Cydr jabłkowy
gastronomia 18 listopada 2011(4)Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu
Czy wiesz, co to jest cydr jabłkowy? Nie, nie, to wcale nie jest słodka soda z lekkim „stopniem”, sprzedawana w wielu sklepach. Prawdziwy cydr ma orzeźwiający smak z przyjemną kwaskowatością. I żadnego sztucznego nasycania: jedynie małe „pęcherzyki” powstałe w wyniku naturalnej fermentacji. Nie wiadomo na pewno, gdzie dokładnie po raz pierwszy przygotowano cydr jabłkowy, ale we Francji i Anglii wciąż toczą się zacięte dyskusje, próbując udowodnić swój prymat w wynalezieniu tego napoju. Przygotowywano go na terenie współczesnej Europy od czasów starożytnych i przez długi czas uważano go za przywilej niższych warstw społeczeństwa. W okresie renesansu cydrem zainteresowała się szlachta, dzięki czemu rozpoczęła się jego popularyzacja, a także produkcja przemysłowa. W Rosji historia prawdziwego cydru jabłkowego przy użyciu klasycznej technologii dopiero się zaczyna, ale nikt nie stoi na przeszkodzie, aby spróbować przygotować go w domu, korzystając z naszej sprawdzonej receptury.
Złożoność: łatwo Kalorie: 151,95 kcal/porcja Porcje: 13 Gotowanie: 2 godziny 30 minut Używany: 1,32 g/1,32 g/31,78DrinkWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 13 PORCJIgarść rodzynekpączki goździków – 5 szt.jabłka – 4 kg Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Namocz jabłka na cydr w ciemnym, suchym miejscu, aż staną się miękkie, ale nie zaczną gnić. Następnie drobno posiekaj jabłka wraz ze skórką i rdzeniem.
Krok 2
Mieszankę jabłkową rozgnieć drewnianym tłuczkiem na puree, następnie przełóż na metalowe sitko i wyciśnij sok. Odstawić na 3 dni w chłodne miejsce, aby fusy osiadły.
Krok 3
Ostrożnie oddziel klarowny sok od osadu i rozlej go do butelek, do każdej wkładając po 2 rodzynki i pączek goździka. Zakręć butelki i umieść je w chłodnym miejscu. Cydr ten można przechowywać przez około rok.
PRZYDATNE RADY
Cydr jabłkowy to doskonałe orzeźwienie w letnie upały! Należy podawać dość zimne, ale nie lodowate: uważa się, że prawidłowa temperatura mieści się w przedziale 6–10°C.
PRZY OKAZJI
Według klasycznej technologii cydr przygotowywany jest ze specjalnych odmian jabłek o dużej zawartości garbników: stymulują one proces naturalnej fermentacji, co gwarantuje doskonały wynik.