Najlepsze jedzenie zimą – gorąca zupa. Przede wszystkim jest pyszne. Po drugie, jest przytulnie. Bez względu na to, jak banalnie to zabrzmi, nic nie rozgrzeje duszy i ciała w mroźny zimowy wieczór tak, jak dobra, bogata zupa.
Zostawmy na chwilę barszcz i kapuśniak. I spójrzmy na zupę świeżym okiem. Ale najpierw musisz dowiedzieć się, co to jest dobra zupa. Dla nas to przede wszystkim pieczołowicie przygotowany rosół. Czy to mięso, warzywa czy ryba. Mięso zdecydowanie należy smażyć na kościach, po uprzednim wystawieniu ich do piekarnika nagrzanego na wysoką temperaturę. Gotuj długo i delikatnie, pozwalając, aby na powierzchni pojawiły się jedynie rzadkie bąbelki. Nawiasem mówiąc, bulion warzywny również stanie się „bogatszy”, jeśli przed smażeniem trzymasz warzywa w bardzo gorącym piekarniku.
Bądź architektem własnej zupy. Podstawą jest więc dobry rosół i smażone warzywa. Cebula, marchew, seler, pomidory w soku własnym. Lub inne ulubione warzywa. A potem to już tylko fantazja. Na przykład dobry kawałek jagnięciny, kaszy bulgur lub ciecierzycy i suszone chilli na ciepło. Miło byłoby zaopatrzyć się w wędzone meksykańskie papryczki chipotle – nadadzą zupie szczególnego charakteru. I oczywiście kminek, kolendra, trochę cynamonu. A na końcu są pachnące posiekane warzywa. Co jest dobrego w tej zupie? Można go ugotować z dowolnego zestawu produktów.
Zupa piwna z serem cheddar i grzankami czosnkowymi
Ta zupa to echa Oktoberfestu. Zimą piwo jest zimne, ale stworzenie na jego bazie aromatycznej zupy o nieoczekiwanym smaku to naszym zdaniem świetny pomysł. Zwłaszcza jeśli nie jesteś leniwy i sam ugotujesz mięso, zetrzyj cynamon i nie oszczędzaj na drogim piwie.
Zupa piwna z serem cheddar i grzankami czosnkowymi
Zupa grzybowa z wołowiną, kaszą jęczmienną i selerem
Zupie grzybowej trudno się oprzeć, zwłaszcza gdy jest przyrządzana z grzybów, które sam zbierasz. Dodaj do tego pożywną pęczak i aromatyczny seler, tak gęsty, że nie będziesz potrzebować drugiego!
Zupa grzybowa z wołowiną, kaszą jęczmienną i selerem
Zupa rybna z pomidorami i słodką papryką
To nie jest bouillabaisse ani zupa rybna, ale nawet zimowe pomidory nie umniejszają pikantno-kwaśnej wspaniałości tej bogatej i pachnącej zupy rybnej. Zamiast okonia można użyć dorsza, a mieszankę ziół zastąpić gotową przyprawą do ryb. Najważniejsze jest to, że ryba zachowuje swoją strukturę podczas gotowania.
Zupa rybna z pomidorami i słodką papryką
Szybki rosół z kukurydzą i imbirem
Uzdrawiająca moc bulionu z kurczaka jest znana każdemu. Jeśli połączymy jego moc i wartości odżywcze z energią imbiru i wsparmy słodyczą kremu kukurydzianego, otrzymamy wyśmienitą zupę zimową, która doskonale radzi sobie z różnymi przeziębieniami. Zobacz przepis na zupę tutaj.
Szybki rosół z kukurydzą i imbirem
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #zupa #pierwsze danie #danie gorącePOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGI Jesteś już zarejestrowany na ? Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych