nadzienie możesz użyć kawałków kurczaka, groszku, marchewki, a nawet jajek.

Oczywiście żaden świąteczny stół nie jest kompletny bez bułek z lawaszem. W naszym przepisie wykorzystaliśmy bardzo niedrogie produkty – paluszki krabowe, ogórek i jajka, ale danie wygląda bardzo elegancko i apetycznie.

Kto powiedział, że w sylwestra można podawać wyłącznie czerwony kawior? Zrób kanapki przekąskowe z kawiorem śledziowym, a będziesz zaskoczony, jakie to smaczne. Nawiasem mówiąc, przepis należy do słynnego smakosza A.P. Czechowa.

Sałatki

Sałatki zawsze były częścią świątecznej uczty. Absolutnie nie trzeba gotować ich dużo; wystarczą 2-3. Aby zaoszczędzić pieniądze, w pełni korzystaj z warzyw sezonowych, takich jak kapusta i marchewka. A nawet najzwyklejszy winegret zabłyśnie nowymi kolorami, jeśli przygotujemy go z pieczonych, a nie gotowanych buraków. Warto zwrócić uwagę także na dania azjatyckie. Wodorosty i shiitake są niedrogie i wyglądają bardzo świątecznie.

Przygotuj także lekką, ale jednocześnie sycącą sałatkę z wątróbki drobiowej i jabłek. Piękne, smaczne i niedrogie.

Nie wyobrażasz sobie stołu sylwestrowego bez Oliviera? Spróbuj i oceń nasz przepis na kurczaka.

Kolejną ulubioną sałatką świąteczną, znaną nam od dzieciństwa, jest Mimoza. Spróbuj ugotować go ze szprotkami i podawać porcjami, w szerokich szklankach z grubym dnem. Nowy smak, nowy design, Nowy Rok!

Sałatki wykonane z niedrogich produktów można urozmaicić nietypowymi dressingami i nowymi składnikami
Sałatki wykonane z niedrogich produktów można urozmaicić nietypowymi dressingami i nowymi składnikami

Z najzwyklejszej białej kapusty zrobimy znakomitą sałatkę wakacyjną, wystarczy dodać do niej ser topiony.

Kolejnym przepisem godnym uwagi jest sałatka ze smażonych grzybów, jajek na twardo i ogórków kiszonych. Nawiasem mówiąc, to danie można podawać również jako przystawkę – na przykład w tartalkach z chleba Borodino.

Jeśli nie masz dużo czasu, wystarczy wymieszać konserwy rybne, kukurydzę i fasolę, polać aromatycznym dressingiem, posypać ziołami i udekorować jak noworocznie. Świąteczna sałatka jest gotowa!

Niesłodzone wypieki

Czym jest świąteczny stół bez ciast i ciast? Przepisów na niedrogie wypieki, które można podawać zarówno jako przekąskę, jak i danie główne, jest wiele.

Na przykład ciasto francuskie z mięsem mielonym. Zawsze smaczne i odpowiednie, nawet na stole noworocznym. Nawiasem mówiąc, możesz ugotować go ze swoimi dziećmi, instruując je, aby ozdobiły blat figurkami, gwiazdami i płatkami śniegu.

Dobrym sposobem na zaoszczędzenie pieniędzy jest pieczenie w domu. Można go przygotować na kilka dni przed Nowym Rokiem i przechowywać w zamrażarce.
Dobrym sposobem na zaoszczędzenie pieniędzy jest pieczenie w domu. Można go przygotować na kilka dni przed Nowym Rokiem i przechowywać w zamrażarce.

Gołąbki przygotowane według naszego przepisu ozdobią Twój sylwestrowy stół, a następnego dnia staną się wyśmienitym śniadaniem.

Otwarte ciasta podawane w porcjach to opcja korzystna dla obu stron. Mini quiche przygotowane według naszego przepisu smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Danie główne

Nie oszukujmy się – w sylwestra nie zawsze robi się gorąco. Dlatego idealną opcją byłoby danie, które łatwo odgrzać następnego dnia – pilaw, pieczony w garnkach. Niedrogie przysmaki można przygotować ze zwykłego kurczaka lub wieprzowiny.

Można stworzyć prawdziwie świąteczne danie piecząc wieprzowinę marynowaną dzień wcześniej w folii. Nawiasem mówiąc, mrożone jagody nadają się do sosu.

Pieczony kurczak to proste i niedrogie danie. Co więcej, jedna tusza wystarczy nawet dla dużej firmy.

Makrela to niedroga i dostępna ryba, której z jakiegoś powodu wielu z nas nie docenia. Spróbuj ugotować go na gorąco według naszego przepisu: jest bardzo smaczny!

Pilaw będzie kosztował znacznie mniej, jeśli kupisz kurczaka zamiast mięsa.
Pilaw będzie kosztował znacznie mniej, jeśli kupisz kurczaka zamiast mięsa.

Aby przygotować pyszny pilaw dla dużej firmy, kup zwykłe udka z kurczaka. Skorzystaj z naszego przepisu, a na pewno Ci się uda.

Desery

Na sylwestrowy deser zwykle ma się ochotę na coś szczególnie smacznego, jak w dzieciństwie – lody, orzechy ze skondensowanym mlekiem lub ciasto Anthill. A także galaretka jagodowa i karmelizowane owoce, prawda? Używaj mrożonych wiśni, sezonowych jabłek lub persimmon i łatwo dostępnych bananów. Okaże się niedrogie i bardzo smaczne.

Mrowisko to jeden z najbardziej ukochanych i zawsze aktualnych deserów. Jednocześnie jest łatwy w przygotowaniu i wcale nie drogi.

Zaskocz swoich gości eleganckim deserem Pavlova z mrożonymi jagodami. Wygląda imponująco i drogo, ale nie wymaga dużych wydatków.

Bardzo łatwo zrobić deser ze zwykłych lodów, banana i gofrów. Pysznie i świątecznie!

Większość tradycyjnych radzieckich słodyczy przygotowywana jest z prostych i niedrogich składników
Większość tradycyjnych radzieckich słodyczy przygotowywana jest z prostych i niedrogich składników

Kolejnym deserem znanym wielu z dzieciństwa jest biszkopt z gotowanym skondensowanym mlekiem. Podawaj w zupełnie nowej odsłonie – w formie bułki, opcjonalnie udekorowanej orzechami lub mrożonymi jagodami.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #noworoczny #stół świąteczny #obiad rodzinnyPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość

Nie ma jeszcze żadnych komentarzy

Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja