Czy można gotować morele i jak to zrobić, 15 najlepszych przepisów
Olga Zacharowa 25 czerwca 2023 r5,00 (3)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział3Komentarz
Czy można gotować morele?! Oczywiście, że jest to możliwe i konieczne. Z moreli można przygotować nie tylko ciasta, ale także sałatki i przekąski, kebaby i chutneye, kompoty i dżemy. Nawet kluski ziemniaczane! Ważne, aby obok moreli znajdowały się produkty, które będą do nich dobrze pasować. Najpierw opowiemy o nich, a potem o obiecanych przepisach.
7 owoców i jagód, które najlepiej komponują się z morelami
Morele nie są tak słodkie jak brzoskwinie i smaczniejsze niż nektarynki. Do gotowania możesz łączyć z nimi prawie wszystkie owoce i jagody, ale najsilniejsze przyjaźnie nawiązują z tą wspaniałą siódemką.
- Brzoskwinie. Morele i brzoskwinie dobrze do siebie pasują. Zmieszaj owoce z mlekiem migdałowym i jogurtem naturalnym, aby stworzyć zdrowy koktajl. Możesz też przekroić na pół i grillować morele i brzoskwinie, a następnie podawać z ulubionymi lodami.
- Nektarynki. Nadal chwalimy owoce pestkowe! Orzeźwiającą sangrię najlepiej przygotować z moreli i nektarynek (plus brzoskwinie, jeśli trzeba). Nektarynki idealnie nadają się także do koktajli na bazie soków owocowych. Zrób z nich smoothie, morele, wodę kokosową i odrobinę nektaru brzoskwiniowego.
- Pomarańcze. Jeśli lubisz piec, koniecznie przygotuj ciasto morelowe lub babeczki z polewą z soku pomarańczowego. Alternatywnie upiec tartę pomarańczową z warstwą konfitury morelowej.
- Cytryny. Sok z cytryny ładnie uzupełnia słodycz moreli. Przygotuj sałatkę z bulguru z morelami, orzechami włoskimi (lub pistacjami) i miazgą cytrynową, najlepiej grillowaną.
- Jabłka. Lubisz jasne i odważne zapachy? Następnie zwróć uwagę na kuchnię indyjską. Połącz jabłka i morele, aby zrobić chutney. Następnie zanurz w nim smażone tofu i zajadaj z krakersami lub tortillami.
- Malina. Pachnące jagody doskonale uzupełniają aromat i smak moreli. Wypróbuj je razem w dżemie lub ciastach i tartaletkach.
- Wiśnia/wiśnia. Morele i wiśnie to idealne letnie połączenie, które doskonale komponuje się z lodami owocowymi i sorbetem. Aby uzyskać napój chłodzący, zmieszaj je z brzoskwiniami, nektarem brzoskwiniowym i sokiem wiśniowym i nie zapomnij o kruszonym lodzie! Zalecamy używanie świeżych wiśni w temperaturze pokojowej, a nie z lodówki, ponieważ schłodzone jagody nie są tak słodkie.
Z czym jeszcze według szefów kuchni można mieszać morele?
- Warzywa, owoce, jagody i orzechy: marchew, rukola, szpinak, gruszki, jabłka, ananasy, śliwki, truskawki, jagody, żurawina. Do tego kokos, orzechy włoskie, nerkowce.
- Produkty nabiałowe: serek śmietankowy, śmietana, brie/camembert, cheddar, mozzarella, jogurt naturalny, miękki ser kozi.
- Zioła, przyprawy i inne aromaty: świeży imbir, gałka muszkatołowa, kardamon, cynamon, anyż, wanilia, tymianek, curry, bazylia, mięta. Do tego miód, czekolada, białe wina, budyń, ocet balsamiczny.
15 sprawdzonych przepisów z morelami
Pieczone morele i wiśnie z ricottą
Pieczone morele i wiśnie z ricottą to świetne letnie śniadanie lub lekki początek kolacji. Należy pamiętać, że danie nie jest słodkie. Jeśli chcesz zamienić go w deser, dodaj miód.
Pieczone morele i wiśnie z ricottą
Do przygotowania 4-6 porcji przekąsek potrzebujesz:
- 12 moreli
- 15–20 wiśni lub czereśni
- 0,5 łyżeczki sól
- 2 łyżki l. oliwa z oliwek
- 1 łyżka. l. ocet balsamiczny
- 4 gałązki tymianku
- 120-130 g ricotty lub miękkiego, niekwaśnego twarogu
- 1 mała pęczek natki pietruszki
- Rozgrzej piekarnik z grillem do 200-220°C.
- Morele i wiśnie przekrój na pół i usuń pestki. Umieść owoce w naczyniu do pieczenia. Doprawić solą, skropić oliwą i octem balsamicznym, posypać listkami tymianku i wymieszać. Włóż patelnię do piekarnika i piecz, aż owoce będą miękkie, około 10 do 15 minut.
- Wyjmij patelnię z piekarnika i połóż ricottę pomiędzy owocami. Włóż blachę z powrotem do piekarnika i piecz przez kolejne 7-10 minut.
- Drobno posiekaj liście pietruszki i posyp je na talerzu. Podawać od razu samoistnie z pieczywem tostowym i zieloną sałatą lub jako dodatek do drobiu lub mięsa.
Przystawka z kurczaka z morelami
Cienkie plasterki filetu z kurczaka z morelami mogą być godną alternatywą dla i tak już nudnego talerza mięsnego. Danie to wygląda szczególnie pięknie podawane w porcjach.
Przystawka z kurczaka z morelami
Do przygotowania 4 porcji przekąsek potrzebne będą:
2 duże filety z piersi kurczaka 200 g suszonych moreli 120 g orzechów włoskich 200 ml białego wina 1 łyżka. l. musztarda zbożowa, najlepiej z masłem miodowym, oliwą z oliwek, solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem
- Rozgrzej piekarnik do 180°C.
- Filet z kurczaka pokroić i rozbić na warstwę o grubości 3-4 mm. Nadziewać suszonymi morelami i prażonymi orzechami włoskimi, zwinąć w cienki, zwarty rulon. Suszone morele i orzechy – około połowa całkowitej masy podanej w składnikach.
- Panierujemy w pozostałych posiekanych orzechach i smażymy na maśle zmieszanym z olejem roślinnym. Doprowadzić do gotowości w piekarniku.
- Gotową bułkę zawiń szczelnie w folię i całkowicie ostudź. Pokrój w cienkie plasterki.
- Na sos pozostałe suszone morele ugotuj z białym winem do miękkości, a następnie zmiksuj w blenderze. Wymieszaj z musztardą miodową i ziarnami, dopraw i dodaj odrobinę oliwy z oliwek.
Pasztet wieprzowy z morelami
Pasztet ten można przygotować z dowolnego tłustego mięsa lub drobiu, np. z kaczki czy gęsi. Podawać z pieczywem, tortillami, krakersami, a nawet zawinięte w liście sałaty, takiej jak sałata lub lodowa.
Pasztet wieprzowy z morelami
Do przygotowania 8-10 porcji pasztetu potrzebujemy:
- 200 g wędzonego mostka
- 1 cebula
- 1 duży por, tylko biała część
- 1 marchewka
- 1 kg tłustej karkówki
- 250 g moreli
- 50 ml koniaku
- 80 g masła
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- Na dużej patelni rozpuść tłuszcz z pokrojonego w kostkę mostka. Całą cebulę i marchewkę pokroić losowo, smażyć na wytopionym tłuszczu przez 5 minut.
- Grubo posiekaj wieprzowinę. Z moreli usuń pestki, podsmaż, wymieszaj z warzywami i mostkiem, polej koniakiem, solą i pieprzem.
- Całą zawartość patelni włóż do woreczka strunowego, wyciśnij jak najwięcej powietrza, włóż do garnka z gorącą wodą, gotuj na małym ogniu, prawie bez gotowania, przez 2 godziny.
- Zawartość torebki przełóż do blendera, lekko ostudź, 15–20 minut, dodaj masło, ubijaj na gładką masę. Spróbuj i dopraw, jeśli to konieczne, większą ilością soli i pieprzu.
- Przełożyć do słoika lub pojemnika na żywność i przechowywać w lodówce do momentu podania.
Chutney morelowy po tajsku
Podawaj chutney morelowy do tłustego drobiu i mięs, a także do serów.
Chutney morelowy po tajsku
Do przygotowania 1-1,2 kg chutneyu potrzebujemy:
- 1 kg gęstych, aromatycznych moreli
- 2 łodygi trawy cytrynowej
- 4 cm świeżego korzenia imbiru
- 3 limonki
- 350 g brązowego cukru
- 100 ml octu ryżowego
- 100 ml wody
- Morele przekrój wzdłuż na 4 części, usuń pestki. Odetnij górę i podstawę trawy cytrynowej, pozostawiając około 8 cm dolnej części łodygi. Weź szeroki, ciężki tasak i mocno uderz nim w płaską łodygę, aż się spłaszczy (można to zrobić wałkiem do ciasta).
- Imbir obierz i pokrój w cienkie paski. Za pomocą obieraczki do warzyw usuń skórkę z limonek w paski i pokrój je w paski. Wyciśnij sok z limonek.
- W rondelku wymieszaj cukier, ocet i wodę. Doprowadzić do wrzenia, dodać trawę cytrynową, skórkę i imbir.
- Po 7–8 minutach. dodaj morele. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, przez 20 minut. Na samym końcu dodać sok z limonki i zdjąć z ognia. Ułożyć w wysterylizowanych słoikach i zakręcić. Przechowywać w lodówce przez kilka tygodni.
Knedle Ziemniaczane Z Morelami
Kluski morelowe to słynny deser powstały w Austro-Węgrzech i wciąż popularny w Europie. Często można go spotkać w kawiarniach na Węgrzech, w Austrii, Czechach i Chorwacji.
Knedle Ziemniaczane Z Morelami
Do przygotowania 12 pierogów potrzebujemy:
Do wypełnienia:
- 6 moreli
- 6 łyżek cukier
- mielony cynamon
Do posypania:
- 120 g masła
- 120-130 g zmielonej białej bułki tartej
- cukier puder do podania opcjonalnie
Do testu:
- 900 g ziemniaków
- 80 g masła
- 130-150 g mąki
- 3 łyżki l. grysik
- 2 jajka
- 1,5 łyżeczki sól + do gotowania
- Ziemniaki obieramy, wrzucamy do garnka z wrzącą, osoloną wodą i gotujemy do miękkości. Odcedź wodę, osusz ziemniaki i przygotuj puree ziemniaczane z masłem. Ochłodzić do temperatury pokojowej.
- Do ostudzonego puree dodać mąkę, semolinę, jajka ubite na gładką masę z solą. Szybko zagnieść na miękkie ciasto. Podziel go na 12 równych części.
- Z ciasta uformuj kulki i spłaszcz je na płaskie placki o grubości 5–6 mm. Połóż połówkę moreli na środku ciasta i posyp 0,5 łyżką. l. cukier i szczypta cynamonu. Podnieś końce ciasta nad morelami, zlep je razem i uformuj kulę.
- W szerokim rondlu zagotuj osoloną wodę i włóż do niej przygotowane kluski. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 12–15 minut.
- Podczas smażenia klusek rozpuść masło na patelni i smaż krakersy na złoty kolor.
- Gotową kluskę wyjmuj łyżką cedzakową, poczekaj, aż woda odcieknie, a następnie obtocz w podsmażonej bułce tartej. Posypać cukrem pudrem i natychmiast podawać.
Sałatka z serem wędzonym, morelami i szpinakiem
Tę spektakularną sałatkę z morelami można uczynić wegetariańską, zastępując wędzone suluguni wędzonym tofu.
Sałatka z serem wędzonym, morelami i szpinakiem
Do przygotowania 4 porcji sałatki potrzebujesz:
- 200 g wędzonego suluguni
- 12-14 moreli
- 1 łyżeczka ocet jabłkowy
- 6 chrupiących ogórków
- 1 łyżka. l. musztarda zbożowa
- 5 łyżek l. oliwa z oliwek
- 100 g młodego szpinaku
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- Ser wędzony pokroić w kostkę o boku 2 cm. Morele pokroić wzdłuż na 4-6 części i posypać octem.
- Ogórki pokroić w grube plasterki i dodać odrobinę soli.
- Aby przygotować sos sałatkowy, połącz musztardę, oliwę z oliwek, sól i świeżo zmielony pieprz.
- Ogórki, ser wędzony i morele połączyć, polać dressingiem i delikatnie wymieszać.
- Szpinak rozłóż do misek, posyp sałatką, dopraw pieprzem i podawaj.
Kebab z indyka z morelami
Szaszłyk z indyka z morelami można przygotować nie tylko na grillu, ale także w domu na patelni, najlepiej grillowej.
Kebab z indyka z morelami
Do przygotowania 4-6 porcji szaszłyka potrzebujesz:
- 2 kg filetu z piersi indyka
- 2-3 ząbki czosnku
- 3 łyżki l. sok z cytryny
- 4 łyżki l. brązowy cukier
- 1 łyżka. l. sos sojowy
- 200 g moreli
- 200 ml słodkiego porto
- Filet z piersi indyka pokroić w kostkę o boku 3-4 cm.
- Na marynatę posiekaj czosnek i wymieszaj z sokiem z cytryny, cukrem i sosem sojowym. Mięso zalać marynatą, wymieszać i wstawić do lodówki na 3 godziny.
- Morele umyj, osusz, przekrój na pół i usuń pestki. Wlać wino porto i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
- Drewniane szaszłyki namocz w zimnej wodzie na pół godziny. Wyjmij piersi z marynaty. Na patyczki do szaszłyków nakładać na przemian morele i mięso.
- Na patelni rozgrzej olej roślinny. Smaż kebaby ze wszystkich stron, spędzając 5 minut. z każdej strony. W trakcie gotowania kebaby należy polewać pozostałą marynatą….