Czym ajerkoniak różni się od ajerkoniaku, jak się go przygotowuje i dlaczego się go pije?

Czym ajerkoniak różni się od ajerkoniaku, jak się go przygotowuje i dlaczego się go pije?

Czym ajerkoniak różni się od ajerkoniaku, jak się go przygotowuje i dlaczego się go pije?

Ksenia Woroncowa 18 grudnia 2023 r5,00 (3)WskaźnikDodaj do ulubionychUdziałnieokreślonyKomentarz

Nadszedł sezon na rozgrzewające i satysfakcjonujące napoje. Na Zachodzie ludzie zaczynają teraz pić ajerkoniak, tradycyjny zimowy koktajl. Jesteśmy bardziej znani z jego najbliższego odpowiednika – gogola-mogola. Zastanówmy się, co jest czym i jaka jest różnica.

Eggnog i ajerkoniak, różnica

Treść materiału:

  • Co to jest jajecznica
  • Z czego jest zrobiony ajerkoniak?
  • Co to jest jajecznica
  • Z czego składa się ajerkoniak?
  • Jak zrobić ajerkoniak i ajerkoniak – podstawowe przepisy
  • Niestandardowe przepisy na ajerkoniak i ajerkoniak

Co to jest jajecznica

Eggnog jest często tłumaczony jako ajerkoniak po prostu ze względu na bardzo podobny przepis. Ale nadal są to różne napoje. Przede wszystkim ajerkoniak to cała tradycja bożonarodzeniowa. Po drugie, w tej wersji napoju jajecznego na pewno nie zabraknie mleka lub śmietanki. Po trzecie, ajerkoniak jest zazwyczaj alkoholowy, chociaż istnieje również wersja dla abstynentów. Sezon na ajerkoniak rozpoczyna się późną jesienią i trwa przez całą zimę. Miłość ludzi osiąga swój szczyt w katolickie Boże Narodzenie.

Etymologia nazwy tego koktajlu i wersje jego pochodzenia są wciąż przedmiotem dyskusji. A jeśli wszystko jest jasne ze słowem „jajko” (po angielsku jajko, czyli jajko), wówczas określenie pierwotnego znaczenia drugiej części „nogi” jest dość trudne. Niektórzy są skłonni wierzyć, że słowo to pochodzi od brytyjskiego „grogu”, gorącego napoju alkoholowego. Inni widzą w nim szkockie korzenie. Można dostrzec pewien konsensus w założeniach dotyczących wynalezienia ajerkoniaku: najprawdopodobniej jest to wynalazek amerykański, oparty na starszym europejskim koktajlu, który do Nowego Świata przywieźli koloniści. Za poprzednika ajerkoniaku uważa się posset, gorące mleko z przyprawami, zsiadłe z piwem lub winem. Ten brytyjski napój był kiedyś uważany za doskonały lek na kaszel, grypę i przeziębienie.

Teraz ajerkoniak jest popularny nie tylko w USA, ale także w Kanadzie, a także w niektórych krajach europejskich.

Eggnog jest popularny w krajach zachodnich podczas ferii zimowych.
Eggnog jest popularny w krajach zachodnich podczas ferii zimowych.

Z czego jest zrobiony ajerkoniak?

Najbardziej podstawowa wersja napoju to jajka roztrzepane z mlekiem i/lub śmietaną i cukrem. Jajka, jak rozumiesz, wchodzą do koktajlu na surowo. Aby uatrakcyjnić smak, do ajerkoniaku dodaje się alkohol (brandy, koniak, bourbon, whisky, sherry lub rum) oraz przyprawy – najczęściej wanilię i gałkę muszkatołową, czasem goździki. Domowe przepisy obejmują również lody, mleko skondensowane i bitą śmietanę. Eggnog podawany jest zarówno na zimno, jak i na gorąco.

To prawda, że ​​​​tradycja robienia koktajli w domu stopniowo zanika. Niektórych dezorientuje cena (domowe przepisy zawierają dużo jajek i śmietany), innym grozi zatrucie – w końcu surowe jaja nie są uważane za produkt bezpieczny, niezależnie od tego, jak bardzo producenci starają się ich przekonać, że jest inaczej. Na tym tle prężnie rozwija się sprzedaż gotowych mieszanek, które zawierają już jajka (zwykle w formie proszku) i wszystkie pozostałe składniki. Cena jest obniżona ze względu na żelatynę i inne dodatki w składzie. Tak, nie jest to produkt w 100% naturalny, ale nie trzeba zawracać sobie głowy mieszaniem, wystarczy, że do kupionego w sklepie ajerkoniaku dodamy ulubiony alkohol – i voila. Na rynku dostępne są także wersje bezmleczne i wegańskie napoju.

Co to jest jajecznica

Etymologia tego koktajlu jest nieco prostsza: samo słowo przeniosło się do naszego języka z polskiego, a tam z kolei z niemieckiego. Gogol-mogol powraca do wyrażenia kuddel-muddel, które dosłownie oznacza „papkę”.

Najbardziej prawdopodobnym autorem trunku jest niemiecki cukiernik Manfred Köckenbauer, słynny eksperymentator słodyczy. Ale informacje o nim można znaleźć wyłącznie w źródłach rosyjskojęzycznych. Również w świadectwach można znaleźć nazwisko śpiewaka mohylewskiej synagogi Gogla – rzekomo wymyślił miksturę na bazie jajek, aby przywrócić mu głos. Oryginalny przepis, według tej wersji, brzmiał: „Weź jajko serowe i wrzuć je do kubka, pokrusz chleb, dodaj sól i potrząśnij”.

Z bardziej współczesnych książek wzmiankę o potentacie gogolu można znaleźć w „Doktorze Aibolicie” Korneya Czukowskiego – tam napojem leczono różne choroby. Ogólnie rzecz biorąc, ustalono taką uzdrawiającą reputację ajerkoniaku: w niektórych przypadkach napój może naprawdę pomóc zmiękczyć więzadła i złagodzić chrypkę, ale być może wcale nie wyleczy gardła. Jednak biorąc pod uwagę różnorodność leków, ajerkoniak jest obecnie częściej postrzegany jako deser, coś pomiędzy napojem a posiłkiem. Dietetycy i lekarze zalecają, aby nie dać się ponieść surowym jajom, szczególnie w młodym wieku. Alternatywnie możesz poszukać pasteryzowanych produktów jajecznych.

Eggnog to bezalkoholowa i mniej pikantna wersja ajerkoniaku.
Eggnog to bezalkoholowa i mniej pikantna wersja ajerkoniaku.

Z czego składa się ajerkoniak?

W przeciwieństwie do ajerkoniaku przepis jest znacznie prostszy: jajka, cukier i szczypta soli. Podczas gotowania żółtka zwykle oddzielają się od białek. Tej ostatniej nie można w ogóle używać lub można ją ubić na piankę dla dekoracji. A żółtka miesza się z cukrem.

Jak zrobić ajerkoniak i ajerkoniak – podstawowe przepisy

Zacznijmy od bardziej pikantnego ajerkoniaku. Przepis znaleźliśmy w dość popularnym zachodnim źródle żywności Delish.com. Tam jest scharakteryzowany jako klasyczna, domowa wersja popularnego świątecznego napoju. Pamiętaj, że ajerkoniak zachęca do eksperymentowania, dlatego możesz pobawić się proporcjami składników i zestawem przypraw.

Składniki:

  • 2 szklanki mleka
  • 0,5 łyżeczki mielony cynamon (plus szczypta do dekoracji)
  • 0,5 łyżeczki mielona gałka muszkatołowa
  • 0,5 łyżeczki ekstrakt waniliowy
  • 6 dużych żółtek
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 szklanka gęstej śmietanki
  • 1 szklanka bourbona lub rumu
  • bita śmietana do podania

Metoda gotowania:

  1. W rondlu połącz mleko, cynamon, wanilię i gałkę muszkatołową. Doprowadzić do wrzenia.
  2. W osobnej misce ubić żółtka z cukrem, aż staną się białe.
  3. Gorącą mieszaninę mleka wlać cienkim strumieniem do żółtek, cały czas mieszając.
  4. Ponownie postaw mieszaninę na ogniu i podgrzewaj, aż zgęstnieje. Nie pozwól, żeby się zagotowało.
  5. Zdjąć z ognia, dodać alkohol i śmietankę. Fajne do podania.
  6. Przelać do wysokiej szklanki i udekorować bitą śmietaną i cynamonem.

Przygotowanie klasycznego ajerkoniaku zajmuje tylko kilka minut.

Składniki:

  • 2 duże żółtka
  • 3 łyżeczki Sahara

Metoda gotowania:

Żółtka oddzielamy od białek i ubijamy z cukrem, aż zwiększą swoją objętość i staną się kremowe. Podawać w szklance.

Niestandardowe przepisy na ajerkoniak i ajerkoniak

Zebraliśmy także bardziej niebanalne wersje tych drinków – dla tych, którzy lubią eksperymentować ze smakami.

  • Letni ajerkoniak, który można podawać zimą. Zwłaszcza jeśli chcesz zaskoczyć dzieci. Mieszankę jajeczną uzupełniają soki pomarańczowe i ananasowe.
  • Ajerkoniak nie dla dzieci – wersja dla dorosłych. Jest łatwiejszy w przygotowaniu niż klasyczny ajerkoniak, ale równie zabawny.
  • Ajerkoniak z Seattle, przepis z północno-zachodniego wybrzeża Stanów Zjednoczonych. Dość mocny, cierpki i pikantny.
  • Eggnog z kefirem. Z subtelnymi nutami kwaśnego mleka w smaku.
  • Eggnog z boczkiem. Prawie kompozycja perfum, choć nowicjuszowi w świecie gastronomii może się to wydawać dziwne.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #jak gotować #ajerkoniak #jajerkoniakPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość

Nie ma jeszcze żadnych komentarzy

Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja