Czy można ugotować zupę makrelową i jak?
Tatiana Sotnikowa 17 marca 2024 r
Makrelę można znaleźć niemal w każdym sklepie. Pomysł zrobienia z niej zupy rybnej mimowolnie wkrada się. Być może dla niektórych będzie to wydawać się wątpliwe. Ale pamiętamy, że to z kulinarnych eksperymentów wyrosły prawdziwe arcydzieła gastronomii.
O czym porozmawiamy w artykule:
- Co to jest ucha
- Jaki rodzaj ryby nadaje się do zupy rybnej?
- Klasyczny przepis na zupę rybną
- Przepis na zupę rybną z makreli
Co to jest ucha
Dziś chyba każdy zna odpowiedź na to pytanie: zupa rybna. Ale kilka wieków temu wszystko było inne. W słynnym „Domostroju” z połowy XVI w. wspomina się o „kurczaku”, a nawet o zupie rybnej „kaczki” i „łabędzia”. Oznacza to, że nie ma ryb, tylko ptaki. Już sama nazwa potrawy nawiązuje do staroruskiej „yushki” („potażka”). Łatwo się domyślić, że kiedyś zupę nazywano zupą rybną.
Pod koniec XVII wieku taką nazwą nadano specjalnie rosołowi rybnemu z dodatkami. Co więcej, taka zupa musiała być bardzo prosta i szybka w przygotowaniu, bez smażonych warzyw. Mogły być, ale gotowano je bezpośrednio w bulionie, a nie osobno. Aby zupa była bardziej sycąca, zagęszczano ją mąką lub płatkami zbożowymi.
Zupę tę przygotowywano w kotle, jeśli zupę rybną gotowano bezpośrednio przy łowisku, lub w glinianym garnku, jeśli zupę przygotowywano w domu. Swoją drogą zasada, żeby do takiej zupy nie dodawać smażonych warzyw, najprawdopodobniej przyszła do nas z „warunków polowych”. Nawiasem mówiąc, nie pogorszyło to i nie pogorszy smaku zupy rybnej, jeśli oczywiście bulion do niej został odpowiednio ugotowany.
Jaki rodzaj ryby nadaje się do zupy rybnej?
Zgodnie z przepisami zupę rybną gotuje się z kilku rodzajów ryb
Doszliśmy do najważniejszego: jak ugotować bazę zupy rybnej i jakiego rodzaju ryby do niej użyć. Zgodnie z zasadami rosół do tej zupy powinien być treściwy, lekko lepki, ale jednocześnie delikatny, a nawet słodki. Aby spełnić wszystkie te wymagania, zupę rybną należy gotować z dwóch lub nawet kilku rodzajów ryb (dużej i małej). Odpowiednie są szczupak, sandacz, karaś, dorsz, karp, halibut, ryba lodowa, okoń, a także sterlet i łosoś. A im świeższa ryba, tym smaczniejsza jest zupa rybna. Dlatego koneserzy wolą gotować go od razu po zdjęciu z haczyka lub wyjęciu z siatki.
Jakiej ryby nie poleca się do zupy rybnej? Leszcz, baran, śledź, szabla, babka, wreszcie makrela. Powodem jest charakterystyczny tłusty smak. Spoiler: nie martwcie się, wiemy jak zrobić pyszną zupę rybną nawet z makreli.
Nawiasem mówiąc, obowiązuje ścisła zasada: najpierw gotuje się bulion z małych ryb, filtruje, a dopiero potem przygotowuje się na nim zupę z dodatkiem większych, szlachetniejszych ryb. Zwyczajowo dodaje się warzywa i zboża w małych ilościach: przecież w przypadku zupy rybnej nie są one wcale istotne. Ale wszelkiego rodzaju zioła i przyprawy są mile widziane: koper, por, liść laurowy, estragon, czarnuszka i ziele angielskie.
Klasyczny przepis na zupę rybną
Klasyczny przepis na zupę rybną
Przyjrzyjmy się bliżej procesowi przygotowania zupy rybnej, aby zrozumieć istotę tej czynności. Swoją drogą, do klasycznej zupy rybnej często dodaje się kieliszek wódki na koniec, ale tę kwestię pozostawimy Waszemu uznaniu.
1 godzina
Do przygotowania 4 porcji potrzebne będą:
600 g małej ryby rzecznej
700 g filetu z sandacza (lub innej dużej ryby)
150 g cebuli
100 g marchewki
300 g ziemniaków
2 liście laurowe
4 sztuki czarnego pieprzu
2 sztuki groszku ziele angielskie
4 gałązki koperku
sól
mielony czarny pieprz
1. Umyj, oczyść i włóż małe ryby na patelnię. Zalać 3 litrami wody i doprowadzić do wrzenia. Usuń piankę. Gotuj przez 40 minut na małym ogniu.
2. Powstały bulion przecedzić przez 4 warstwy gazy lub cienkiej bawełnianej szmatki do czystej patelni.
3. Filet z sandacza pokroić w duże plasterki. Obierz cebulę i pokrój w grube półpierścienie. Marchewkę obierz, umyj i pokrój w plasterki. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w plasterki.
4. Przecedzony bulion postawić na ogniu i doprowadzić do wrzenia. Dodaj warzywa. Dodaj sól i gotuj przez 10 minut.
5. Dodać liść laurowy, czarny pieprz i ziele angielskie. Filet z sandacza włóż do bulionu z warzywami. Gotuj przez 10 minut. Skosztuj bulionu i jeśli to konieczne, dodaj sól i pieprz do smaku.
6. Na talerze wlać zupę rybną, do każdego dodać posiekany koperek i podawać.
Przy okazji
Jeśli ryba na rosół jest bardzo mała, nie trzeba jej patroszyć ani oczyszczać z łusek: wystarczy usunąć skrzela.
Uwaga dla gospodyni
Czy rosół jest mętny? Wlać do niej białko i po 3 minutach łyżką cedzakową zebrać powstałe po podgrzaniu białe „płatki”, wchłaniając jednocześnie cały nadmiar.
Przepis na zupę rybną z makreli
Przepis na zupę rybną z makreli
Problemem, który uniemożliwia makreli przedostanie się do ucha, jest jej charakterystyczny smak i aromat. Spróbujmy złagodzić zbyt jasne akcenty.
1 godzina
Do przygotowania 4 porcji potrzebne będą:
400 g małej ryby rzecznej
700 g makreli
1/2 cytryny
4 gałązki koperku
200 g cebuli
100 g marchewki
300 g ziemniaków
2 liście laurowe
2 sztuki groszku ziele angielskie
sól
mielony czarny pieprz
1. Oczyść małe ryby i włóż je na patelnię. Zalać 3 litrami wody i doprowadzić do wrzenia. Usuń piankę. Gotuj przez 30 minut na małym ogniu.
2. Powstały bulion przecedzić przez 4 warstwy gazy lub cienkiej bawełnianej szmatki do czystej patelni. Odrzuć małe ryby.
3. Umyj i oczyść makrelę. Posiekaj grubo. Do bulionu dodać pokrojoną w plasterki cytrynę, łodygi koperku i liść laurowy. Gotuj przez 15 minut na małym ogniu. Ponownie odcedź bulion. Filet z makreli oddzielić od ości i pozostawić do wykorzystania.
4. Obierz cebulę i grubo posiekaj. Marchewkę obierz, umyj i pokrój w plasterki. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w plasterki.
5. Zagotuj bulion. Dodaj warzywa. Dodaj sól i gotuj przez 10 minut. Dodać groszek ziele angielskie i posiekany koperek. Gotuj przez 5 minut.
6. Zamknij szczelnie patelnię z zupą rybną i odstaw na 10 minut. Następnie na talerze wlewamy zupę rybną, do każdego dodajemy kawałki filetu z makreli.
Przy okazji
Jeśli gotujesz zupę makrelową na świeżym powietrzu, pod koniec gotowania włóż do garnka tlącą się głownię – dzięki temu potrawa nabierze niepowtarzalnego aromatu.
Uwaga dla gospodyni
Aby bulion po dodaniu warzyw pozostał klarowny, nie mieszaj go często i energicznie. Wystarczy raz, po dodaniu soli.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #makrela #uchoPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy
Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych