Do przepisu
Dal to groszek gołębi lub kajanus, od którego wzięła się nazwa indyjskiego dania Dhal Curry. Zupa ta jest bardzo popularna wśród zwolenników kuchni ajurwedyjskiej. Dhal curry jest często przygotowywane w Indiach i na Sri Lance.
Złożoność: łatwo Porcje: 1GotowanieKuchnia indyjskaKolacjaDrugie danieDanie główneWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ1 szklanka dal Mysore1 łyżeczka przyprawy curry1 ząbek czosnkusól do smakućwierć łyżeczki cukru1 łyżeczka chili w proszku (średnio ostre)1 sztuka zielonego chili1/2 czerwonej cebulipół laski cynamonu1/2 szklanki mleka kokosowego Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Dal włożyć do głębokiego rondla (rondla), zalać 2 szklankami wody i postawić na dużym ogniu.
Krok 2
Następnie dodaj wszystkie składniki oprócz mleka kokosowego i soli. Mieszaj stale.
Krok 3
Gdy mieszanina osiągnie konsystencję sosu, dodać mleko kokosowe. Gotuj przez 5 minut na średnim ogniu, dodając sól do smaku. W razie potrzeby można posypać danie smażoną cebulą.
PRZY OKAZJI
Przepis dzięki uprzejmości szefów kuchni Shangri-La’s Hambantota na Sri Lance.