Czarne grzanki chlebowe do piwa

Czarne grzanki chlebowe do piwa

gastronomia 7 listopada 2023 r5.00(2)Dodaj do ulubionychUdziałGrzanki z ciemnego chleba do piwa Do przepisu

Grzanki piwne z czarnego chleba to klasyczna przekąska: niedroga, apetyczna i niezwykle smaczna. Wszystko to jest szczególnie przyjemne, jeśli gościsz dużą grupę przyjaciół. Weź czarny chleb, pokrój w kostkę, dopraw czosnkiem, natką pietruszki i szybko usmaż na patelni. Przepis jest prosty i niedrogi, ale jednocześnie bardzo udany. Jakiego rodzaju chleba najlepiej użyć do grzanek? Cokolwiek lubisz najbardziej! Bardzo smaczne grzanki robione są z czarnego chleba z kminkiem lub kolendrą, więc koniecznie wypróbuj tę opcję, jeśli masz taką możliwość.

Złożoność: łatwo Kalorie: 609,42 kcal/porcję Porcje: 4 Gotowanie: 30 minut Używany: 8,05 g/41,87 g/52.11PrzekąskaWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 4 PORCJIchleb żytni – 1 bochenek (400–500 g)czosnek – 5 ząbkównatka pietruszki – 2 gałązkiolej roślinny – 8 łyżek. l. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Przygotuj czarny chleb na grzanki. Lepiej wziąć coś, co nie jest zbyt świeże: wczorajsze lub nawet przedwczorajsze. Za pomocą ostrego noża odetnij skórkę z czarnego chleba ze wszystkich stron bochenka.

Krok 2

Czarną bułkę tartą pokroić w duże plastry (jak na kanapki) o grubości około 2 cm, a następnie w długie paluszki o szerokości 2 cm, włożyć do szczelnego woreczka.

Krok 3

Obierz ząbki czosnku i posiekaj je bardzo drobno. Natkę pietruszki umyć, osuszyć i oddzielić liście od gałązek. Posiekaj bardzo drobno. Połączyć z czosnkiem, dodać olej i wymieszać.

Krok 4

Do torebki z kromkami chleba dodać masę czosnkową. Bardzo ostrożnie, aby się nie połamały, potrząśnij kilka razy. Pozostaw na 10 minut w temperaturze pokojowej.

Krok 5

Rozgrzej dużą patelnię na dużym ogniu. Połóż na nim kilka kromek czarnego chleba i smaż ze wszystkich stron na złoty kolor na średnim ogniu.

Krok 6

Gotowe grzanki z czarnego chleba połóż na ręcznikach papierowych, aby wchłonęły nadmiar tłuszczu. Resztę przygotuj w ten sam sposób. Grzanki można podawać z sosem do smaku.

UWAGA DO GOSPODARKI

Jeśli chcesz, przygotuj grzanki z czarnego chleba na piwo nie na patelni, ale w piekarniku. W tym celu przygotowane plastry układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 10 minut w temperaturze 200°C.

PRZY OKAZJI

Grzanki z ciemnego chleba można podawać nie tylko z banalnym majonezem, ale także z serem pleśniowym, jogurtem czy sosem tatarskim. Byłoby oczywiście lepiej, gdyby wszystkie były domowej roboty.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja