4 pikantne sałatki z czosnkiem niedźwiedzim
Niedźwiedź łuk, tzw dziki czosnek – doskonałe świeże warzywa do sałatek. Musisz tylko wiedzieć, jak gotować dziki czosnek.
O czym porozmawiamy w artykule:
- Dziki czosnek, jajka i śmietana
- Dziki czosnek, pomidory, ocet i nierafinowany olej roślinny
- Dziki czosnek, makaron, pesto, migdały i buraki
- Ramson, koper włoski, truskawki, młody ser i orzechy włoskie
Dziki czosnek, jajka i śmietana
Wspaniała sałatka, znana wielu z dzieciństwa, – zielona cebula, jajka i majonez. Dodajmy nową, świeżą nutę – zieloną cebulę zastąpmy aromatycznym czosnkiem niedźwiedzim o wyraźnym czosnkowym smaku. Pojawiło się już na rynkach, a my chętnie spróbujemy kolejnej odsłony tego wspaniałego, witaminowego dania. Przygotuj sałatkę z dzikiego czosnku i jajek.
Sałatka z jajkami i dzikim czosnkiem
Sałatka z jajkami i dzikim czosnkiem
Do przygotowania sałatki potrzebujesz:
- 4 jajka
- 2 pęczki zielonych liści dzikiego czosnku
- 4 łyżki l. śmietana 20% tłuszczu
- sól
- Jajka na twardo ugotować, ostudzić w zimnej wodzie, obrać i drobno posiekać.
- Czosnek dziki umyć, osuszyć, odciąć łodygi, a liście pokroić w cienkie paski.
- Jajka wymieszać z czosnkiem niedźwiedzim, doprawić solą, wyłożyć na talerze, na wierzch dodać łyżkę kwaśnej śmietany.
Przeczytaj także
PRODUKTY
Czeremsza
Ramson, zwany także cebulą niedźwiedzią, rośnie w całej Europie, na Kaukazie i w Turcji. Na Dalekim Wschodzie jest mnóstwo tej rośliny. Ramson rośnie zwykle w zacienionych lasach w dolinach w pobliżu rzek i jest rzadziej uprawiany jako roślina ogrodowa. Jadalne są jej liście, łodyga i cebulka.
gastronomia
Dziki czosnek, pomidory, ocet i nierafinowany olej roślinny
Świeży, młody czosnek niedźwiedzi – zarówno pędy, jak i liście – można wykorzystać do przygotowania szerokiej gamy potraw. Dziki czosnek dobrze komponuje się z mięsami, jajkami, warzywami i twarogiem. W tej sałatce jasny i bardzo pikantny smak dzikiego czosnku uzupełnią pomidory z puszki i aromatyczny nierafinowany olej roślinny.
Sałatka z dzikiego czosnku z sosem pomidorowym
Sałatka z dzikiego czosnku z sosem pomidorowym
Do przygotowania sałatki potrzebujesz:
- 2 pęczki pędów dzikiego czosnku
- 2–3 średnie pomidory z puszki we własnym soku
- biały ocet winny
- nierafinowany olej słonecznikowy lub kukurydziany
- sól
- Obierz i dokładnie opłucz pędy czosnku dzikiego. Wrzucić do lekko wrzącej, lekko osolonej wody i gotować do miękkości, następnie odcedzić na durszlaku i poczekać, aż cały płyn odpłynie.
- Miąższ pomidorów puszkowych bez skórki rozgniatamy widelcem i dodajemy do ugotowanego niedźwiedziego czosnku. Sałatkę dopraw solą, octem i oliwą.
Dziki czosnek, makaron, pesto, migdały i buraki
Jeśli jesteś miłośnikiem sałatek makaronowych, ten przepis jest dla Ciebie. To także propozycja dla tych, którzy jedzą dużo świeżych, sezonowych warzyw: znajdziemy tu bazylię, dziki czosnek i buraki. Dodatkowo na przykładzie przygotowania tego dania dowiesz się jak wędzić orzechy. Tyle zalet kryje się w jednej sałatce z makaronem, pesto z wędzonymi migdałami i dzikim czosnkiem!
Sałatka z makaronem i pesto z wędzonymi migdałami
Sałatka makaronowa, pesto z wędzonymi migdałami i dzikim czosnkiem
Do przygotowania sałatki potrzebujesz:
- makaron – 200 g, najlepiej tagliatelle lub pappardelle
- wióry olchowe do wędzenia
- obrane, surowe migdały – 50 g
- 2–4 gałązki bazylii
- Parmezan – 20 g
- ser pecorino – 20 g
- oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia – 125 ml plus do makaronu
- buraki z wierzchołkami – 2 szt., małe
- świeży czosnek niedźwiedzi – 1 duża pęczek
- sól
- Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź na durszlaku. Skropić olejem i wymieszać.
- Zawiń wióry olchowe w folię i w powstałym opakowaniu wykonaj kilka otworów po jednej stronie. Zrób małą dziurkę w pokrywie foremki z ciasteczkami. Paczkę z wiórkami włóż do słoika otworami do góry, dodaj orzechy, zamknij i podpal: na grillu, palniku lub w piekarniku. Gdy dym zacznie wydobywać się z otworu w pokrywce, podgrzewaj przez 5-10 minut. Następnie wyjmij orzechy ze słoika i ostudź.
- Orzechy i sól włóż do blendera i zmiel. Dodać bazylię, oba rodzaje sera i masło; zmielić na gładką masę, wymieszać z pastą.
- Odetnij wierzchołki buraków i grubo rozerwij je rękami. Zbieraj dziki czosnek w ten sam sposób. Buraki obieramy i kroimy w możliwie cienkie wiórki.
- Wmieszaj warzywa i buraki do makaronu, dopraw solą i pieprzem. Podawaj natychmiast.
Ramson, koper włoski, truskawki, młody ser i orzechy włoskie
Truskawki w tej sałatce można zastąpić dowolnymi sezonowymi jagodami, a suluguni można zastąpić camembertem lub brie. Najważniejsze, aby nie zapomnieć o sezonowych warzywach. Aktywnie korzystaj z dzikiego czosnku. Doskonale uzupełnia słodycz jagód i pikantny smak kopru włoskiego.
Sałatka sezonowa z serem, koprem włoskim, winogronami, truskawkami i orzechami
Sałatka z dzikiego czosnku i kukurydzy z serem, koprem włoskim, winogronami, truskawkami i orzechami
Do przygotowania sałatki potrzebujesz:
- 1 duża główka kopru włoskiego
- 300 g truskawek (mogą być niesłodzone)
- 300 g białych winogron, bez pestek
- 120 g orzechów włoskich
- 300 g warzyw sezonowych (szpinak, dziki czosnek, szczaw, szczaw, komosa ryżowa, szczaw itp.)
- 500 g młodego sera (Adyghe, Suluguni, Osetyjski itp.)
Do tankowania
- 100 ml soku pomarańczowego
- 2 łyżki l. musztarda z ziarnami
- 2 łyżki l. Miód
- 3 łyżki l. ocet jabłkowy
- 120 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz
- Wszystkie składniki dressingu umieścić w słoiczku z szczelnie zamykaną pokrywką i wymieszać. Zamknąć. Sos należy energicznie wymieszać przed podaniem.
- Koper włoski pokroić w cienkie plasterki i włożyć do wody z lodem na około 15 minut, następnie dokładnie osuszyć.
- Truskawki i winogrona przekrój na połówki (jeśli truskawki są duże, pokrój je na mniejsze plasterki). Grubo posiekaj orzechy.
- Warzywa pokroić na łatwe do spożycia kawałki, wymieszać z koprem włoskim, truskawkami i winogronami i ułożyć na talerzach. Posypać pokruszonym serem, polać dressingiem, posypać orzechami.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #zielone #ramson #sałatkiPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGIDodaj komentarz Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych