Czarne grzanki chlebowe do piwa
gastronomia 7 listopada 2023 r(2)Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu
Grzanki piwne z czarnego chleba to klasyczna przekąska: niedroga, apetyczna i niezwykle smaczna. Wszystko to jest szczególnie przyjemne, jeśli gościsz dużą grupę przyjaciół. Weź czarny chleb, pokrój w kostkę, dopraw czosnkiem, natką pietruszki i szybko usmaż na patelni. Przepis jest prosty i niedrogi, ale jednocześnie bardzo udany. Jakiego rodzaju chleba najlepiej użyć do grzanek? Cokolwiek lubisz najbardziej! Bardzo smaczne grzanki robione są z czarnego chleba z kminkiem lub kolendrą, więc koniecznie wypróbuj tę opcję, jeśli masz taką możliwość.
Złożoność: łatwo Kalorie: 609,42 kcal/porcję Porcje: 4 Gotowanie: 30 minut Używany: 8,05 g/41,87 g/52.11PrzekąskaWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 4 PORCJIchleb żytni – 1 bochenek (400–500 g)czosnek – 5 ząbkównatka pietruszki – 2 gałązkiolej roślinny – 8 łyżek. l. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj czarny chleb na grzanki. Lepiej wziąć coś, co nie jest zbyt świeże: wczorajsze lub nawet przedwczorajsze. Za pomocą ostrego noża odetnij skórkę z czarnego chleba ze wszystkich stron bochenka.
Krok 2
Czarną bułkę tartą pokroić w duże plastry (jak na kanapki) o grubości około 2 cm, a następnie w długie paluszki o szerokości 2 cm, włożyć do szczelnego woreczka.
Krok 3
Obierz ząbki czosnku i posiekaj je bardzo drobno. Natkę pietruszki umyć, osuszyć i oddzielić liście od gałązek. Posiekaj bardzo drobno. Połączyć z czosnkiem, dodać olej i wymieszać.
Krok 4
Do torebki z kromkami chleba dodać masę czosnkową. Bardzo ostrożnie, aby się nie połamały, potrząśnij kilka razy. Pozostaw na 10 minut w temperaturze pokojowej.
Krok 5
Rozgrzej dużą patelnię na dużym ogniu. Połóż na nim kilka kromek czarnego chleba i smaż ze wszystkich stron na złoty kolor na średnim ogniu.
Krok 6
Gotowe grzanki z czarnego chleba połóż na ręcznikach papierowych, aby wchłonęły nadmiar tłuszczu. Resztę przygotuj w ten sam sposób. Grzanki można podawać z sosem do smaku.
UWAGA DO GOSPODARKI
Jeśli chcesz, przygotuj grzanki z czarnego chleba na piwo nie na patelni, ale w piekarniku. W tym celu przygotowane plastry układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 10 minut w temperaturze 200°C.
PRZY OKAZJI
Grzanki z ciemnego chleba można podawać nie tylko z banalnym majonezem, ale także z serem pleśniowym, jogurtem czy sosem tatarskim. Byłoby oczywiście lepiej, gdyby wszystkie były domowej roboty.