Czy kawa kroplowa jest pyszna? Czym jest, dla kogo jest odpowiedni i jak go przygotować
Wiktoria Sedoykina 7 listopada 2023 r(1)Dodaj do ulubionychUdział
Masz dość picia kawy rozpuszczalnej w podróży, w samolocie lub na świeżym powietrzu? Teraz możesz wszędzie zabrać ze sobą wysokiej jakości napój niczym z dobrej kawiarni. Wszystko to dzięki kawie kroplowej. Główna trenerka i twórczyni programów edukacyjnych w moskiewskiej szkole baristów, Marina Nikiforova, pomogła nam zrozumieć wszystkie zawiłości tego modnego napoju.
O czym opowie ekspert:
- Kawa kroplowa: co to jest?
- Jaka jest różnica między kawą kroplową a kawą w kapsułkach?
- Jak prawidłowo zaparzyć kawę kroplową
- Jak wybrać pyszną kawę w kroplówce
- Główne zalety kawy kroplowej
Kawa kroplowa: co to jest?
Kawa kroplowa pojawiła się po raz pierwszy w Japonii, co wcale nie jest zaskakujące: to w tym kraju kultura kawy cieszy się coraz większym zainteresowaniem. Strona japońskiej marki Key Coffee podaje dokładną datę pojawienia się popularnego napoju w kroplówce w produkcji przemysłowej – rok 1990. Cel wypuszczenia tej kawy był prosty: dać możliwość cieszenia się ulubionym smakiem w dowolnym miejscu. Do tego nie potrzeba było wiele: przegotowanej wody, kubka i kroplówki.
Kawa kroplowa to tak naprawdę bardzo wygodne opakowanie na Twój ulubiony napój
Prawie dwadzieścia lat później w Rosji pojawiła się kawa kroplowa. Początkowo była to zwykła kawa mielona – swego rodzaju alternatywa dla torebki herbaty. Jednak szał na kawę przelewową zaczął się w czasach lockdownu, kiedy wszystkie ulubione lokale były zamknięte, a Ty chciałeś poczuć smak napoju „jak z kawiarni” tu i teraz. Wtedy rosyjscy producenci zaczęli dbać o jakość produktu i zaczęli pakować wysokiej jakości kawę mieloną w worki kroplowe. Przy okazji rozwiejmy od razu wszelkie ewentualne wątpliwości: cienki papier, z którego wykonana jest torebka, nie ma absolutnie żadnego wpływu na smak napoju.
Jaka jest różnica między kawą kroplową a kawą w kapsułkach?
Najważniejszą różnicą pomiędzy kawą w kroplówkach a kawą w kapsułkach jest wygoda. Aby go przygotować, nie potrzebujesz ekspresu do kawy ani innego specjalnego sprzętu. Zawsze możesz cieszyć się swoim zwykłym napojem dobrej jakości na świeżym powietrzu lub w samolocie.
Do kawy przelewowej potrzebujesz tylko kubka, odrobiny wrzącej wody i siebie
Kolejna ważna zaleta: objętość kawy mielonej w torebkach kroplowych jest około trzykrotnie większa niż objętość kawy w kapsułkach. Im więcej gramów kawy zawiera Twoja filiżanka, tym bogatszy i smaczniejszy będzie napój.
„Zaletą worków kroplowych jest łatwość ich przygotowania. Wystarczy mieć pod ręką gorącą wodę i kubek, a po dwóch minutach filiżanka gorącej czarnej kawy będzie gotowa. Dla mnie dużym plusem jest to, że kroplówka nie wymaga dodatkowego wyposażenia, w przeciwieństwie do innych urządzeń. Nie będziesz potrzebować wagi, specjalnego czajnika ani młynka do kawy” – komentuje Marina Nikiforova.
Jak prawidłowo zaparzyć kawę kroplową
Wiele osób nadal jest przekonanych, że kawę przelewową należy parzyć podobnie jak herbatę w torebce. Jednak ten napój ma prostą, ale indywidualną technologię.
- Weź szklankę lub kubek.
- Wyjmij kroplówkę z opakowania i umieść ją w pojemniku przy uszach. Są potrzebne dla wygody – dzięki uszom kroplówka nie będzie się ślizgać.Uszy w torebce kroplowej są bardzo praktyczne: nie pozwalają na zapadnięcie się torebki w kubek.
- Gorącą wodę należy wlewać do torby porcjami. Każde opakowanie kawy kroplowej zawiera szczegółowe instrukcje. Ale najczęściej producenci przestrzegają następującej zasady: trzy napary z przerwą trzydziestu sekund.
- Aby mieć pewność, że kawa przelewowa zostanie prawidłowo zaparzona, należy poczekać, aż woda całkowicie wypłynie. Zajmie to tylko kilka minut.
- Wyjmij kroplówkę z kubka.
- Ciesz się napojem jak z ulubionej kawiarni.
- I jeszcze kilka lifehacków od eksperta, które pomogą Ci przygotować kawę z kroplówki niemal idealną.
Zasada nr 1. Nie używaj wrzącej wody. Po zagotowaniu odczekaj 2-3 minuty, aż woda ostygnie do 90-95 stopni.
Zasada nr 2. Do zaparzenia kawy wybierz naczynie o wysokich ściankach, tak aby kroplówka znajdowała się wygodnie nad powierzchnią napoju.
Zasada nr 3. Zachowaj proporcje. Zwykle producent pisze zalecenia na opakowaniu, jeśli jednak ich nie ma, wystarczy wlać do szklanki 200 mililitrów wody.
Zasada nr 4. Używaj oczyszczonej wody. Woda z kranu nie jest odpowiednia, ponieważ zawiera dużo zanieczyszczeń mechanicznych i podchlorynu sodu. Lepiej używać wody filtrowanej lub butelkowanej.”
Jak wybrać pyszną kawę w kroplówce
Zawsze zwracaj uwagę na datę ważności. Nie należy kupować kawy suszonej, która była przechowywana w sklepie dłużej niż trzy miesiące. W przeciwnym razie istnieje możliwość, że napój stracił już smak. „Zasada jest tutaj taka sama, jak przy wyborze ziaren kawy. Świeżość. Zawsze zwracaj uwagę na datę produkcji: im świeższa kawa, tym jaśniejszy jest jej smak. Staraj się wybierać opakowania, które zostały wyprodukowane nie wcześniej niż 3 miesiące temu. Zwróć także uwagę na to, z jakiego kraju pochodzi dana kawa. Producenci monitorujący jakość z pewnością wskażą tę informację” – dodaje Marina Nikiforova.
Ważna jest także dawka kawy w kroplówce. Standardowa waga takiego napoju wynosi dwanaście gramów. Jeśli weźmiesz mniej, istnieje szansa, że po zaparzeniu okaże się mniej smaczne i bogate.
Główne zalety kawy kroplowej
Jeśli porównamy kroplówkę z innymi rodzajami kawy, ma ona wyraźną przewagę. Przejdźmy do badania norweskich naukowców opublikowanego w European Journal of Preventive Cardiology (pierwotnie Sage Journals). Z jego wyników wynika, że ze wszystkich napojów kawowych, za najbezpieczniejszą uważa się kawę przepuszczaną przez papierowy filtr. Jeśli więc przestrzegasz swojego ulubionego rytuału związanego ze spożywaniem kawy, lepiej robić to w sposób bezpieczny dla zdrowia.
Kawa przelewowa jest nie tylko wygodna w piciu, ale także najbezpieczniejsza w przygotowaniu.
Kawę przelewową można zaparzyć niemal w każdych okolicznościach i nie odmówić sobie przyjemności. Nie potrzebujesz ekspresu do kawy, ekspresu do kawy ani innego specjalnego sprzętu.
Oszczędzaj czas. Zaparzenie jednego opakowania kroplowego zajmie Ci nie więcej niż dwie minuty.
Dzięki papierowemu woreczkowi filtrującemu w Twojej filiżance nie pozostaną fusy ani drobne cząsteczki.
Kawa przelewowa zmieści się w każdej torbie, a nawet kieszeni. Można go wygodnie nosić ze sobą i używać w dowolnym momencie.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #kawaPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy
Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych