Czarna porzeczka puree z cukrem na zimę
Lilija Żurina 12 września 2016 r0,00 (0)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział1Komentarz Do przepisu
Tarte porzeczki zachowują maksimum witamin.
Złożoność: łatwo Porcje: 4MikserBez obróbki cieplnejPustySKŁADNIKI NA 4 PORCJIczarne porzeczki 2 kgcukier granulowany 2400 kg Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Posortuj i opłucz porzeczki. Ułożyć na ręcznikach papierowych i wysuszyć
Krok 2
Sterylizuj słoiki i pokrywki. Słoiki przepłukać sodą oczyszczoną, wstawić do zimnego piekarnika, nastawić na 100 stopni na 1 godzinę. Wyłącz piekarnik, nie wyjmuj słoików. Gdy piekarnik nieco ostygnie, można wyjąć słoiki. Sterylizuj pokrywki we wrzącej wodzie.
Krok 3
Porzeczki i cukier zmiksuj blenderem, przełóż do wyparzonych słoików i zamknij.
Krok 4
Gdy dżem zgęstnieje (kilka godzin), włóż go do lodówki.
UWAGA DO GOSPODARKI
W takich preparatach nie wolno używać wody. Dlatego lepiej opłukać jagody i wieczorem położyć je na ręcznikach papierowych. Do rana będą całkowicie suche. Wybierz mocne jagody.
PRZYDATNE RADY
Wydajność wynosi w przybliżeniu nieco mniej niż 4 kg porzeczek + cukier = 2 szt. Słoiki 2-litrowe.