Czym jest ramen, czym różni się od doshiraka i czy można go ugotować w domu?

Czym jest ramen, czym różni się od doshiraka i czy można go ugotować w domu?

Czym jest ramen, czym różni się od doshiraka i czy można go ugotować w domu?

Ksenia Woroncowa 03 kwietnia 2024 r

Ramen to nie tylko makaron z bulionem, ale danie z wieloma wariantami przygotowania. Zastanówmy się, czym różni się od prostego doshiraka, który wszyscy od dawna postrzegają jako synonim dowolnego makaronu instant, co ma wspólnego z lagmanem, i zaproponuj kilka przepisów, które można łatwo powtórzyć w domu.

Ramen, danie japońskie

O czym porozmawiamy w artykule:

  • Co to jest ramen
  • Czy ramen i lagman są spokrewnione?
  • Odmiany ramenu
  • Czym różni się ramen od makaronu instant?
  • Ramen z wołowiną
  • Ramen z pikantną wieprzowiną

Co to jest ramen

Klasyczny ramen to tradycyjne danie kuchni japońskiej. Na wyspy przybył z Chin, gdzie zostały nazwane przez dwa hieroglify, czytane jako „lamian”. Dosłownie tłumaczono je jako „ciągnąć” i „makaron”. W Japonii zaadaptowano nie tylko nazwę (lamyan stał się ramenem), ale także technologię gotowania. Choć istota pozostaje ta sama: makaron rozciągliwy z mąki pszennej, bulionu i dodatków. Na przykład wieprzowina chashu w marynacie miodowej, kawałek pędu bambusa, grzyby shiitake, zielona cebula, jajko na miękko. Przepisów jest wiele, mogą się one znacznie różnić w zależności od prowincji, ale podstawowa technologia rozciągania i ubijania makaronu jest przestrzegana przez wszystkich mistrzów.

Po co rozciągać ciasto? W ten sposób kucharze nie tylko osiągają pożądaną grubość i długość makaronu, ale także uzyskują określoną strukturę i elastyczność ciasta. Ważne jest tutaj zachowanie proporcji wszystkich składników i technologii ekstrakcji. Jednak we współczesnych japońskich zakładach, zwłaszcza tych o dużym natężeniu ruchu, niektóre etapy wykonywane są na wałkownicach ciasta. Ale szef kuchni dokonuje ostatnich poprawek własnymi rękami.

Czy ramen i lagman są spokrewnione?

Z Chin makaron Lamian dotarł nie tylko do Japonii. Według słownika Williama Pokhlebkina zadomowił się w Korei, gdzie stał się ramenem, a także w Azji Środkowej, gdzie znacznie się zmienił i otrzymał nazwę lagman. Zgadzam się, lamyan i lagman brzmią bardzo podobnie. Chociaż makaron jest przygotowywany nieco inaczej, nawet niedoświadczony kucharz zauważy wspólne techniki.

Swoją drogą, ramen to jeszcze nie zupa, chociaż nasza tradycja kulinarna podpowiada, żeby tak nazywać to danie. Makaron, rosół, warzywa… Wszystko wydaje się do siebie pasować. Ale dla Japończyków ramen to przede wszystkim makaron, a potem wszystko inne.

Odmiany ramenu

Najpopularniejsze rodzaje ramenu różnią się rodzajem bulionu. Jest ich 4:

  • Shio – ramen z klarownym, lekkim bulionem, obficie doprawionym solą. Przygotowane z kurczaka, warzyw, ryb i owoców morza.
  • sieję – jedna z najstarszych odmian. Również klarowny bulion, ale o intensywnie brązowej barwie. Często gotuje się go na wolnym ogniu z kurczakiem i warzywami, a następnie dodaje do sosu sojowego. Tak objawia się charakterystyczny kolor i słony smak.
  • Miso – ramen z rosołem drobiowym, rzadziej z kościami wieprzowymi. Sekretnym składnikiem jest pasta miso, która nadaje jej słodką nutę smaku i rozpoznawalny aromat.
  • Tonkotsu – ramen z tłustym rosołem gotowany na kościach wieprzowych. Bogate, satysfakcjonujące i aromatyczne.

Czym różni się ramen od makaronu instant?

Makaron błyskawiczny nazywany jest także ramenem, jednak różni się od klasycznego przepisu tym samym, czym kiełbasa różni się od steku wołowego.

Wszystkie rodzaje doshiraki to makaron pszenny, który najpierw gotuje się, smaży w głębokim tłuszczu, a następnie suszy na brykiet. Do tego suszone warzywa i zestaw przypraw do rosołu. Wystarczy zalać wrzątkiem, odczekać 5 minut – i gorący obiad gotowy. Makaron błyskawiczny to półprodukt, danie, którego nie trzeba gotować. Chociaż istnieje wiele trików, które sprawią, że jego smak będzie znacznie lepszy.

Ramen zajmuje więcej czasu i jest bardziej skomplikowany w przygotowaniu, ale w gastronomii pełni inną rolę. To danie kompletne, a doshirak to szansa na zaoszczędzenie czasu, zjedzenie czegoś szybkiego i niedrogiego, a czasem po prostu oddanie się swojej miłości do śmieciowego jedzenia.

Makaron błyskawiczny został wynaleziony przez Japończyka Momofuku Ando w połowie XX wieku. Jego pierwszy produkt nazywał się Chikin Ramen. Nieco później firma Ando zaczęła produkować makaron w piankowym kubku (tak, ten sam, który wiele osób jadło kiedyś w pociągach). Obecnie koreański makaron instant cieszy się coraz większą popularnością na świecie.

Ramen z wołowiną

Jedna z najpopularniejszych opcji ramenu z klarownym bulionem i pożywnymi dodatkami. Makaron można ugotować ręcznie, można też trochę oszukać i po prostu ugotować zakupiony udon. Japończycy tego nie docenią, ale smak i tak jest niesamowity.

Ramen z wołowiną
Ramen z wołowiną

Do przygotowania 4 porcji potrzebne będą:

  • pulpa wołowa (polędwica, ud) – 500 g
  • jaja kurze – 2 szt.
  • makaron udon – 100 g
  • boczniaki – 100 g
  • enoki – 100 g
  • szpinak – 100 g
  • marchewki – 2 szt.
  • cebula – 1 szt.
  • mikroliście grochu – 30 g
  • czerwona papryczka chili – 1 szt.
  • liść laurowy – 2 szt.
  • pieprz czarny – 10 szt.
  • sos sojowy – 2 łyżki. l.
  • sok z cytryny – 1 łyżka. l.
  • czarny sezam – 1 łyżeczka.
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • sól
  • pasta pieprzowa i limonka do podania
  1. Wołowinę włóż do rondla, zalej 1,5 litra zimnej wody i zagotuj na dużym ogniu. Zmniejsz ogień do niskiego i usuń pianę. Dodać cebulę, jedną marchewkę, ziarno pieprzu i liść laurowy, dodać sól i gotować przez 45 minut.
  2. Drugą marchewkę pokroić w cienkie paski. Boczniaki pokroić na kawałki. Podziel enoki na małe grupy. Chili pokroić w pierścienie.
  3. Wyjmij mięso, pokrój w plasterki i trzymaj w cieple. Odcedź bulion, usuń warzywa i przyprawy.
  4. Udon ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzić na durszlaku i przepłukać wodą.
  5. Jajka ugotuj na twardo (8 minut), zalej zimną wodą na 5 minut, obierz i przekrój wzdłuż na pół.
  6. Zagotuj bulion, dodaj grzyby i marchewkę. Gotuj przez 10 minut, dodaj sos sojowy i sok z cytryny, zdejmij z ognia.
  7. Wlać bulion z grzybami i marchewką do talerzy. Dodaj wołowinę, udon, szpinak, mikrogreeny i krążki chili. Dodaj połowę jajka i udekoruj ziarnami sezamu. Podawać od razu z cząstkami limonki i pastą pieprzową: dodać do zupy do smaku.

Ramen z pikantną wieprzowiną

Wieprzowinę Chashu do ramenu przygotowuje się nieco inaczej, ale my proponujemy równie smaczną opcję. Rezultatem jest delikatne mięso ze złocistobrązową skórką, które dobrze komponuje się z innymi składnikami.

Ramen z pikantną wieprzowiną
Ramen z pikantną wieprzowiną

Do przygotowania 4 porcji potrzebne będą:

  • bulion (mięsny, drobiowy lub warzywny) – 2 l
  • łopatka wieprzowa – 1 kg
  • marchewki – 2 szt.
  • cebula – 1 szt.
  • seler – 1 łodyga
  • czosnek – 3 ząbki
  • korzeń imbiru – 67cm
  • czerwona ostra papryczka chili – 1 szt.
  • mirin – 2 łyżki. l.
  • sos sojowy – 3 łyżki. l.
  • pasta pieprzowa – 12 łyżki l.
  • oliwa z oliwek – 2 łyżki. l.
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Aby przygotować zupę:

  • jajka – 6 szt.
  • makaron pszenny – 240 g
  • por – 1 łodyga
  • szpinak – 100 g
  • zielona cebula – 23 pióra
  • biały sezam – 1 łyżeczka.
  • czarny sezam – 1 łyżeczka.
  • suszone płatki chili – 1 łyżeczka.
  1. Rozgrzej piekarnik do 160°C. Obierz cebulę, seler, imbir i 1 marchewkę, pokrój na 3 części4 części, rozgnieć ząbki czosnku.
  2. Mięso natrzyj solą i pieprzem. Rozgrzej dużą patelnię żaroodporną, dodaj 1 łyżkę. l. oliwę i obsmaż mięso ze wszystkich stron na złoty kolor, przełóż na talerz. Następnie dodać cebulę, marchewkę, czosnek i seler i smażyć przez 5 minut. Wlać mirin, bulion, sos sojowy, pastę pieprzową i papryczkę chili. Włóż wieprzowinę z powrotem na patelnię i zagotuj. Przykryj patelnię pokrywką i włóż do piekarnika na 4 godziny. Podczas smażenia obróć mięso 2 razy. W razie potrzeby dodać gorącą wodę, aby utrzymać objętość płynu.
  3. Zdejmij gotowe mięso z patelni i usuń tłuszcz. Za pomocą dwóch widelców pokrój na cienkie plasterki. Bulion z patelni przecedź przez sito, usuń warzywa. Bulion i mięso włóż z powrotem na patelnię i postaw na małym ogniu.
  4. Jajka włóż do małego rondla i zalej zimną wodą. Doprowadzić do wrzenia, następnie gotować na wolnym ogniu przez 6 minut. Jajka włóż do miski z zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania. Czysty.
  5. Makaron gotujemy we wrzącej wodzie przez 5 minut. Odcedzić na durszlaku i przelać zimną wodą.
  6. Por pokroić w cienkie plasterki i smażyć na oleju przez 5 minut. Dodać szpinak i smażyć jeszcze przez 1 minutę, doprawić solą i pieprzem. Pozostałe marchewki pokroić w cienkie „zapałki”.
  7. Rozłóż makaron pomiędzy głębokimi miskami. Gorącym bulionem zalać wieprzowinę, dodać por, szpinak i marchewkę. Jajka przekrój na pół i dodaj do talerzy. Posyp ramen zieloną cebulą, ziarnami sezamu i płatkami chili.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #Kuchnia japońska #jak gotować #ramenPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGIDodaj komentarz Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja