Daktyle marynowane w mieszance przypraw i soku z cytryny
Swietłanka1077 30 kwietnia 2019 r(1)Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu
Przygotowywanie tej przystawki zacznij na tydzień przed podaniem, użyj najświeższych przypraw i wybierz niegorącą cytrynę, wtedy odniesiesz sukces.
Złożoność: łatwo Porcje: 4 Gotowanie: 20 minut Dodać. czas: 120 godzChłodzeniePustyPrzekąskaSKŁADNIKI NA 4 PORCJIdaktyle 300 gmielona papryczka chili 1 łyżeczka.mielona kolendra 2-3 łyżki.mielony anyż 1 łyżka.kminek 2 łyżki.świeży sok z cytryny 300-350 mloliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia 2 łyżki. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Daktyle włóż do wrzącej wody i gotuj na małym ogniu, aż zmiękną, około 20 minut. Usuń pestki, a daktyle osusz na papierowym ręczniku. Przełożyć do miski.
Krok 2
Smażyć przyprawy na suchej patelni, aż pojawi się aromat. Nie pal ich! Ubić w moździerzu.
Krok 3
Przyprawy wymieszać ze szczyptą soli i oliwą. Dodać do daktyli i wymieszać masę rękoma.
Krok 4
Daktyle umieść w słoiku. Napełnij sokiem. Daktyle powinny być nim całkowicie zakryte!
Krok 5
Odstawić do zaparzenia na tydzień w lodówce, codziennie potrząsając słojem. Podawać z serem lub jako dodatek do kurczaka lub indyka.