Do przepisu
Czy kiedykolwiek robiłeś ciasteczka czekoladowe? Jeśli nie, zdecydowanie zalecamy nauczenie się, jak to zrobić, zwłaszcza jeśli Ty lub Twoi bliscy nie lubicie głównego składnika tego przysmaku. Faktem jest, że smak takich ciasteczek jest niezwykle bogaty i żaden miłośnik czekolady nie może się im oprzeć. Przygotuj się na to, że będziesz musiał kilkakrotnie powtórzyć ten przysmak, aby uzyskać bis! Nawiasem mówiąc, nie będzie to wcale trudne, a nawet przyjemne, ponieważ czekolada jest roztapiana na ciasto na ciasteczka, dzięki czemu cały dalszy proces gotowania odbywa się w zawrotnie aromatycznej atmosferze.
Złożoność: przeciętny Porcje: 20 Gotowanie: 2 godziny 30 minutPiekarnikMikserPieczenieChłodzeniePopołudniowa przekąskaImpreza herbacianaPiekarniaDeserProdukt z ciastaCiastkoCiastoWegetarianizm: Ovo-laktoWegetarianizmMenu dla dzieciUrodzinyŚwięto dzieciNa świątecznym stoleNowy RokBoże NarodzenieSKŁADNIKI NA 20 PORCJIczekolada gorzka 70% kakao 100 gmąka 1,5 szklanki(-ów)jaja kurze 2 szt.cukier 100 grmasło 50 gproszek do pieczenia 5 gsól 1 szczypta(-y)cukier puder 2 łyżki. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj popękane ciasto czekoladowe na ciasteczka. Wbij jaja kurze do miski. Dodaj cukier i sól. Ubijaj mikserem aż do uzyskania jednorodnej konsystencji.
Krok 2
Rozpuść gorzką czekoladę w kąpieli wodnej. Rozpuść masło w małym rondlu na małym ogniu. Do ubitych jajek dodać roztopioną czekoladę i masło, wymieszać.
Krok 3
Do ciasta zacznij małymi porcjami dodawać mąkę i proszek do pieczenia przesiane przez sito, cały czas je ugniatając. Przykryj pojemnik przygotowanym ciastem czekoladowym folią spożywczą i włóż do lodówki na 1,5 godziny.
Krok 4
Z schłodzonego ciasta czekoladowego formuj małe kulki (wielkości dużego orzecha włoskiego), obtaczaj je w cukrze pudrze i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 5
Ciasteczka z kawałkami czekolady pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 15 minut. Następnie przenieść na metalową kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia w temperaturze pokojowej.
PRZYDATNE RADY
Aby smak ciastek z pęknięciami był naprawdę bogaty, użyj „gorzkiej” czekolady o zawartości ziaren kakaowych minimum 72% (im więcej, tym lepiej!).
PRZY OKAZJI
Wystudzone ciasteczka z popękaną czekoladą można przed podaniem dodatkowo posypać cukrem pudrem. Wygodniej jest to zrobić, przesiewając go na produkty przez małe drobne sito.