Cytryny w stylu marokańskim
gastronomia 20 czerwca 2013 Do przepisu
W Afryce Północnej cytryny te są bardzo popularne. Nigdy nie je się ich w całości – cytryny marynuje się jedynie dla skórki (nie dla skórki!), którą kroi się w cienkie plasterki i dodaje do ryb, taginów mięsnych, kuskusu i innych pysznych dań narodowych.
Złożoność: łatwo Porcje: 1 Gotowanie: 30 minut Dodać. czas: 72 godzSolenie, fermentacjaKuchnia marokańskaPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ16 małych cytryn 1/2 szklanki dużej soli morskiej olej roślinny 5-8 pączków goździków 1 laska cynamonu Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
10 cytryn bardzo dokładnie umyj sztywną szczoteczką i osusz. Każdą z nich przekrój wzdłuż na ćwiartki, ale nie do końca, aby cytryna się nie rozpadła.
Krok 2
Powstałe kawałki nafaszeruj solą. Po rozgnieceniu cytryny włóż do słoika, szczelnie zamknij i pozostaw w temperaturze pokojowej na 2 dni, regularnie przewracając słoik do góry dnem i z powrotem.
Krok 3
Następnie wyciśnij sok z pozostałych cytryn i polej solonymi cytrynami. Dodaj przyprawy. Odstawiamy na kolejny dzień i wkładamy do lodówki. Cytryny będą gotowe za 15-20 dni. Sok można dodawać do sosów sałatkowych.
PRZY OKAZJI
Jest szybszy sposób: pokrój cytryny zgodnie z instrukcją, napełnij je całkowicie wodą, dodaj sól w ilości 1 łyżki. l. ze zjeżdżalnią na 1 cytrynę. Doprowadź do wrzenia, gotuj przez 25 minut. Następnie usuń miąższ, zagęść skórkę w słoiku i zalej olejem roślinnym.