Czerwona kapusta z mandarynkami nadziewana goździkami

Do przepisu

Duszona czerwona kapusta z pikantnymi mandarynkami może być podawana jako samodzielna potrawa lub jako dodatek do mięs, np. wieprzowiny czy jagnięciny.

Złożoność: łatwo Porcje: 6 Gotowanie: 1 godz. 10 minGaszenieKolacjaKolacjaDrugie daniePrzekąskaDanie główneSolankaWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 6 PORCJI5–6 soczystych mandarynek lub klementynek700–800 g czerwonej kapusty2 czerwone cebule200 ml czerwonego octu winnego140 g brązowego cukru12–15 pąków goździków0,3 łyżeczki mieszanka startej gałki muszkatołowej i cynamonusól Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Obierz 3 mandarynki i wyciśnij z nich sok. W pozostałe mandarynki wbij pączki goździków.

Krok 2

Cebulę czerwoną pokroić w cienkie paski, a kapustę pokroić w kostkę. W rondelku wymieszaj skórkę i sok z mandarynki, cukier i ocet. Przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu przez 30 minut.

Krok 3

Dodać mandarynki nadziewane goździkami, ponownie przykryć i gotować kolejne 20-30 minut, aż kapusta będzie miękka. Dodaj trochę soli. Podawać na ciepło lub gorąco do tłustych mięs, np. golonki.

PRZYDATNE RADY

Brązowy cukier w tym daniu można zastąpić jasnym miodem kwiatowym.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja