Czym jest masło czekoladowe, kto je wynalazł, jak i jak je zrobić w domu
Pamiętacie masło czekoladowe, które tak uwielbiali dorośli i dzieci w czasach sowieckich? Był dostępny w niemal każdym sklepie spożywczym. Teraz niestety coraz częściej ludzie kupują słoiczki z masłem czekoladowo-orzechowym. Przyznam, że jako dziecko tak bardzo lubiłam masło czekoladowe, że teraz często robię je swoim wnukom. I oni go kochają!
O czym porozmawiamy w artykule
- Pierwsza wzmianka o maśle czekoladowym
- Co kryje się w maśle czekoladowym i jak powstaje?
- Jak zrobić masło czekoladowe w domu
Pierwsza wzmianka o maśle czekoladowym
Historia nie lubi wiedzy powierzchownej. Jeśli nie rozumiesz o czym mówimy, możesz popełnić wiele błędów. Jak na przykład z masłem czekoladowym. O zastosowaniu masła czekoladowego po raz pierwszy wspominali… lekarze i farmaceuci. Używają go w lekach. I tak paryski lekarz, położnik i chirurg Vincent Marie Mondat w 1826 roku w zbiorze przepisów podaje zalecenie dotyczące przygotowania marmolady „przeciwdziałającej impotencji u dzieci”: „weź 1 1/2 uncji masła czekoladowego, 1 uncję najlepszego manna, guma arabska…”
Czy myślisz, że do przygotowania leku użyto tego samego masła czekoladowego, które smarowaliśmy chlebem? Oczywiście, że nie! To nic innego jak masło kakaowe, które do dziś znajduje zastosowanie w medycynie, kosmetologii i kuchni. Odrzucamy zatem wersję wzmianki o maśle czekoladowym z 1826 roku.
Kolejne znalezisko jest już bliżej celu, jest to rok 1912. Spróbujmy dotrzeć do prawdy od tej strony.
Olga Szamańska w książce „Na pomoc biednej gospodyni domowej!” podaje przepis na zrobienie masła czekoladowego. „Czekoladę zmieloną z cukrem i wanilią dodać do masła, dobrze wymieszać i odstawić w chłodne miejsce. Proporcje: 1 funt masła, 1/2 funta startej czekolady, 1/2 funta cukru pudru, 1/2 laski wanilii. Wydaje się, że jest tu „cieplej”. Oznacza to, że na początku XX wieku przygotowywano masło czekoladowe, a wersję z tartą czekoladą uznawano za odpowiednią na niedrogi stół. Być może przygotowano wówczas bardziej wyrafinowaną wersję masła czekoladowego z proszku kakaowego.
Kiedy w Rosji pojawiło się kakao i stała czekolada? Powiedzmy sobie jasno. Początkowo słowo „czekolada” oznaczało napój, a Katarzyna II i jej ulubiony książę Grigorij Potiomkin uwielbiali się nim delektować. Wraz z kawą uważano ją za arystokratyczną. Modę na czekoladę do Rosji sprowadził Francisco de Miranda, rewolucjonista, oficer i zagorzały zwolennik niepodległości hiszpańskich kolonii w Ameryce Łacińskiej. Zatem kakao było znane w Rosji już od końca XVIII wieku. A jego użycie mogło nie ograniczać się tylko do napoju. A szefowie kuchni mogli eksperymentować, dodając go do deserów i słodkich sosów.
Czekolada twarda pojawiła się w Imperium Rosyjskim dopiero w latach 70. XIX wieku. Szybko stał się popularnym produktem. Domowi cukiernicy robili z niego cukierki, batoniki i batoniki.
Co kryje się w maśle czekoladowym i jak powstaje?
Masło czekoladowe zawiera cukier (aż do 18%)
Już w książce „Chemia i marketing tłuszczów jadalnych” z 1949 r. znajdują się już dokładne instrukcje dotyczące składu i produkcji: „Masło czekoladowe przygotowuje się przez zmieszanie masła wychodzącego z separatora z kakao i cukrem w ilościach odpowiadających składowi gotowego produktu: zawartość tłuszczu co najmniej 65%, woda nie więcej 16%, kakao nie mniej niż 1,5%, cukier nie mniej…”
Co więcej, mieszanie z masłem to tylko jeden ze sposobów wytworzenia masła czekoladowego. Druga metoda polega na wymieszaniu ciężkiej śmietanki z kakao i cukrem granulowanym, pasteryzacji w temperaturze 85 °C a następnie ostudzić do zwartej konsystencji.
W obu metodach otrzymuje się produkt o bogatym, wyraźnym smaku czekolady. W maśle czekoladowym jest mniej tłuszczu – od 62 do 65%, proszek kakaowy 1,5–2,5%. Ale jest cukier, który może wynosić nawet 18%. Należy to wziąć pod uwagę przy zakupie ulubionego oleju.
W 1967 roku pojawił się GOST do produkcji masła czekoladowego, który określa całą technologię i wymagania dotyczące wskaźników organoleptycznych – smaku, zapachu, koloru, konsystencji.
Obecnie masło czekoladowe rzadko można spotkać na półkach sklepowych: zastąpiono je wygodnymi słoiczkami masła czekoladowo-orzechowego. Ale dla tych, którzy wolą, jak w dzieciństwie, posmarować kawałkiem świeżego bochenka czekoladową ucztą, samodzielne przygotowanie nie będzie trudne.
Jak zrobić masło czekoladowe w domu
Przygotowanie masła czekoladowego zajmuje 10 minut. Jedyne niezbędne warunki to świeże masło 82,5% tłuszczu, kakao w proszku (to, z którego przygotowuje się napój dla dzieci) i cukier puder. Wanilia opcjonalnie. Poczekaj chwilę, aż masło stwardnieje w lodówce i będziesz mógł posmarować nim chleb. A być może Twoje dziecko, które nie lubi masła (a jest ono bardzo przydatne dla rosnącego organizmu), również poprosi o suplementy. Ilość proszku kakaowego i cukru pudru można dostosować do smaku.
Masło czekoladowe
Do zrobienia masła czekoladowego potrzebujesz:
- masło 82,5% tłuszczu – 500 g (temperatura pokojowa)
- kakao w proszku – 100 g
- cukier puder – 50 g
1. Do miękkiego masła dodać kakao i dokładnie rozetrzeć łyżką.
2. Dodaj cukier puder i mieszaj, aż masa będzie gładka. Zostaw to o 5–10 minut i ponownie zamieszaj.
3. Masło czekoladowe przełóż do foremek, zamknij pokrywki i włóż do lodówki na 3 godziny–4 godziny.
Rano masło czekoladowe na kawałku świeżego białego chleba lub bułce z filiżanką herbaty lub kawy to wspaniałe śniadanie!
Uwaga dla gospodyni
Przygotowując masło czekoladowe, można dodać od 50 do 100 g czekolady. Dowolny – ciemny lub mleczny. Dzięki temu smak czekolady będzie bardziej intensywny, a samo masło twardsze.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #olejPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGIDodaj komentarz Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych