Czarna porzeczka puree z cukrem na zimę

Czarna porzeczka puree z cukrem na zimę

Lilija Żurina 12 września 2016 r0,00 (0)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział1KomentarzCzarna porzeczka puree z cukrem na zimę Do przepisu

Tarte porzeczki zachowują maksimum witamin.

Złożoność: łatwo Porcje: 4MikserBez obróbki cieplnejPustySKŁADNIKI NA 4 PORCJIczarne porzeczki 2 kgcukier granulowany 2400 kg Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Posortuj i opłucz porzeczki. Ułożyć na ręcznikach papierowych i wysuszyć

Krok 2

Sterylizuj słoiki i pokrywki. Słoiki przepłukać sodą oczyszczoną, wstawić do zimnego piekarnika, nastawić na 100 stopni na 1 godzinę. Wyłącz piekarnik, nie wyjmuj słoików. Gdy piekarnik nieco ostygnie, można wyjąć słoiki. Sterylizuj pokrywki we wrzącej wodzie.

Krok 3

Porzeczki i cukier zmiksuj blenderem, przełóż do wyparzonych słoików i zamknij.

Krok 4

Gdy dżem zgęstnieje (kilka godzin), włóż go do lodówki.

UWAGA DO GOSPODARKI

W takich preparatach nie wolno używać wody. Dlatego lepiej opłukać jagody i wieczorem położyć je na ręcznikach papierowych. Do rana będą całkowicie suche. Wybierz mocne jagody.

PRZYDATNE RADY

Wydajność wynosi w przybliżeniu nieco mniej niż 4 kg porzeczek + cukier = 2 szt. Słoiki 2-litrowe.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja