Cytrynowy dżem z mniszka lekarskiego – tajemnica zdrowia i smaku

Dżem z mniszka lekarskiego z cytryną

Dżem z mniszka lekarskiego Do przepisu

Dżem z mniszka lekarskiego robi się w pierwszych dziesięciu dniach maja, kiedy nie ma jeszcze innych jagód i owoców. Dżem przygotowywany jest przy użyciu określonej technologii, różniącej się od tradycyjnej. Najpierw otrzymuje się wywar z kwiatów, który po długim naparze gotuje się z cukrem i cytryną. W efekcie otrzymujemy pachnący, bursztynowy dżem – doskonały dodatek do porannych tostów czy twarogu.

Złożoność: łatwo Porcje: 1 Gotowanie: 3 godziny Dodać. czas: 10:00PustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ400 g kwiatów mniszka lekarskiego bez łodyżek (około 2-litrowy słoik) 800 g cukru 2 cytryny Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Do konfitury z mniszka lekarskiego potrzebne będą tylko żółte płatki bez działek, ponieważ działki zawierają mleczny sok, który sprawi, że dżem będzie gorzki. Aby to zrobić, użyj nożyczek, aby odciąć płatki od zielonych działek.

Krok 2

Umieść płatki mniszka lekarskiego w dużej misce lub patelni i zalej wodą. Mieszaj, aż wszystkie płatki zostaną zwilżone wodą. Pozostawić do zaparzenia na 2 godziny.

Krok 3

Po 2 godzinach odcedź płatki na durszlaku i przełóż je na czystą patelnię. Zalać 800 ml wody, podpalić, doprowadzić do wrzenia. Gotuj płatki przez 10 minut, następnie zdejmij patelnię z ognia. Pozostawić do zaparzenia na 10-12 godzin.

Krok 4

Drobne sito lub durszlak wyłóż podwójną warstwą gazy i umieść na patelni. Napar z mniszka lekarskiego odcedź, następnie zbierz końce gazy i dobrze ściśnij płatki. Nie będą już potrzebne.

Krok 5

Postaw patelnię z bulionem na ogniu, dodaj cukier i zagotuj. Cytryny zalać wrzątkiem i nożem usunąć cienką warstwę skórki. Skórkę naciągnij na wykałaczkę, aby łatwiej było ją później usunąć, i przełóż ją na patelnię.

Krok 6

Gotuj dżem z mniszka lekarskiego, usuwając pianę, aż zgęstnieje, 40-45 minut. Na koniec wyciśnij sok z cytryn i dodaj do syropu, gotuj jeszcze przez 10 minut. Ostudzić dżem, przełożyć do czystych słoików i przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu.

PRZYDATNE RADY

W przypadku dżemu z mniszka lekarskiego ważne jest, aby zbierać tylko całkowicie otwarte kwiaty. Najwygodniej jest to zrobić w pogodny słoneczny dzień, gdy kwiaty są otwarte. Nie zapominaj, że kwiaty muszą być suche od rosy lub deszczu.

PRZY OKAZJI

Kolor dżemu z mniszka lekarskiego zmienia się podczas gotowania. Nie przejmuj się, że na początku bulion będzie brązowy, pod koniec gotowania z cukrem dżem zmieni kolor na jasnobursztynowy.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja