Czerwony smak

Czerwony smak

gastronomia 01 lipca 2013 rCzerwony smak Do przepisu

Relish w języku angielskim oznacza „znaleźć przyjemność”, „delektować się”. Zatem tę przyprawę do mięsa lub tłustych ryb można nazwać „czerwonym smakiem”.

Złożoność: przeciętny Porcje: 2 Gotowanie: 1 godzinaPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 2 PORCJERozpocznij gotowanie na 2-3 dni przed podaniem2 obrane czerwone cebule1 słodka czerwona papryka2 ząbki czosnku1 ostra czerwona papryczka chili2 cm świeży korzeń imbiru2 łyżki l. oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia1 szklanka octu winnego z czerwonego wina2/3 szklanki brązowego cukruszczypta mielonego cynamonu, goździków i kardamonu1 łyżeczka sól200 g czerwonych porzeczek Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Cebulę pokroić w cienkie pierścienie. Paprykę słodką obierz z łodygi i nasion, drobno posiekaj. Posiekaj czosnek, chili i imbir.

Krok 2

Podsmaż cebulę i paprykę na oliwie z oliwek na średnim ogniu, aż warzywa będą opiekane i miękkie, od 5 do 7 minut. Przełożyć do miski i odstawić.

Krok 3

Na tej samej patelni dodaj posiekany czosnek, imbir i chili. Dodaj 5 łyżek. l. ocet. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 2-3 minuty.

Krok 4

Dodać podsmażoną cebulę i paprykę, pozostały ocet, cukier, przyprawy i sól.

Krok 5

Doprowadzić do wrzenia i gotować na dużym ogniu, aż zgęstnieje, od 5 do 7 minut.

Krok 6

Obierz czerwone porzeczki z gałązek i dodaj na patelnię. Gotuj przez 5 minut. Część jagód powinna pęknąć, a część powinna pozostać nienaruszona.

Krok 7

Zdjąć z ognia i gorące wlać do wysterylizowanego, gorącego słoika. Nałóż pokrywkę na gorący smak i natychmiast zamknij. Przed użyciem należy parzyć przez 2-3 dni. Przechowywać w lodówce.

PRZY OKAZJI

Jeśli przygotowujesz zakąskę zimą, czerwone porzeczki zastąp żurawiną, borówką brusznicą lub mrożonymi. Twoja kreatywność może pójść jeszcze dalej – ten przysmak stanie się bardzo ciekawy, jeśli dodasz do niego truskawki lub maliny.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja