Cytrynowo-agrestowy dżem: intensywny smak lata w słoiku

Dżem agrestowy z cytryną

Dżem agrestowy z cytryną Do przepisu

Dżem agrestowy z cytryną to pyszny deser na przyjęcie herbaciane. Ma niepowtarzalny smak, jasny aromat i dobroczynną witaminę C, która pomoże Ci łatwo przeciwstawić się przeziębieniom. Słoik takiego dżemu, otwarty zimą, czasami sprawia więcej radości niż inne desery: nałóż łyżkę lub dwie na suszony chleb, a otrzymasz smakołyk smaczniejszy niż jakiekolwiek ciasto. Przygotowanie deseru nie będzie trudne. Najwięcej czasu zajmie przygotowanie składników. Będziemy gotować nie dłużej niż 5-7 minut, aby maksymalnie zachować witaminy. Chociaż uważa się, że agrest, w przeciwieństwie do innych jagód, nie traci swoich korzystnych właściwości nawet podczas obróbki cieplnej. Dżem agrestowy okaże się dość słodki, ponieważ stosunek cukru i jagód wynosi 1 do 1. Ale według własnego gustu jego ilość można nieznacznie zmienić. Cytryna wydobywa słodycz deseru, a mięta nadaje mu świeży smak.

Złożoność: łatwo Kalorie: 343,82 kcal/porcję Porcje: 12 Gotowanie: 1 godzina Używany: 0,65 g/0,17 g/86,99DeserPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 12 PORCJIagrest zielony – 950 duży glimon – 1 szt. cukier – 900 g mięta – 4 gałązki cukru żelującego – 30 g Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Cytrynę bardzo dokładnie opłucz pod bieżącą wodą za pomocą szczotki do warzyw. Wykorzystamy je ze skórką. Wytrzeć do sucha, a następnie pokroić w pierścienie. Usuń wszystkie nasiona.

Krok 2

Na dżem wybierz dojrzały i słodki agrest. Posortuj jagody, a następnie dokładnie spłucz. Osusz ręcznikiem. Odetnij wszystkie łodygi i łodygi. Najwygodniej jest to zrobić za pomocą nożyczek do paznokci.

Krok 3

Agrest i cytryny przepuścić przez maszynę do mięsa lub posiekać blenderem lub siekaczem. Wlać puree do specjalnej patelni. Dodać cukier galaretkowy i wymieszać.

Krok 4

Bardzo dokładnie opłucz gałązki mięty pod bieżącą wodą i osusz papierowym ręcznikiem. Usuń liście z łodyg i dodaj je do dżemu. Zamieszać.

Krok 5

Połóż dżem na kuchence i zagotuj. Nie zapomnij wymieszać puree i zebrać powstałą pianę. Po zagotowaniu należy zmniejszyć ogień i gotować przez kolejne 5-7 minut.

Krok 6

Usuń liście mięty. Umieść dżem w suchych, wysterylizowanych słoikach i zamknij pokrywkami. Odwróć słoiki, zawiń je w koc i zostaw na jeden dzień.

UWAGA DO GOSPODARKI

Oprócz cytryny można zrobić dżem agrestowy z innymi owocami. Na przykład pomarańcza, winogrona, kiwi i truskawki dobrze komponują się z agrestem. Bardzo nietypowy preparat przygotowywany jest z orzechów, imbiru lub mięty.

PRZY OKAZJI

Cukier galaretkowy użyty w tym przepisie na dżem to mieszanina cukru, pektyny i kwasu cytrynowego. Użycie tego cukru pozwala skrócić czas gotowania do dosłownie 5-7 minut i uzyskać konsystencję dżemu lub konfitury. Cukier galaretkowy produkowany jest z różnymi współczynnikami żelowania, zazwyczaj na opakowaniu jest napisane, na ile owoców jest przeznaczony.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja