Dal Curry

Do przepisu

Dal to groszek gołębi lub kajanus, od którego wzięła się nazwa indyjskiego dania Dhal Curry. Zupa ta jest bardzo popularna wśród zwolenników kuchni ajurwedyjskiej. Dhal curry jest często przygotowywane w Indiach i na Sri Lance.

Złożoność: łatwo Porcje: 1GotowanieKuchnia indyjskaKolacjaDrugie danieDanie główneWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ1 szklanka dal Mysore1 łyżeczka przyprawy curry1 ząbek czosnkusól do smakućwierć łyżeczki cukru1 łyżeczka chili w proszku (średnio ostre)1 sztuka zielonego chili1/2 czerwonej cebulipół laski cynamonu1/2 szklanki mleka kokosowego Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Dal włożyć do głębokiego rondla (rondla), zalać 2 szklankami wody i postawić na dużym ogniu.

Krok 2

Następnie dodaj wszystkie składniki oprócz mleka kokosowego i soli. Mieszaj stale.

Krok 3

Gdy mieszanina osiągnie konsystencję sosu, dodać mleko kokosowe. Gotuj przez 5 minut na średnim ogniu, dodając sól do smaku. W razie potrzeby można posypać danie smażoną cebulą.

PRZY OKAZJI

Przepis dzięki uprzejmości szefów kuchni Shangri-La’s Hambantota na Sri Lance.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja