Czekoladowe babeczki w filiżankach
gastronomia 17 października 2023 r5,00 (2)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu
Czekoladowe muffinki w pucharkach to niesamowity wynalazek! Trudno w to uwierzyć, ale masz realną szansę na przygotowanie deseru w dosłownie 5-10 minut. Wystarczy do tego mocna kuchenka mikrofalowa, kilka łyżek kakao, cukru i mąki, jajko i pół szklanki mleka! Babeczki przygotowuje się w pucharkach i w nich podaje. Muffinki najlepiej smakują na ciepło, prosto z piekarnika, chociaż po wystygnięciu pozostają bardzo miękkie i delikatne, a ciasto czekoladowe w ogóle nie osiada. W razie potrzeby wypieki można udekorować posypując wierzch muffinek cukrem pudrem lub polewą roztopioną czekoladą lub lukrem.
Złożoność: łatwo Kalorie: 439,41 kcal/porcja Porcje: 2 Gotowanie: 15 minut Dodać. czas: 5 minut Używany: 9,42 g/17,81 g/60,99PieczenieŚniadaniePiekarniaWegetarianizm: Ovo-laktoWegetarianizmSKŁADNIKI NA 2 PORCJEmąka – 80 gmleko – 60 mljajko – 1 szt.cukier – 40 gkakao w proszku – 10 gmasło – 30 gproszek do pieczenia ciasta – ½ łyżeczki.cukier waniliowy – 1 łyżeczka.sól – mała szczyptacukier puder do dekoracji Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Wyjmij wcześniej masło i jajko z lodówki, aby ogrzały się do temperatury pokojowej. Mleko wlej do małego pojemnika, włóż do kuchenki mikrofalowej i podgrzewaj na maksymalnej mocy przez 30 sekund.
Krok 2
Do przygotowania babeczek czekoladowych można użyć mleka o dowolnej zawartości tłuszczu od 1 do 6%. Można przygotować także muffinki z 10% śmietaną lub pieczonym mlekiem.
Krok 3
Połącz suche składniki w dużej misce. Przez sito przesiej kakao, proszek do pieczenia i mąkę. Dodać sól, cukier zwykły i cukier waniliowy i wymieszać szpatułką lub trzepaczką.
Krok 4
Do ciasta można dodać szczyptę ulubionych przypraw, np. mielonego cynamonu lub kardamonu. Do ciasta można też dodać odrobinę skórki z cytryny lub pomarańczy.
Krok 5
Zamiast kakao można do ciasta dodać 50 g mlecznej lub gorzkiej czekolady. Czekoladę zmielić lub pokroić w drobną kostkę. Do ciasta można także dodać żaroodporne kawałki czekolady w celu pieczenia.
Krok 6
Do drugiej miski włóż miękkie masło, zalej ciepłym mlekiem i mieszaj, aż masło się rozpuści. Dodaj jajko i mieszaj, aż masa będzie gładka. Składniki można mieszać za pomocą miksera elektrycznego, trzepaczki lub widelca.
Krok 7
Do miski z mokrymi składnikami dodać mąkę i ponownie wymieszać. Powinno powstać gęste, ale płynne ciasto. Ciasto podzielić równomiernie na dwie szklanki, wypełniając je nie więcej niż do połowy.
Krok 8
W kuchence mikrofalowej można umieścić kubki wykonane ze szkła hartowanego, wysokiej jakości ceramiki lub specjalnego tworzywa sztucznego. Nie używaj naczyń z pęknięciami lub odpryskami, kryształami lub metalem. Ponadto nieszkliwione naczynia ceramiczne nie nadają się do kuchenek mikrofalowych.
Krok 9
Włóż kubki z ciastem do kuchenki mikrofalowej. Ustaw moc na 800 W. Gotuj muffinki przez 3-4 minuty. W tym czasie ciasto powinno urosnąć wysoko i wypełnić całą objętość foremek.
Krok 10
Wyjmij papilotki z muffinów i sprawdź, czy są gotowe. Aby to zrobić, nakłuj muffinkę głęboko drewnianym szpikulcem i wyjmij ją. Jeśli pozostało jakieś niedogotowane ciasto lub mokre okruszki, włóż z powrotem kubki i gotuj jeszcze przez 1 minutę.
Krok 11
Wyjmij gotowe muffinki z kuchenki mikrofalowej i studź przez 5-7 minut. Cukier puder przesyp na sitko i posyp nim wierzch muffinek. Na wierzch można położyć dowolne szablony i posypać je pudrem. Następnie należy ostrożnie usunąć szablony – na babeczkach pozostanie piękny wzór pudru.
PRZYDATNE RADY
Robienie babeczek w foremkach jest tak proste, że możesz przekazać tę zabawną czynność dzieciom – jesteśmy pewni, że im się to spodoba. Upewnij się, że pamiętają o użyciu rękawic kuchennych podczas wyjmowania gorących filiżanek z kuchenki mikrofalowej.
PRZY OKAZJI
Jeśli zamiast kakao do ciasta dodasz kropelki czekolady lub samą mleczną czekoladę pokrojoną w drobną kostkę, radzimy zmniejszyć o połowę ilość cukru, aby muffinki nie stały się mdlące i słodkie.