Czerwony smak
gastronomia 01 lipca 2013 r Do przepisu
Relish w języku angielskim oznacza „znaleźć przyjemność”, „delektować się”. Zatem tę przyprawę do mięsa lub tłustych ryb można nazwać „czerwonym smakiem”.
Złożoność: przeciętny Porcje: 2 Gotowanie: 1 godzinaPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 2 PORCJERozpocznij gotowanie na 2-3 dni przed podaniem2 obrane czerwone cebule1 słodka czerwona papryka2 ząbki czosnku1 ostra czerwona papryczka chili2 cm świeży korzeń imbiru2 łyżki l. oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia1 szklanka octu winnego z czerwonego wina2/3 szklanki brązowego cukruszczypta mielonego cynamonu, goździków i kardamonu1 łyżeczka sól200 g czerwonych porzeczek Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Cebulę pokroić w cienkie pierścienie. Paprykę słodką obierz z łodygi i nasion, drobno posiekaj. Posiekaj czosnek, chili i imbir.
Krok 2
Podsmaż cebulę i paprykę na oliwie z oliwek na średnim ogniu, aż warzywa będą opiekane i miękkie, od 5 do 7 minut. Przełożyć do miski i odstawić.
Krok 3
Na tej samej patelni dodaj posiekany czosnek, imbir i chili. Dodaj 5 łyżek. l. ocet. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 2-3 minuty.
Krok 4
Dodać podsmażoną cebulę i paprykę, pozostały ocet, cukier, przyprawy i sól.
Krok 5
Doprowadzić do wrzenia i gotować na dużym ogniu, aż zgęstnieje, od 5 do 7 minut.
Krok 6
Obierz czerwone porzeczki z gałązek i dodaj na patelnię. Gotuj przez 5 minut. Część jagód powinna pęknąć, a część powinna pozostać nienaruszona.
Krok 7
Zdjąć z ognia i gorące wlać do wysterylizowanego, gorącego słoika. Nałóż pokrywkę na gorący smak i natychmiast zamknij. Przed użyciem należy parzyć przez 2-3 dni. Przechowywać w lodówce.
PRZY OKAZJI
Jeśli przygotowujesz zakąskę zimą, czerwone porzeczki zastąp żurawiną, borówką brusznicą lub mrożonymi. Twoja kreatywność może pójść jeszcze dalej – ten przysmak stanie się bardzo ciekawy, jeśli dodasz do niego truskawki lub maliny.