Cytryny puree z cukrem
Elena Bon 31 października 2024 r5,00 (2)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu
Cytryny przecierowane z cukrem można spożywać w formie dżemu z herbatą lub dodawać do napojów owocowych lub wypieków. Cytryny to orzeźwiający cytrus, bogaty w witaminę C, która jest bardzo przydatna jesienią i zimą. Stosunek cukru do miąższu cytryn po przycięciu może wynosić odpowiednio od 1:1 do 1:2 w zależności od preferencji smakowych i przeznaczenia – jeśli przygotowujesz napój cytrusowy na bazie pokruszonych cytryn lub używasz ich w czystej postaci zamiast dżemu, spraw, żeby był słodszy. A jeśli chcesz dodać go do ciast jako nadzienie, dodaj go bardziej kwaśnego.
Złożoność: łatwo Kalorie: 645,00 kcal/porcja Porcje: 1 Gotowanie: 15 minut Dodać. czas: 5 minut Używany: 2,70 g/0,30 g/158,55MikserBez obróbki cieplnejŚniadanieKolacjaPopołudniowa przekąskaKolacjaDeserPustySos/dressingWegetarianizm: ŚciśleWeganizmWegetarianizmImpreza, bufetSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘcytryny – 2 średnie (łączna waga około 300 g.)cukier granulowany (najlepiej drobny) 150-200 do smaku Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Cytryny umyj ciepłą wodą z mydłem, zalej wrzącą wodą, aby zmyć warstwę konserwantów z ich powierzchni, a następnie namocz w zimnej (najlepiej przefiltrowanej) wodzie na jeden dzień, kilkakrotnie ją zmieniając.
Krok 2
Przygotuj czyste słoiki, w których umieścisz gotowe cytryny z cukrem – zaleca się umycie ich mydłem lub sodą oczyszczoną. Jeśli zmielisz cytryny w maszynce do mięsa, kryształki cukru mogą podczas długotrwałego przechowywania nie rozpuścić się całkowicie w mieszance i uszkodzić gumę na zakręcanych pokrywkach szklanych słoików, dlatego zalecamy w tym przypadku użycie plastikowych pokrywek.
Krok 3
Jeśli będziesz mielić cytryny w maszynce do mięsa (potrzebujesz takiej z rusztem o drobnych oczkach), zmontuj ją.
Krok 4
Odetnij końcówki cytryn, osusz je na papierowym ręczniku. Jeżeli nie namoczyłeś wcześniej cytryn, patrz także punkt 2 PS wstępu do przepisu.
Krok 5
Cytryny pokroić na kilka części i po usunięciu nasion umieścić je w osobnej misce, z której wyjmiecie je do zmielenia w maszynce do mięsa lub bezpośrednio do miski blendera o pojemności co najmniej 1 litra ( jeśli używasz takiego do ich mielenia). Jeśli zdjęłaś skórkę z cytryn (w kroku 4, po kroku 2 PS do wprowadzenia do przepisu), dodaj ją do miąższu.
Krok 6
Jeśli używasz blendera, dodaj do cytryn cały cukier do smaku i zmiel na gładką masę. Jeśli korzystasz z maszynki do mięsa, najpierw wsyp do niej trochę cukru, przewijaj, a następnie dodawaj na zmianę cytryny z pozostałym cukrem i przewijaj, stawiając osobną (najlepiej szklaną) miskę pod maszynką do mięsa. Uwaga: Aby cukier po zmieleniu w maszynce do mięsa lepiej rozpuścił się w gotowej mieszance, należy go przez chwilę mieszać czystą łyżką lub, żeby było szybciej, mikserem ze zwykłą trzepaczką. Następnie przykryj miskę mieszaniną folią spożywczą i pozostaw ją w temperaturze pokojowej na około 12 godzin, a następnie ponownie wymieszaj czystą łyżką. Jeśli zmiażdżyłeś cytryny blenderem, nie musisz wykonywać powyższych czynności, ponieważ Po tym cukier z reguły lepiej się rozpuszcza.
Krok 7
Włóż pokruszone cytryny do czystych, suchych słoików, zamknij je szczelnie pokrywkami i przechowuj w lodówce do momentu użycia. Wskazane jest zużycie mieszanki cytrynowej w ciągu 1-2 tygodni.
PRZY OKAZJI
Wskazane jest namoczenie cytryn przed użyciem, aby usunąć nadmiar goryczy, jak opisano w kroku 1 przepisu. Ale nie musisz tego robić, chociaż wtedy najprawdopodobniej będziesz musiał usunąć ⅔ lub nawet całą białą skórkę, ponieważ to ona nadaje gorycz.
UWAGA DO GOSPODARKI
Aby przygotować smaczny i zdrowy napój z przecieru cytrynowego z cukrem, należy dodać 2 łyżeczki mieszanki cukru i cytryny do szklanki gorącej wody, wymieszać i pić na ciepło lub schłodzone.