Kompot agrestowy z cytryną i miętą
Do przepisu
Kompot agrestowy z cytryną i miętą ma doskonale zbilansowany smak. Faktem jest, że jeśli przygotujesz napój wyłącznie z tej kwaśnej jagody, nabierze on lekkich nut wina, co nie każdemu się podoba. Ale mięta z cytryną podkreśli wszystkie zalety agrestu i zneutralizuje wady. Jeśli chodzi o wybór jagód, radzimy wybierać najsilniejsze, nawet lekko niedojrzałe okazy. I lepiej jest wziąć zielony agrest, ponieważ czerwony może zmienić kolor podczas przechowywania, a kompot będzie miał nieapetyczny „zardzewiały” odcień. Nie chcesz dodawać cukru waniliowego? Proszę! Kompot agrestowy z cytryną i miętą okaże się bardzo aromatyczny i przyjemnie orzeźwiający.
Złożoność: przeciętny Kalorie: 121,92 kcal/porcję Porcje: 2 Gotowanie: 1 godzina Używany: 0,32 g/0,09 g/31.02DrinkWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 2 PORCJEagrest – 1 kg woda do picia – 4,5–5 lcukier – 600 g sok 1/2 cytryny cukier waniliowy – 1 worek mięta – 4 gałązki Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj jagody na kompot z cytryną i miętą. Agrest posortować, umyć i osuszyć, rozkładając je w jednej warstwie na papierowym ręczniku. Za pomocą nożyczek odetnij łodygi i gałęzie jagód.
Krok 2
Każdy agrest nakłuj kilka razy wykałaczką ze wszystkich stron. Należy to zrobić, aby skóra nie pękła podczas gotowania. Jagody zalać dużą ilością gorącej wody (około 85°C) i pozostawić na 4-5 minut.
Krok 3
Przygotuj syrop na dżem agrestowy. Aby to zrobić, wlej wodę do rondla i podgrzej ją. Dodaj zwykły cukier i gotuj, aż się całkowicie rozpuści.
Krok 4
Do syropu na kompot agrestowy dodać sok z cytryny i cukier waniliowy. Ponownie szybko zagotuj. Zdjąć z ognia i pozostawić na około 5 minut w temperaturze pokojowej.
Krok 5
Przygotowany agrest ułożyć w wysterylizowanych słoikach wraz z dokładnie umytymi gałązkami mięty. Zalać gorącym syropem. Pasteryzuj słoiki przez 10–15 minut, a następnie zamknij.
PRZYDATNE RADY
Jeśli chcesz pogłębić kolor kompotu agrestowego cytryną i miętą, dodaj do tych jagód garść malin, borówek, jeżyn lub czarnych porzeczek.
PRZY OKAZJI
Dostosuj ilość wody na kompot agrestowy z cytryną i miętą w zależności od pojemności słoików, do których go nalejesz. Najważniejsze jest to, że są wypełnione prawie do góry: im mniejsza szczelina powietrzna, tym lepiej będą przechowywane przedmioty.