Cztery kuszące receptury na pikantne sałatki z czosnkiem niedźwiedzim

4 pikantne sałatki z czosnkiem niedźwiedzim

4 pikantne sałatki z czosnkiem niedźwiedzim

Niedźwiedź łuk, tzw dziki czosnek – doskonałe świeże warzywa do sałatek. Musisz tylko wiedzieć, jak gotować dziki czosnek.

4 pikantne sałatki z czosnkiem niedźwiedzim

O czym porozmawiamy w artykule:

  • Dziki czosnek, jajka i śmietana
  • Dziki czosnek, pomidory, ocet i nierafinowany olej roślinny
  • Dziki czosnek, makaron, pesto, migdały i buraki
  • Ramson, koper włoski, truskawki, młody ser i orzechy włoskie

Dziki czosnek, jajka i śmietana

Wspaniała sałatka, znana wielu z dzieciństwa, – zielona cebula, jajka i majonez. Dodajmy nową, świeżą nutę – zieloną cebulę zastąpmy aromatycznym czosnkiem niedźwiedzim o wyraźnym czosnkowym smaku. Pojawiło się już na rynkach, a my chętnie spróbujemy kolejnej odsłony tego wspaniałego, witaminowego dania. Przygotuj sałatkę z dzikiego czosnku i jajek.

Sałatka z jajkami i dzikim czosnkiem

Sałatka z jajkami i dzikim czosnkiem
Sałatka z jajkami i dzikim czosnkiem

Do przygotowania sałatki potrzebujesz:

  • 4 jajka
  • 2 pęczki zielonych liści dzikiego czosnku
  • 4 łyżki l. śmietana 20% tłuszczu
  • sól
  1. Jajka na twardo ugotować, ostudzić w zimnej wodzie, obrać i drobno posiekać.
  2. Czosnek dziki umyć, osuszyć, odciąć łodygi, a liście pokroić w cienkie paski.
  3. Jajka wymieszać z czosnkiem niedźwiedzim, doprawić solą, wyłożyć na talerze, na wierzch dodać łyżkę kwaśnej śmietany.

Przeczytaj także

Czeremsza

PRODUKTY

Czeremsza

Ramson, zwany także cebulą niedźwiedzią, rośnie w całej Europie, na Kaukazie i w Turcji. Na Dalekim Wschodzie jest mnóstwo tej rośliny. Ramson rośnie zwykle w zacienionych lasach w dolinach w pobliżu rzek i jest rzadziej uprawiany jako roślina ogrodowa. Jadalne są jej liście, łodyga i cebulka.

gastronomia

gastronomia

Dziki czosnek, pomidory, ocet i nierafinowany olej roślinny

Świeży, młody czosnek niedźwiedzi – zarówno pędy, jak i liście – można wykorzystać do przygotowania szerokiej gamy potraw. Dziki czosnek dobrze komponuje się z mięsami, jajkami, warzywami i twarogiem. W tej sałatce jasny i bardzo pikantny smak dzikiego czosnku uzupełnią pomidory z puszki i aromatyczny nierafinowany olej roślinny.

Sałatka z dzikiego czosnku z sosem pomidorowym

Sałatka z dzikiego czosnku z sosem pomidorowym
Sałatka z dzikiego czosnku z sosem pomidorowym

Do przygotowania sałatki potrzebujesz:

  • 2 pęczki pędów dzikiego czosnku
  • 2–3 średnie pomidory z puszki we własnym soku
  • biały ocet winny
  • nierafinowany olej słonecznikowy lub kukurydziany
  • sól
  1. Obierz i dokładnie opłucz pędy czosnku dzikiego. Wrzucić do lekko wrzącej, lekko osolonej wody i gotować do miękkości, następnie odcedzić na durszlaku i poczekać, aż cały płyn odpłynie.
  2. Miąższ pomidorów puszkowych bez skórki rozgniatamy widelcem i dodajemy do ugotowanego niedźwiedziego czosnku. Sałatkę dopraw solą, octem i oliwą.

Dziki czosnek, makaron, pesto, migdały i buraki

Jeśli jesteś miłośnikiem sałatek makaronowych, ten przepis jest dla Ciebie. To także propozycja dla tych, którzy jedzą dużo świeżych, sezonowych warzyw: znajdziemy tu bazylię, dziki czosnek i buraki. Dodatkowo na przykładzie przygotowania tego dania dowiesz się jak wędzić orzechy. Tyle zalet kryje się w jednej sałatce z makaronem, pesto z wędzonymi migdałami i dzikim czosnkiem!

Sałatka z makaronem i pesto z wędzonymi migdałami

Sałatka makaronowa, pesto z wędzonymi migdałami i dzikim czosnkiem
Sałatka makaronowa, pesto z wędzonymi migdałami i dzikim czosnkiem

Do przygotowania sałatki potrzebujesz:

  • makaron – 200 g, najlepiej tagliatelle lub pappardelle
  • wióry olchowe do wędzenia
  • obrane, surowe migdały – 50 g
  • 2–4 gałązki bazylii
  • Parmezan – 20 g
  • ser pecorino – 20 g
  • oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia – 125 ml plus do makaronu
  • buraki z wierzchołkami – 2 szt., małe
  • świeży czosnek niedźwiedzi – 1 duża pęczek
  • sól
  1. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź na durszlaku. Skropić olejem i wymieszać.
  2. Zawiń wióry olchowe w folię i w powstałym opakowaniu wykonaj kilka otworów po jednej stronie. Zrób małą dziurkę w pokrywie foremki z ciasteczkami. Paczkę z wiórkami włóż do słoika otworami do góry, dodaj orzechy, zamknij i podpal: na grillu, palniku lub w piekarniku. Gdy dym zacznie wydobywać się z otworu w pokrywce, podgrzewaj przez 5-10 minut. Następnie wyjmij orzechy ze słoika i ostudź.
  3. Orzechy i sól włóż do blendera i zmiel. Dodać bazylię, oba rodzaje sera i masło; zmielić na gładką masę, wymieszać z pastą.
  4. Odetnij wierzchołki buraków i grubo rozerwij je rękami. Zbieraj dziki czosnek w ten sam sposób. Buraki obieramy i kroimy w możliwie cienkie wiórki.
  5. Wmieszaj warzywa i buraki do makaronu, dopraw solą i pieprzem. Podawaj natychmiast.

Ramson, koper włoski, truskawki, młody ser i orzechy włoskie

Truskawki w tej sałatce można zastąpić dowolnymi sezonowymi jagodami, a suluguni można zastąpić camembertem lub brie. Najważniejsze, aby nie zapomnieć o sezonowych warzywach. Aktywnie korzystaj z dzikiego czosnku. Doskonale uzupełnia słodycz jagód i pikantny smak kopru włoskiego.

Sałatka sezonowa z serem, koprem włoskim, winogronami, truskawkami i orzechami

Sałatka z dzikiego czosnku i kukurydzy z serem, koprem włoskim, winogronami, truskawkami i orzechami
Sałatka z dzikiego czosnku i kukurydzy z serem, koprem włoskim, winogronami, truskawkami i orzechami

Do przygotowania sałatki potrzebujesz:

  • 1 duża główka kopru włoskiego
  • 300 g truskawek (mogą być niesłodzone)
  • 300 g białych winogron, bez pestek
  • 120 g orzechów włoskich
  • 300 g warzyw sezonowych (szpinak, dziki czosnek, szczaw, szczaw, komosa ryżowa, szczaw itp.)
  • 500 g młodego sera (Adyghe, Suluguni, Osetyjski itp.)

Do tankowania

  • 100 ml soku pomarańczowego
  • 2 łyżki l. musztarda z ziarnami
  • 2 łyżki l. Miód
  • 3 łyżki l. ocet jabłkowy
  • 120 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz
  1. Wszystkie składniki dressingu umieścić w słoiczku z szczelnie zamykaną pokrywką i wymieszać. Zamknąć. Sos należy energicznie wymieszać przed podaniem.
  2. Koper włoski pokroić w cienkie plasterki i włożyć do wody z lodem na około 15 minut, następnie dokładnie osuszyć.
  3. Truskawki i winogrona przekrój na połówki (jeśli truskawki są duże, pokrój je na mniejsze plasterki). Grubo posiekaj orzechy.
  4. Warzywa pokroić na łatwe do spożycia kawałki, wymieszać z koprem włoskim, truskawkami i winogronami i ułożyć na talerzach. Posypać pokruszonym serem, polać dressingiem, posypać orzechami.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #zielone #ramson #sałatkiPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGIDodaj komentarz Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja