Czekoladowe naleśniki kefirowe

Czekoladowe naleśniki kefirowe

gastronomia 28 października 2023 r5,00 (1)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0KomentarzCzekoladowe naleśniki kefirowe Do przepisu

Czekoladowe naleśniki z kefirem to deser dla prawdziwych smakoszy. Przygotowane według prostego przepisu z najprostszych składników naleśniki wychodzą bardzo delikatne, o wyraźnym czekoladowym aromacie i niepowtarzalnym smaku. Dodatek kefiru do ciasta sprawia, że ​​naleśniki są puszyste i miękkie, a lekką kwaskowatość neutralizuje cukier i kakao. Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, idealnie się przewracają i nie przyklejają się do patelni, więc nie potrzeba żadnych specjalnych umiejętności. Najprawdopodobniej jedyną przeszkodą będzie Twoje zaskoczenie, gdy po pół godzinie gotowania zobaczysz stos naleśników natychmiast znikających ze stołu.

Złożoność: łatwo Kalorie: 530,86 kcal/porcja Porcje: 4 Gotowanie: 30 minut Dodać. czas: 10 minut Używany: 16,37 g/27,42 g/55,15MikserPrażenieŚniadanieKolacjaDanie główneWegetarianizm: Ovo-laktoWegetarianizmŚwięto dzieciKarnawałSKŁADNIKI NA 4 PORCJImąka – 200 gjaja C1 – 3 szt.kefir – 400 mlkakao w proszku – 3 łyżki. l. bez slajdumasło – 80 gcukier – 1,5 łyżki. l.cukier waniliowy – ½ łyżeczki.proszek do pieczenia ciasta – ½ łyżeczki.sól – ½ łyżeczki. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Wyjmij kefir i jajka z lodówki na 30-60 minut przed gotowaniem. W tym czasie żywność ogrzeje się do temperatury pokojowej. W małym rondelku rozpuścić masło i lekko ostudzić.

Krok 2

Jajka rozbić do dużej miski, dodać cukier zwykły i waniliowy, sól i wymieszać mikserem. Nie ma potrzeby ubijania jajek, aż utworzy się gęsta piana. Wlać kefir i ponownie wymieszać.

Krok 3

Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia. Połączyć ze składnikami płynnymi, wlać połowę masła i wymieszać mikserem na gładką masę.

Krok 4

Rozgrzej suchą patelnię o średnicy 20 cm na dużym ogniu przez 1-2 minuty. Ustaw ogień na średni i posmaruj dno patelni olejem. Wlać porcję ciasta i rozprowadzić je na dnie, przechylając patelnię w różnych kierunkach.

Krok 5

Piecz naleśnik przez 1 minutę. Krawędzie powinny stać się brązowe, a powierzchnia powinna stać się matowa. Ostrożnie oddziel brzegi naleśnika od boków patelni i przewróć go na drugą stronę. Piecz naleśnik przez kolejne 40 sekund.

Krok 6

Gotowe naleśniki układamy na talerzu. Każdy gorący naleśnik posmaruj pozostałym masłem, aby zapobiec wyschnięciu. Należy szczególnie uważać, aby natłuścić brzegi naleśników.

PRZYDATNE RADY

Podawaj czekoladowe naleśniki z gałką kremowych lodów i świeżymi jagodami lub z urbechem kokosowym, nerkowcami lub migdałami. Można też polać naleśniki sosem karmelowym lub syropem czekoladowym, albo po prostu posypać cukrem pudrem przez drobne sitko.

PRZY OKAZJI

Do ciasta optymalne jest użycie proszku kakaowego o bogatym kolorze. Jeśli używasz kakao instant, zmniejsz w przepisie ilość cukru, aby naleśniki nie były zbyt słodkie.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja