Dżem wiśniowy w czekoladzie
Do przepisu
Dżem wiśniowy w czekoladzie to nie tylko preparat na zimę, ale naprawdę wykwintny deser, który można podać na świątecznym stole. Inspiracją dla tego przepisu był pomysł na klasyczne Ciasto Szwarcwaldzkie, które uwielbia wiele osób. Pomyśleliśmy, że gorzka czekolada może „bawić się” wiśniami w dżemie i nie myliliśmy się! Rezultatem jest takie piękno, że po prostu nie potrzebuje oprawy. Chociaż oczywiście bardzo przyda się w tym przypadku elegancka kryształowa miska na konfiturę i kryształowe rozety do serwowania.
Złożoność: przeciętny Kalorie: 122,23 kcal/porcję Porcje: 20 Gotowanie: 1 godzina Używany: 0,77 g/1,60 g/26,24DeserPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 20 PORCJIWiśniowy 750 grGranulowany cukier 400 grWanilia 2,5 gProszek kakaowy 1 łyżka.Gorzka czekolada 70 grSok cytrynowy 30 ml Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj wiśnie na dżem. Jagody umyj, osusz na ręczniku papierowym i odetnij łodygi. Za pomocą specjalnego narzędzia usuń nasiona.
Dżem wiśniowy w czekoladzie ()
Krok 2
Wiśnie wsyp do emaliowanej miski lub szerokiej patelni. Dodaj cukier. Przykryj podwójnie złożoną gazą i odstaw na około 4 godziny, aby owoce puściły wystarczającą ilość soku.
Dżem wiśniowy w czekoladzie ()
Krok 3
Pojemnik z wiśniami w cukrze postaw na średnim ogniu. Doprowadzić do wrzenia i zebrać pianę. Dodać połowę laski wanilii i kakao. Ponownie zagotuj. Gotuj przez 20–30 minut na średnim ogniu, okresowo usuwając pianę.
Dżem wiśniowy w czekoladzie ()
Krok 4
Ciemną czekoladę pokrój nożem na małe kawałki. Zdejmij dżem z ognia, wlej sok z cytryny, dodaj czekoladę i mieszając poczekaj, aż całkowicie się rozpuści.
Dżem wiśniowy w czekoladzie ()
Krok 5
Gdy konfitura wiśniowa całkowicie ostygnie, przełóż ją do suchych, wysterylizowanych słoików, przykryj plastikowymi pokrywkami i przechowuj w lodówce.
Dżem wiśniowy w czekoladzie ()
PRZYDATNE RADY
Dżem ten można przygotować także z mrożonych owoców. Faktem jest, że wiśnie dobrze znoszą niskie temperatury: ich aksamitny, wykwintny słodko-kwaśny smak staje się tylko intensywniejszy.
PRZY OKAZJI
Dżem wiśniowy w czekoladzie jest oczywiście całkowicie samowystarczalny. Ale może mieć również zastosowanie praktyczne. Spróbuj na przykład namoczyć takim dżemem warstwy biszkoptu, a jego smak stanie się absolutnie nieporównywalny.