Cytrynowo-miętowy kompot z agrestu – odkryj niezwykły smak lata!

Kompot agrestowy z cytryną i miętą

Kompot z agrestuKompot agrestowy z cytryną i miętą, ZahodnikKompot z agrestu Do przepisu

Kompot agrestowy z cytryną i miętą ma doskonale zbilansowany smak. Faktem jest, że jeśli przygotujesz napój wyłącznie z tej kwaśnej jagody, nabierze on lekkich nut wina, co nie każdemu się podoba. Ale mięta z cytryną podkreśli wszystkie zalety agrestu i zneutralizuje wady. Jeśli chodzi o wybór jagód, radzimy wybierać najsilniejsze, nawet lekko niedojrzałe okazy. I lepiej jest wziąć zielony agrest, ponieważ czerwony może zmienić kolor podczas przechowywania, a kompot będzie miał nieapetyczny „zardzewiały” odcień. Nie chcesz dodawać cukru waniliowego? Proszę! Kompot agrestowy z cytryną i miętą okaże się bardzo aromatyczny i przyjemnie orzeźwiający.

Złożoność: przeciętny Kalorie: 121,92 kcal/porcję Porcje: 2 Gotowanie: 1 godzina Używany: 0,32 g/0,09 g/31.02DrinkWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 2 PORCJEagrest – 1 kg woda do picia – 4,5–5 lcukier – 600 g sok 1/2 cytryny cukier waniliowy – 1 worek mięta – 4 gałązki Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Przygotuj jagody na kompot z cytryną i miętą. Agrest posortować, umyć i osuszyć, rozkładając je w jednej warstwie na papierowym ręczniku. Za pomocą nożyczek odetnij łodygi i gałęzie jagód.

Krok 2

Każdy agrest nakłuj kilka razy wykałaczką ze wszystkich stron. Należy to zrobić, aby skóra nie pękła podczas gotowania. Jagody zalać dużą ilością gorącej wody (około 85°C) i pozostawić na 4-5 minut.

Krok 3

Przygotuj syrop na dżem agrestowy. Aby to zrobić, wlej wodę do rondla i podgrzej ją. Dodaj zwykły cukier i gotuj, aż się całkowicie rozpuści.

Krok 4

Do syropu na kompot agrestowy dodać sok z cytryny i cukier waniliowy. Ponownie szybko zagotuj. Zdjąć z ognia i pozostawić na około 5 minut w temperaturze pokojowej.

Krok 5

Przygotowany agrest ułożyć w wysterylizowanych słoikach wraz z dokładnie umytymi gałązkami mięty. Zalać gorącym syropem. Pasteryzuj słoiki przez 10–15 minut, a następnie zamknij.

PRZYDATNE RADY

Jeśli chcesz pogłębić kolor kompotu agrestowego cytryną i miętą, dodaj do tych jagód garść malin, borówek, jeżyn lub czarnych porzeczek.

PRZY OKAZJI

Dostosuj ilość wody na kompot agrestowy z cytryną i miętą w zależności od pojemności słoików, do których go nalejesz. Najważniejsze jest to, że są wypełnione prawie do góry: im mniejsza szczelina powietrzna, tym lepiej będą przechowywane przedmioty.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja