Cydr jabłkowy

Cydr jabłkowy

gastronomia 18 listopada 20114,75(4)Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu

Czy wiesz, co to jest cydr jabłkowy? Nie, nie, to wcale nie jest słodka soda z lekkim „stopniem”, sprzedawana w wielu sklepach. Prawdziwy cydr ma orzeźwiający smak z przyjemną kwaskowatością. I żadnego sztucznego nasycania: jedynie małe „pęcherzyki” powstałe w wyniku naturalnej fermentacji. Nie wiadomo na pewno, gdzie dokładnie po raz pierwszy przygotowano cydr jabłkowy, ale we Francji i Anglii wciąż toczą się zacięte dyskusje, próbując udowodnić swój prymat w wynalezieniu tego napoju. Przygotowywano go na terenie współczesnej Europy od czasów starożytnych i przez długi czas uważano go za przywilej niższych warstw społeczeństwa. W okresie renesansu cydrem zainteresowała się szlachta, dzięki czemu rozpoczęła się jego popularyzacja, a także produkcja przemysłowa. W Rosji historia prawdziwego cydru jabłkowego przy użyciu klasycznej technologii dopiero się zaczyna, ale nikt nie stoi na przeszkodzie, aby spróbować przygotować go w domu, korzystając z naszej sprawdzonej receptury.

Złożoność: łatwo Kalorie: 151,95 kcal/porcja Porcje: 13 Gotowanie: 2 godziny 30 minut Używany: 1,32 g/1,32 g/31,78DrinkWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 13 PORCJIgarść rodzynekpączki goździków – 5 szt.jabłka – 4 kg Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Namocz jabłka na cydr w ciemnym, suchym miejscu, aż staną się miękkie, ale nie zaczną gnić. Następnie drobno posiekaj jabłka wraz ze skórką i rdzeniem.

Krok 2

Mieszankę jabłkową rozgnieć drewnianym tłuczkiem na puree, następnie przełóż na metalowe sitko i wyciśnij sok. Odstawić na 3 dni w chłodne miejsce, aby fusy osiadły.

Krok 3

Ostrożnie oddziel klarowny sok od osadu i rozlej go do butelek, do każdej wkładając po 2 rodzynki i pączek goździka. Zakręć butelki i umieść je w chłodnym miejscu. Cydr ten można przechowywać przez około rok.

PRZYDATNE RADY

Cydr jabłkowy to doskonałe orzeźwienie w letnie upały! Należy podawać dość zimne, ale nie lodowate: uważa się, że prawidłowa temperatura mieści się w przedziale 6–10°C.

PRZY OKAZJI

Według klasycznej technologii cydr przygotowywany jest ze specjalnych odmian jabłek o dużej zawartości garbników: stymulują one proces naturalnej fermentacji, co gwarantuje doskonały wynik.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja