Czym jest herbata matcha, jakie są rodzaje herbaty matcha i jak ją przygotować w domu

Czym jest herbata matcha, jakie są rodzaje herbaty matcha i jak ją przygotować w domu

Czym jest herbata matcha, jakie są rodzaje herbaty matcha i jak ją przygotować w domu

Herbata Matcha to napój sporządzany na bazie sproszkowanej japońskiej herbaty. Najczęściej ma przyjemny jasnozielony kolor, chociaż teraz nauczyli się gotować na niebiesko i liliowo. Czasami dodaje się do niego mleko. Powiemy Ci, czym jest matcha, jak ją pić i jak ją gotować.

Herbata MatchaHerbata Matcha

Herbata Matcha w proszku zaczęła pojawiać się wszędzie już kilka lat temu: w latte, w lodach, w smoothie, w lukrach, w deserach. Wydawało się, że skoro w menu nie znalazło się choć jedno danie z zapałek, to przyszedł czas na zamknięcie kawiarni. Teraz namiętności opadły, a o tym ciekawym produkcie możemy rozmawiać i pić z chłodną głową.

O czym porozmawiamy w artykule:

  • Co to jest herbata matcha
  • Jakie są zalety herbaty matcha?
  • Skutki uboczne herbaty matcha
  • Czy herbata matcha jest dla Ciebie odpowiednia?
  • Jak wybrać wysokiej jakości herbatę matcha
  • Jak używać herbaty matcha do gotowania
  • Jak parzyć herbatę matcha
  • Przepis od znawcy tradycyjnej japońskiej ceremonii parzenia herbaty
  • Jak i jak długo przechowywać herbatę matcha

Co to jest herbata matcha: proszek i napój

Matcha oznacza „herbatę w proszku”. W przeciwieństwie do tradycyjnej zielonej herbaty, rośliny przed zbiorem są zacieniane szmatką. Liście są wybierane ręcznie, krótko gotowane na parze, aby zatrzymać fermentację, a następnie suszone i przechowywane w lodówce w celu pogłębienia smaku. Następnie suche liście są mielone na proszek.

Herbata Matcha
Herbata Matcha

Jakie są zalety herbaty matcha?

Ta zielona herbata szybko stała się popularna i zjednała sobie nawet zagorzałych miłośników kawy. Porcja tej herbaty zawiera 3 razy więcej kofeiny niż filiżanka zwykłej herbaty parzonej i mniej więcej tyle samo, co filiżanka parzonej kawy. Zatem matcha jest doskonałym stymulantem (jeśli jest stosowana mądrze). Dawka zalecana przez ekspertów to nie więcej niż 1/2 łyżeczki. proszek raz dziennie – będzie cennym dodatkiem do każdej diety.

Polifenole, kofeina i aminokwasy zawarte w herbacie matcha mają szeroki zakres korzyści zdrowotnych.

Prowadzone są szeroko zakrojone badania dotyczące wpływu zielonej herbaty na organizm człowieka. Jedno z nich, w którym wzięło udział ponad 1400 osób, wykazało, że osoby pijące herbatę były mniej narażone na raka żołądka.

Uważa się, że 1 filiżanka matchy zapewnia takie same korzyści, jak 10 filiżanek innej zielonej herbaty.

Muffinki z matchą i białą czekoladą, przepis tutaj
Muffinki z matchą i białą czekoladą, przepis tutaj

Skutki uboczne herbaty matcha

Ponieważ matcha zawiera dość dużo kofeiny (od 19 do 44 mg na 1 g), eksperci zalecają picie herbaty z umiarem. W przeciwnym razie mogą wystąpić działania niepożądane:

  • Bezsenność
  • Drżące kończyny
  • Lęk
  • Niestrawność
  • Mdłości
  • Ból głowy

Czy herbata matcha jest dla Ciebie odpowiednia?

Matcha ma wszystkie zalety zielonej herbaty, ale w większym stężeniu, ponieważ tak naprawdę bierzesz całe liście. Napój daje długotrwały efekt, a Ty czujesz się energiczny i zainspirowany przez cały dzień.

Zachowaj ostrożność podczas spożywania matchy, jeśli bierzesz leki pobudzające (takie jak te stosowane w leczeniu nadpobudliwości psychoruchowej z deficytem uwagi). Ponieważ matcha zawiera kofeinę i stymulanty przyspieszające pracę układu nerwowego, połączenie obu może prowadzić do problemów z sercem. Dodatkowo, przyjmowanie matchy z lekami obniżającymi cholesterol może osłabiać działanie tych leków.

W każdym razie lepiej skonsultować się z lekarzem, jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości.

Podaruj żywą czekoladę z herbaty matcha, przepis znajdziesz tutaj
Podaruj żywą czekoladę z herbaty matcha, przepis znajdziesz tutaj

Jak wybrać wysokiej jakości herbatę matcha

Nie wszystkie herbaty matcha w postaci proszku są sobie równe. Istnieje wiele marek i różnią się one znacznie jakością. Zawsze zalecamy znalezienie produktu bez dodatków.

Poza tym najbardziej znacząca różnica leży pomiędzy herbatą matcha o jakości ceremonialnej i kulinarnej.

  • Ceremonialna będzie droższa – przygotowywana jest z najmłodszych (górnych) liści, dzięki czemu ma bardziej harmonijny, łagodny smak. Taki przysmak można jedynie zaparzyć i delektować się. Wybierz ją, jeśli planujesz przygotować herbatę matcha jako napój zgodnie z zasadami japońskiej ceremonii parzenia herbaty, zasypując proszek wyłącznie wodą.
  • Gotowanie herbaty matcha jest tańsze, ponieważ wykorzystuje się wszystkie liście, a nie tylko te górne. Ma bardziej gorzki smak. Dobrze komponuje się z mlekiem i syropami oraz stanowi bazę wielu deserów. Kolor herbaty kulinarnej matcha nie jest tak jasny. Czasem zdarzają się bagniste i żółtawe odcienie, a bardzo budżetowe marki potrafią nieprzyjemnie zawieść zapachem alg i raczej grubym mieleniem.

Szlifowanie też jest ważne. Tradycyjną metodą mielenia są młyny kamienne. Ale jest drogi i używany tylko do najwyższej jakości herbat. Najczęściej stosują nowocześniejsze młynki z funkcją chłodzenia, aby herbata nie przegrzała się podczas tarcia. Czasami wpływa to na pogorszenie smaku.

WAŻNY! Spójrz na sezon żniw. Najlepsze liście zbiera się wiosną. Mają najbogatszy smak i wysoką zawartość witamin. Matcha do gotowania jest zwykle wytwarzana z jesiennych liści. Mają mniej składników odżywczych, ale więcej przeciwutleniaczy i jaśniejszą goryczkę. Jest to jeszcze lepsze w przypadku potraw, ponieważ wzbogaci ich smak. Ale takiej jesiennej herbaty nie należy parzyć, bo ma ona bardziej ziarnistą konsystencję, co nie będzie korzystne dla napoju.

Sernik z białą czekoladą i herbatą matcha, przepis znajdziesz tutaj
Sernik z białą czekoladą i herbatą matcha, przepis znajdziesz tutaj

Jak używać herbaty matcha do gotowania

Matchę dodaje się dosłownie do wszystkiego: od babeczek i tiramisu po serniki, budynie, zupy deserowe, a nawet guacamole! Proszek można dodawać do wypieków: dowolnych bułek, ciasteczek i ciast. Wystarczy zastąpić niewielką ilość mąki proszkiem matcha. Na śniadanie polecamy zrobić zielone naleśniki lub gofry.

Jednakże, biorąc pod uwagę możliwe działania niepożądane, nie daj się wciągnąć w szał matcha. Nawet superfoods mają problemy. Dlatego ciesz się zielonym proszkiem z umiarem.

Jak parzyć herbatę matcha

Sugerujemy skupić się na najprostszej metodzie – ubić proszek w gorącej wodzie specjalną bambusową trzepaczką Chasen. Rozbija grudki i tworzy pienistą warstwę. Na pewno nie da się go ubić widelcem ani łyżką. Jeśli jesteś początkujący, możesz dodać kilka kropli syropu klonowego lub miodu do swojej herbaty matcha.

  1. Przesiej proszek do małej miski lub kubka, aby upewnić się, że nie ma grudek. W przeciwnym razie trudno będzie równomiernie rozpuścić herbatę.
  2. Dodajemy niewielką ilość gorącej wody i energicznie mieszamy, aby proszek równomiernie rozprowadził się w wodzie i utworzyła piankową warstwę.
  3. Dodaj więcej gorącej wody lub spienionego mleka (migdałowego, kokosowego lub owsianego). Ubijaj ponownie, aż piana się spieni, dosłodź do smaku i ciesz się smakiem.

Herbata zielona Matcha i specjalna trzepaczka do jej przygotowania
Herbata zielona Matcha i specjalna trzepaczka do jej przygotowania

Podstawowy przepis na parzenie herbaty matcha

Do przygotowania 1 porcji potrzebujesz:

  • herbata matcha – 1/4 łyżeczki.
  • woda pitna – 60 ml
  • dodatkowa woda lub mleko – 180 ml
  • syrop klonowy lub miód – do smaku
  1. Proszek przesiej do kubka lub małej miski, aby pozbyć się grudek.
  2. Zalać gorącą wodą podgrzaną do 80°C. Za pomocą trzepaczki energicznie mieszaj mieszaninę, aż proszek całkowicie się rozpuści, a na wierzchu pojawi się piankowa warstwa.
  3. Dodać 180 ml gorącej wody (80°C) lub spienionego mleka.
  4. Ponownie ubij herbatę matcha, aż zacznie się pienić. W razie potrzeby dosłodzić do smaku.

Przepis od znawcy tradycyjnej japońskiej ceremonii parzenia herbaty

Oto, co Christine Eriko Posner, Amerykanka japońskiego pochodzenia i autorka strony internetowej Nutrition-co.com, opowiedziała nam o trikach przygotowywania herbaty matcha.

„Kiedy dorastałem, herbata matcha nie była tak popularna jak dzisiaj. Po raz pierwszy spróbowałam tego, kiedy w wieku 8 lat pojechałam z rodziną do Japonii i odwiedziliśmy ogród herbaciany. Do herbaty matcha podawano ją z tradycyjnymi japońskimi cukierkami i nie mogłam w pełni docenić naturalnego smaku napoju. Później w japońskich restauracjach często zamawiałam matchę w formie lodów mochi lub sorbetu na zakończenie posiłku. Jako dorosły zacząłem brać lekcje tradycyjnej japońskiej ceremonii parzenia herbaty i dowiedziałem się, że samurajowie pili matchę przed bitwą, a mnisi buddyjscy zen rozkoszują się tym napojem od 900 lat. Podobnie jak samuraj i mnisi zen preferuję jasność umysłu i umiejętność relaksu bez utraty koncentracji. To właśnie daje mi herbata matcha.”

Wskazówki od Christine Eriko Posner:

  1. Zanim przygotujesz herbatę matcha, spójrz na nią. Proszek powinien być jasnozielony. Jeżeli jest matowe lub żółtawe, nie należy go pić. To jest herbata kulinarna.
  2. Podczas ceremonii parzenia herbaty ocena przyborów kuchennych jest częścią rytuału. Do codziennego użytku nie musisz inwestować w ceramiczne dzieło sztuki. Potrzebujesz miski, która ma wystarczająco dużo miejsca do ubijania i dobrze leży w dłoniach i ustach. Dobrym miejscem na początek będzie duży kubek do kawy z mlekiem lub cienka, głęboka miska do zupy. Jeśli często pijesz herbatę matcha, zafunduj sobie specjalną miskę, która będzie dla Ciebie skarbem.
  3. Większości osób wystarcza 2 g proszku na 70 sztuk80 ml wody. Jeśli nie przejmujesz się zbytnio dokładnością ważenia, użyj 1 łyżeczki. proszek i od 70 do 200400 ml wody.
  4. Gdy woda i zielony proszek znajdą się w tej samej misce, przesuwaj miskę tam i z powrotem, lekko dotykając dna miski. Ruch powinien pochodzić z nadgarstka. Gdy herbata zacznie się pienić, podnieś trzepaczkę prawie do powierzchni napoju, aby utworzyć na wierzchu warstwę piany, przypominającą espresso. Poruszaj trzepaczką, podziwiaj efekt swojej pracy i wypij od razu.
  5. Jeśli używasz izolowanego szkła lub termosu, aby utrzymać temperaturę herbaty matcha przez długi czas, użyj wody do zaparzania o niższej temperaturze (5060°C). W przeciwnym razie herbata będzie gorzka.
  6. Herbatę Matcha jako napój w Japonii podaje się zawsze z odrobiną słodyczy. Spróbuj z kawałkiem czekolady lub profiterolą wielkości kęsa. To zrównoważy smak i uspokoi żołądek.
  7. Napój w proszku najczęściej sprzedawany jest w metalowych pudełkach, a proszek kulinarny w torebkach strunowych. Ja lubię przesypywać herbatę do szklanych słoiczków i przechowywać w lodówce. Jeśli mam zamiar wypić ją za jakiś czas, staram się nie otwierać ponownie słoiczka i przechowywać herbatę w zamrażarce.

Tort operowy z ganache czekoladowym, kremem na bezie włoskiej i naparem z herbaty matcha, przepis znajdziesz tutaj
Tort operowy z ganache czekoladowym, kremem na bezie włoskiej i naparem z herbaty matcha, przepis znajdziesz tutaj

Jak i jak długo przechowywać herbatę matcha

W przeciwieństwie do niegdyś rzadkiej herbaty „Trzy Słonie”, którą pół wieku później ukochane wnuki odkryły na atrezolach dwupokojowego mieszkania babci, herbata matcha nie ma długiego terminu przydatności do spożycia. Otwarte opakowanie należy zużyć w ciągu 2 miesięcy, aby zachować jak najlepszy kolor i smak napoju. Kupuj herbatę matcha w małych ilościach i przechowuj ją w lodówce.

Do herbaty używaj wyłącznie przefiltrowanej wody bez chloru i fluoru. Mistrzowie herbaty uważają, że woda z dodatkiem minerałów zapewnia bogatszą filiżankę herbaty, dlatego należy unikać wody destylowanej.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #zdrowa żywność #zielona herbata #trendy #zdrowy styl życia #matcha #superfoodsPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGIDodaj komentarz Więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych…

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja